Pastele si Craciunul sunt cele mai mari sarbatori crestine, iar diferenta dintre Paste si Craciun este evidenta pentru toti oamenii crescuti in aceasta religie. Pe glob insa exista nenumarate religii care nu sarbatoresc nici una din cele doua sau le sarbatoresc sub alta denumire. Pentru multi oameni de religii diferite de cea crestina diferenta dintre Paste si Craciun poate fi neclara.

Principala diferenta dintre Paste si Craciun este ca cele doua sarbatori se refera la puncte total diferite in evolutia lui Iisus Hristos pe pamant. In timp ce Pastele comemoreaza moartea acestuia, prin rastignirea pe cruce, Craciunul celebreaza nasterea lui Iisus Hristos.

Inca una din diferentele dintre Paste si Craciun este reprezentata de perioadele diferite in care aceste doua sarbatori crestine majore se desfasoara. In timp ce Craciunul are o data fixa si anume 25 decembrie, Pastele nu se sarbatoreste in aceeasi zi in fiecare an. Pastele se sarbatoreste in duminica imediat urmatoare primei luni pline dupa echinoctiul de primavara. Desi atat catolicii, cat si ortodocsii apartin religiei crestine, ei sarbatoresc Pastele in date diferite, tocmai pentru ca cele doua biserici calculeaza data Pastelui dupa calendare diferite, respectiv biserica catolica calculeaza aceasta data dupa calendarul Gregorian, in timp ce biserica ortodoxa calculeaza data Pastelui dupa calendarul Iulian. Cele doua date coincid la diferente de cativa ani.

foto: mlodziezmaryjna.pl
foto: mlodziezmaryjna.pl

Inca o diferenta dintre Paste si Craciun o gasim si in obiceiurile premergatoare celor doua sarbatori.

Saptamana premergatoare Pastelui se numeste Saptamana Patimilor, in aceasta saptamana fiecare dintre noi trebuie sa isi ceara iertare de la toate persoanele pe care le-a ranit, iar acestea trebuie sa ne acorde iertarea. De asemenea, crengile de salcie sunt extrem de prezente in sarbatorirea Pastelui, ele decorand casele si fiind plasate pe mormintele celor trecuti in nefiinta. Mieii isi fac aparitia in piete si se presupune ca atingerea unui miel ii va aduce noroc persoanei care o face. De asemenea, darurile de Paste sunt aduse de iepuras. Iepurasul impreuna cu ouale de Paste apare in majoritatea decoratiunilor de Paste. Pastele nu este tratat ca o sarbatoare, caci el comemoreaza moartea lui Iisus Hristos, decoratiunile de Paste nu sunt fastuoase, ci mai degraba sunt tacute si curate.

Craciunul aduce bucurie si dragoste in casele oamenilor, diferenta dintre Paste si Craciun este evidenta in ceea ce priveste modul in care se intampina cele doua sarbatori. Craciunul este o festivitate, decoratiunile de Craciun sunt evidente, ele lumineaza si fac tot felul de jocuri de lumini. De asemenea, de Craciun crestinii impodobesc bradul cu tot felul de globuri si luminite stralucitoare. Casele crestinilor de Craciun sunt pline de decoratii, curtile lor la fel. Crestinii sarbatoresc Craciunul cu colinde si cantece de veselie, sarbatoarea Craciunului este prezenta peste tot si insufla optimism si speranta. In noaptea premergatoare Craciunului, Mos Craciun isi face aparitia in toate casele lasand sub brad cadourile sale.

foto: ziarulstefancelmare.ro
foto: ziarulstefancelmare.ro

Diferenta dintre Paste si Craciun apare si la nivelul slujbelor bisericesti, in timp ce slujba de Paste este una de jale, cea de Craciun este una plina de fast. La sfarsitul slujbei de Paste preotii distribuie lumina tuturor crestinilor, care o poarta cu ei in case aducand odata cu ea iertarea pacatelor de peste an si cainta.

Meniul servit la masa ce celebreaza aceste doua sarbatori constituie inca o diferenta dintre Paste si Craciun. Pastele este la fel de bogat precum Craciunul in ceea ce privesc bucatele servite, insa ele sunt cu totul altele. In asteptarea Pastelui gospodinele incondeiaza ouale si le ung cu ulei. Oua vopsite gasim in casele tuturor crestinilor, iar ciocnirea lor este destul de raspandita. In tara noastra crestinii ciocnesc cu fiecare membru al familiei cate un ou spunand “Hristos a inviat!” si primind raspunsul “Adevarat a inviat!”. Pe perioada Pastelui salutul crestin este cel enuntat anterior, oamenii renuntand la obisnuitul salut de fiecare zi. Pe langa ouale vopsite pe masa romanilor de Pasti mai gasim diferite preparate din carne de miel, cum ar fi drobul, un preparat rece extrem de gustos. Friptura de miel, dar si de iepure este cea care reprezinta punctul culminant al mesei. Sacrificarea mieilor este extrem de frecventa in aceasta perioada. Deasemenea de Paste gospodinele gatesc pasca, cu care merg la biserica si pe care o binecuvanteaza.

foto: monitorulab.ro
foto: monitorulab.ro

Diferenta dintre Paste si Craciun este evidenta daca privim bucatele pregatite de Craciun. Acestea sunt in cea mai mare parte din porc si sunt mult mai grase decat cele servite de Paste. Ouale vopsite nu au ce cauta pe masa de Craciun, ele fiind un semn clar al mesei de Paste. Preparate ca toba, caltabos, piftie, carnati, sarmale, ciorba de perisoare, sorici, slanina, jumari, friptura de porc sunt cele care apar pe masa de Craciun. Cozonacul este preparatul dulce care se serveste de Craciun alaturi de un vin rosu fiert cu diferite arome sau de o tuica fiarta.

Diferenta dintre Paste si Craciun este enorma, insa pentru oamenii ce apartin religiilor ce nu au nimic in comun cu crestinismul, ea trebuie explicata si inteleasa. Confundarea celor doua sarbatori nu este posibila pentru ca ele sunt total diferite, singura asemanare constand in importanta pe care o au in inimile crestinilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.