Specii de dinozauri descoperiti in Africa, in tarile din regiunile sudice:

Bahariasaurus – A fost un dinozaur teropod care cantarea 4 tone, se hranea cu plante si popula teritoriul cretacic al Egiptului, cu 109-95 milioane de ani in urma. In anul 1934 paleontologul Stromer descopera ramasitele fosile ale acestui animal preistoric si il numeste Bahariasaurus ingens.

Ouranosaurus – Acest dinozaur erbivor a trait pe teritoriul unde azi se afla Africa cu aproximativ 115 milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in perioada Cretacicului inferior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Nigeria in anul 1965, iar pe baza lor paleontologul francez Philippe Taquet a facut o descriere a acestei specii in anul 1976 si a numit-o Ouranosaurus nigeriensis. Scheletul complet al acestui dinozaur a fost expus la Muzeul de Istorie Naturala din Venetia, iar numele speciei face referire la tara unde s-a facut aceasta descoperire.

Mesosaurus – A fost o reptila marina care a trait in Permianul inferior, cu 299-271 milioane de ani in urma, iar fosilele sale au fost descoperite in anul 1865 de catre paleontologul Paul Gervais.

Paralititan, Foto: quoteimg.com
Paralititan, Foto: quoteimg.com

Paralititan – A fost un dinozaur erbivor care a trait pe teritoriul unde azi se afla Egiptul, in Cretacicul superior, cu aproximativ 100-93 milioane de ani in urma. Era considerat unul dintre cele mai puternice animale preistorice din lume, lungimea sa a fost estimata la 26-33 m si greutatea la 80 tone. Traia in turme mari de sute de exemplare, se hranea cu vegetatia arboricola la care ajungea cu ajutorul gatului extrem de lung sprijinindu-si greutatea enorma pe cele patru picioare robuste si musculoase. Specia a fost numita Paralititan stromeri in anul 2001 in onoarea cercetatorului Ernst Stromer von Reichenbach – cel care a descoperit fosilele dinozaurului in anii 1900.

Rhamphorhynchus – Era un dinozaur zburator cu coada lunga care a trait in era Mezozoica, in perioada Jurasicului superior. Ramasitele fosile ale acestui animal preistoric au fost descoperite in Germania, la inceputul sec. al XIX-lea, iar pentru prima data a fost descris de catre paleontologul C. E. Hermann von Meyer, in anul 1847 si a fost numit Rhamphorhynchus muensteri. Deoarece au fost descoperite mai multe schelete atat in Germania, Anglia cat si in Tanzania, care prezentau dimensiuni diferite, s-a ajung la concluzia ca acestea apartineau unor exemplare ce aveau varste diferite, de la pui la adulti, iar pe de alta parte s-a emis ipoteza ca ar fi existat mai multe specii de Rhamphorhynchus, mai exact un numar de 21 de specii ale acestui gen.

Aegyptosaurus – A fost un dinozaur primitiv de 15 m, patruped erbivor care a trait pe teritoriul cretacic al desertului Sahara din Egipt, cu 99-93 milioane de ani in urma. Pe baza ramasitelor sale fosile descoperite in anul 1932 in Egipt, Africa, paleontologul Ernst Stromer a descris in amanunt aceasta specie si a numit-o Aegyptosaurus baharijensis.

Barosaurus – A trait in Jurasicul superior, in urma cu aproximativ 150 milioane de ani. Cel care a descoperit fosilele acestei creaturi este paleontologul Othniel Charles Marsh, in anul 1890, in America de Nord si Africa de Sud. Precum sauropodele, din categoria carora face parte, era un erbivor care se hranea atat cu plante, cat si cu frunze si traia in zonele de mal, ca un patruped. Specia a fost numita Barosaurus lentus.

Abrictosaurus, Foto: 1000pa.com
Abrictosaurus, Foto: 1000pa.com

Abrictosaurus – In peisajul african s-au descoperit doua schelete ale acestui animal preistoric care a trait in era Mezozoica, in Jurasicul inferior, cu aproximativ 200-190 milioane de ani in urma. Acest dinozaur a trait pe meleagurile unde in prezent se afla Africa de Sud si conform cercetatorilor era un erbivor biped, care masura doar 1-1,2 m lungime si cantarea 45 kg. Pe baza celor doua schelete descoperite s-a facut prima descriere a acestui dinozaur in anul 1974 de catre paleontologul Richard A. Thulborn, care l-a numit stiintific Lycorhinus consors, in ideea ca ar fi fost o specie a genului respectiv. Putin mai tarziu, in anul 1975, paleontologul James Hopson a descoperit un craniu complet si a redenumit specia ca fiind Lycorhinus augustidens. In final, paleontologii au emis ideea ca ar exista trei specii: Abrictosaurus consors, Lycorhinus augustidens si Lycorhinus consors.

Carcharodontosaurus – A disparut ca specie in perioada Cretacicului tarziu, in era Mezozoica, cu 98-93 milioane de ani in urma. Primul schelet al acestui dinozaur – care facea parte din familia teropodelor – a fost descoperit in Africa de Sud de catre paleontologul Charles Deperet in anul 1927. Denumirea stiintifica a acestei specii a fost Megalosaurus saharicus, iar apoi paleontologul Ernst von Reichenbach Stromer a redenumit specia in Carcharondontosaurus saharicus. Scheletul a fost expus la Muzeul din Germania, insa in cel de-al Doilea Razboi Mondial a fost distrus de bombardamente atat el cat si edificiul muzeal unde era depozitat.

Ceratosaurus – In Jurasicul superior, in era Mezozoica, cu aproximativ 150 milioane de ani in urma a trait pe continentul american acest fioros dinozaur carnivor de 6-8 m lungime, ce avea maxilarele prevazute cu dinti ascutiti, neobisnuit de mari. Carcateristicile sale principale constau in cornul mic de pe bot si cateva proeminente osoase din zona ochilor. Ramasitele fosile ale acestui animal preistoric au fost descoperite in Colorado, Utah (SUA) dar si in Tanzania fapt ce arata ca au existat exemplare si pe pamanturile africane. Pe baza lor, in anul 1884, paleontologul american Otniel Charles Marsh a facut o prima descriere si a numit aceasta specie Ceratosaurus nasicornis.

Dicraeosaurus – Aceasta creatura preistorica erbivora a fost descoperita in anul 1914, in Tanzania, de catre paleontologul de origine germana Werner Ernst Martin Janensch. A trait cu 156-150 milioane de ani in urma, in perioada Jurasicului inferior.

Afrovenator, Foto: geologues-prospecteurs.fr
Afrovenator, Foto: geologues-prospecteurs.fr

Afrovenator – Face parte din grupul Tetanurae, care erau in esenta mari carnivori bipezi, ce au trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 135-125 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Niger, in Africa, in anul 1993. Pe baza unui schelet aproape complet – ce cuprindea craniul fara partea maxilarului, oasele membrelor anterioare si posterioare, ale bazinului, o parte din coloana vertebrala si parti ale gatului si trunchiului – paleontologii Jeffrey Wilson, Dutheil Didier, Paul Sereno, Hans D. Sues si Hans Larsson au facut o descriere amanuntita a speciei in anul 1994 si i-au dat denumirea stiintifica de Afrovenator abakensis. Numele de Afrovenator inseamna ,,Vanator din Africa”.

Lesothosaurus – Ramasitele fosile ale acestui animal preistoric au fost descoperite in Lesotho, in Africa de Sud, iar in anul 1978 paleontologul Peter M. Galton – specializat in evolutia si clasificarea dinozaurilor – a descris aceasta specie si a numit-o Lesothosaurus diagnosticus. Acest dinozaur a trait in era Mezozoica, in Triasicul superior, cu aproximativ 203-195 milioane de ani in urma. Popula deserturile si savanele de pe teritoriul unde azi se afla Africa si se hranea cu plantele de la nivelul solului.

Algoasaurus – A trait in perioada Cretacicului inferior, cu 145-135 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Africa si descrise in anul 1904 de paleontologul Broom. Specia a fost numita Algoasaurus bauri.

Dryosaurus – Era un dinozaur erbivor care a trait in era Mezozoica, la sfarsitul Jurasicului, cu aproximativ 156 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile descoperite in Wyoming (SUA) si in Tanzania au fost descrise de paleontologul american Othniel Charles Marsh, in anul 1894. Acesta l-a numit Dryosaurus altus. Un schelet aproape complet al acestui dinozaur a fost reconstituit si descris in anul 1925 de paleontologul Charles Gilmore si se afla astazi expus la Muzeul de Istorie Naturala Carnegie din Pittsburgh, din Pennsylvania-SUA.

Aristosaurus – A fost un dinozaur erbivor lung de 4 m care a trait in urma cu 205-194 milioane de ani, in perioada Jurasicului inferior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Arizona si in Africa (in Zimbabwe, Namibia si regiunile sudice africane) si descrise in anul 1854 de paleontologul Richard Owen.

Lapparentosaurus, Foto: blogevolved.blogspot.com
Lapparentosaurus, Foto: blogevolved.blogspot.com

Lapparentosaurus – Era un membru al grupului de sauropode Macronaria, sau al celor cu “narile mari”. A trait in Jurasicul mediu, in urma cu 170-165 de milioane de ani, iar fosilele acestuia au fost descoperite in anul 1986, de paleontologul Jose Bonaparte.

Aliwalia – Acest dinozaur carnivor a trait cu 145-135 milioane de ani in urma, in perioada Trisicului superior. Specia a fost numita Aliwalia rex de paleontologul Galton, pe baza analizei ramasitelor fosile descoperite in Africa in anul 1985.

Cetiosaurus – In anul 1942, paleontologul Richard Owen descopera fosilele acestui dinozaur, ele fiind gasite atat in Anglia, cat si in Maroc. A trait acum 181- 169 milioane de ani, in Jurasicul mediu, in zonele intinse de campie si in cele impadurite de langa lacuri.

Anchisaurus – In urma cu 190 milioane de ani, in perioada Jurasicului inferior, traia acest acest animal preistoric pe teritoriile ocupate astazi de SUA si Africa de Sud. Pentru prima data, fosilele acestui dinozaur au fost descoperite in anul 1818, de paleontologul Othniel Charles Marsh, insa s-a crezut ca apartineau unui om timpuriu, mai ales ca totul se intampla cu cateva decenii inainte de a a fi recunoscuti oficial dinozaurii.

Elaphrosaurus – In Tanzania in partea de sud a Africii s-a descoperit un schelet partial al acestui dinozaur care nu avea craniu, fapt ce a determinat sa nu se poata stabili daca acest animal avea botul prevazut sau nu cu dinti. In anul 1920, pe baza studiilor facute asupra fosilelor, palontologul german Werner Janensch a descris aceasta specie si a numit-o Elaphrosaurus bembergi. Scheletul partial al dinozaurului Elaphrosaurus este expus la Muzeul de Istorie Naturala din Berlin. Se banuieste ca a trait in era Mezozoica, in Jurasicul superior, cu aproximativ 154-151 milioane de ani in urma. Era un dinozaur pradator care popula campiile aride de pe teritoriul jurasic al Africii, unde vana animale de mici dimensiuni.

Laplatasaurus – A fost un dinozaur sauropod ale carui ramasite fosile au fost descoperite in Madagascar si Argentina in anul 1927 de paleontologul von Huene. Se banuieste ca a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu 83-65 milioane de ani in urma. Specia a fost numita Laplatasaurus araukanicus.

Azendohsaurus – A fost o reptila preistorica ce a trait in Triasicul superior, cu 225 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Madagascar si Maroc, iar pe baza lor aceasta specie a fost numita Azendohsaurus laaroussii de paleontologul Dutuit in anul 1972.

Megazostrodon, Foto: percyzapatamendo.blogspot.com
Megazostrodon, Foto: percyzapatamendo.blogspot.com

Megazostrodon – Cu aproximativ 205 milioane de ani in urma, in perioada Jurasicul superior a erei Mezozoice a trait un mamifer preistoric foarte mic, cu lungimea corpului de 10-12 cm si greutatea de 20-30 g. Comparativ cu alte mamifere primitive ale caror ramasite fosile erau intr-o stare de degradare mare, la Megazostrodon fosilele erau foarte bine conservate. Ele au fost descoperite in Lesotho, in Africa de Sud, dar si in Europa, China si America de Nord. Specia a fost descrisa in anul 1968 de paleontologii A. W. Crompton si F. A. Jenkins si numita Megazostrodon rudnerae.

Erectopus – Acest dinozaur carnivor a trait cu 113-97,5 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului inferior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Portugalia, in nordul Frantei si Egipt si descrise in anul 1922 de paleontologul von Huene. Specia a fost numita Erectopus sauvagei.

Megistotherium – A fost un animal preistoric care a trait cu 24 milioane de ani in urma, in epoca Miocen. Ramasitele sale fosile au fost descoperite de paleontologul Robert J. G. Savage in anul 1973, in Africa, in Libia si Egipt.

Geranosaurus – A fost un animal erbivor care a trait in era Mezozoica, in Jurasicul inferior, cu aproximativ 200 milioane de ani in urma. Acest dinozaur extrem de abil a fost primul specimen descoperit din grupul ornitopodelor. Ramasitele sale fosile – alcatuite doar din cateva oase si parti ale maxilarelor – au fost gasite in Africa de Sud, in provincia Cape, de catre paleontologul Dr. Robert Broom, in anul 1911. Acesta a facut o prima descriere a acestei specii si a numit-o Geranosaurus atavus.

Massospondylus – A fost un dinozaur erbivor primitiv care a trait in era Mezozoica, in Triasicul superior, cu 183-200 milioane de ani in urma. Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost scoase la lumina de celebrul paleontolog englez Richard Owen, in anul 1854, in Africa de Sud si America de Nord, in Namibia, Zimbabwe si Arizona.

Likhoelesaurus – A fost un dinozaur teropod care a trait pe teritoriu triasic al Africii de Sud, cu 218 milioane de ani in urma. Specia a fost numita Likhoelesauris ingens in anul 1970 de paleontologul Ellenberger.

Mastodonsaurus, Foto: tanystropheus.wordpress.com
Mastodonsaurus, Foto: tanystropheus.wordpress.com

Mastodonsaurus – Este una dintre creaturile preistorice care au parte de o mare popularitate, fiind cel mai mare animal al perioadei in care a trait, Triasic, in urma cu 210 milioane de ani. Nu este doar cel mai mare animal din Triasic, este si printre cei mai mari amfibieni care au existat vreodata. Fosilele acestui amfibian au fost descoperite in anul 1928, in Europa, de catre paleontologul Jaeger.

Heterodontosaurus – A trait pe teritoriul unde astazi se afla Africa de Sud, in era Mezozoica, in Jurasicul inferior, cu aproximativ 195 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1962 in Lesotho, in sudul Africii. Craniul acestui dinozaur a fost descris de catre paleontologii Alan Crampton si Alfred Charig, care i-au dat si numele de Heterodontosaurus tucki.

Inosaurus – A fost un dinozaur carnivor care a trait cu 120-100 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului superior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Niger, in anul 1960 de paleontologul Albert Felix de Lapparent. Specia a fost numita Inosaurus tedreftensis.

Citește și:  Coelodonta antiquitatis și alte specii de rinoceri fosili, stramoși ai rinocerilor de astăzi

Blikanasaurus – Era un mare erbivor care a trait in era Mezozoica, in Triasicul superior, cu aproximativ 220 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1962, in Africa de Sud, in provincia Eastern Cape, de catre Dr. Chris Gow – membru al unei expeditii facute in acea zona. Prima descriere a acestei specii a fost facut insa mai tarziu, in anul 1985, de catre paleontologii Peter M. Galton si J. van Heerden. Specia a fost numita stiintific Blikanasaurus cromptoni.

Brachiosaurus – A fost unul dintre cei mai impunatori dinozauri terestri care a trait in era Mezozoica, in Jurasicul superior, cu 150 milioane de ani in urma si era denumit ,,soparla cu brate”. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1903 de catre paleontologul Riggs, in Tanzania (Africa de Est), Utah (SUA) si Colorado. La Muzeul de Paleontologie al Universitatii din Berlin se afla un asemenea exemplar – cel mai mare schelet din lume care a fost reconstituit.

Iguanodon, Foto: palaeo.gly.bris.ac.uk
Iguanodon, Foto: palaeo.gly.bris.ac.uk

Iguanodon – Acest dinozaur a trait in era Mezozoica, in Cretacicul inferior si poarta numele de ,,Soparla iguana” sau ,,Dinte de igoana”. Ramasitele fosile ale acestor animale preistorice au fost scoase la lumina in regiuni din America de Nord, Europa, Africa si Asia, fapt ce demonstreaza ca au trait pe acele meleaguri. In anul 1824, doctorul Gideon Mantell – un mare pasionat de fosile – a descoperit niste dinti enormi ai acestui dinozaur in regiunea Sussex, din sudul Angliei si de atunci acest animal preistoric a primit o denumire stiintifica.

Janenschia – A fost un dinozaur erbivor care a trait in perioada Jurasicului superior, cu aproximativ 156-150 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Africa, in anul 1991 si descrise de paleontologul Rupert Wild ca apartinand speciei Janenschia robusta.

Eunotosaurus – A fost un dinozaur descoperit in sudul Africii, care a trait cu 250 milioane de ani in urma, in Permianul mijlociu. Prima data a fost descris in anul 1892 si considerat un stramos al broastelor testoase. In anul 1892 paleontologul Seeley descrie aceasta specie ca fiind o reptila preistorica si o numeste Eunotosaurus africanus.

Jobaria – Acest dinozaur primitiv sauropod a trait cu 135 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului inferior. Specia Jobaria tiguidensis a fost descrisa de paleontologul Paul Sereno pe baza ramasitelor fosile descoperite in Africa, in orasul Agadez, in anul 1999.

Euparkeria, Foto: biodiversityexplorer.org
Euparkeria, Foto: biodiversityexplorer.org

Euparkeria – A fost o reptila de 70 cm care a trait in prima parte a Triasicului, in urma cu 248 milioane de ani. Aceasta a trait prin zonele impadurite din China si Africa de Sud, iar primele informatiile despre existenta sa au fost date de paleontologul Robert Broom care a gasit fosilele in anul 1913.

Kangnasaurus – Acest dinozaur erbivor a trait in perioada Cretacicului inferior, cu 145-97,5 milioane de an in urma. Fosilele sale au fost descoperite in Africa de Sud, in anul 1915 de paleontologul Haughton. Specia a fost numita Kangnasaurus coetzeei.

Euskelosaurus – Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in Lesotho, Zimbabwe, Africa de Sud, iar pe baza lor in anul 1866 paleontologul Thomas Henry Huxley a facut o descriere a acestei specii si a numit-o Euskelosaurus browni. Se presupune ca acest animal preistoric a trait in era Mezozoica, in perioada Jurasicului superior, cu aproximativ 222 milioane de ani in urma.

Kentrosaurus – Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in anul 1915, pe teritoriul Tanzaniei de astazi in Africa, de catre paleontologul si exploratorul german Werner Ernst Martin Janensch si descrise de paleontologul berlinez Edwin Henning. Acest animal preistoric a trait in era Mezozoica, in Jurasicul superior, cu aproximativ 156 milioane de ani in urma.

Lanasaurus – Acest dinozaur a trait in perioada de inceput a Jurasicului, cu 200-190 milioane de ani in urma. Specia Lanasaurus scalpridens a fost descrisa de paleontologul Christopher Gow in anul 1975, pe baza ramasitelor fosile descoperite in Africa de Sud.

Malawisaurus, Foto: infrontoftheslr.blogspot.com
Malawisaurus, Foto: infrontoftheslr.blogspot.com

Malawisaurus – A fost un dinozaur sauropod de 10,5 m lungime care a trait in perioada Cretacicului inferior, cu 140-100 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Africa, in Malawi in anul 1928 de cercetatorul Haughton si descrise de paleontologii Louis L. Jacobs, Downs, Elizabeth M. Gomani si Winkler in anul 1993. Specia a fost numita initial Gigantosaurus dixeyi si mai tarziu Malawisaurus dixeyi.

Tornieria – A fost un dinozaur ce se hranea cu plante si care a trait cu 156-145 milioane de ani in urma, in perioada Juasicului superior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Africa de Est si America de Nord. Specia Tornieria africanus a fost numita in anul 1908 de paleontologul Fraas Eberhard, iar specia Tornieria gracilis a fost descrisa in anul 1961 de palentologul Werner Janensch.

Stenaulorhynchus – A fost un animal preistoric care a trait in perioada de mijloc a Triasicului. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Tanzania, in Africa in anul 1932. Specia a fost numita Stenaulorhynchus sockeyi de paleontologul Sidney Henry Haughton in acelasi an.

Vulcanodon – A fost un sauropod erbivor care a trait cu 210-200 milioane de ani in urma, pe teritoriul jurasic al Africii. Avea lungimea corpului de 6-7 m si greutatea de 500-800 kg. A fost numit Vulcanodon karibaenis (,,dinte vulcan”) dupa ,,Vulcanus” (zeul roman al focului) si ,,odon”(dinte), facand referire la dintii sai ascutiti si la pietrele de origine vulcanica din zona raului Zambezi, in Zimbabwe, locul in care au fost gasite ramasitele sale fosile in anul 1969.

Majungasaurus – A fost un dinozaur carnivor care a trait cu 83-73 milioane de ani in urma, in perioada Cretacucului superior. Ramasitele sale fosile au fost descosperite in Insula Madagascar in anul 1955 si descrise de paleontologul Lavocat. Numele speciei este Majungasaurus crenatissimus.

Lycorhinus, Foto: artoflegendindia.com
Lycorhinus, Foto: artoflegendindia.com

Lycorhinus – Traia in zonele desertice si in savanele de pe teritoriul unde azi se afla Africa de Sud si se hranea cu plantele de pe sol. Ramasitele sale fosile – cateva fragmente de cranii – au fost descoperite in provincia Cape din Africa de Sud si au fost descrise in anul 1924 de paleontologul Henry Sidney Haughton. Acestea datau din era Mezozoica, din perioada Jurasicului inferior, de acum 190 milioane de ani.

Majungatholus – A fost un dinozaur de prada descris de paleontologii Hans-Dieter Sues si Philippe Taquet pe baza ramasitelor fosile descoperite in Madagascar, in anul 1979. Specia a primit denumirea stiintifica Majungatholus atopus – deriva de la numele provinciei unde au fost descoperite respectivele fosile. Se banuieste ca a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu 70-65 milioane de ani in urma.

Lystrosaurus – Pe baza ramasitelor fosile descoperite in China, Rusia, India si in sudul Africii, paleontologul Edward Drinker Cope a descris aceasta specie in anul 1870 si a numit-o Lystrosaurus andersoni. Fosilele dateaza din era Mezozoica, din perioada Triasicului inferior, de acum 250 milioane de ani.

Nothosaurus – A fost o reptila marina care a trait in era Mezozoica, in perioada Triasicului, cu aproximativ 230 milioane de ani in urma. Aceasta specie era diferita de un dinozaur, dar nu se putea asemana nici cu o reptila din zilele de azi. Prima specie a fost descrisa in anul 1834 si numita Nothosaurus mirabilis.

Mandasuchus – Aceasta reptila preistorica a trait in perioada Triasicului mijlociu, cu 220 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Tanzania-Africa, in anul 1976, de paleontologul Charig.

Nigerosaurus – A fost un dinozaur erbivor care a trait cu 135 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului inferior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Africa in anul 1999 de paleontologul Paul Sereno. Specia a fost numita Nigerosaurus taqueti.

Masiakasaurus, Foto: paleo-studies.tumblr.com
Masiakasaurus, Foto: paleo-studies.tumblr.com

Masiakasaurus – A trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 70 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile – fragmente de craniu, oase ale bazinului, oase ale membrelor posterioare si anterioare, cateva vertebre sacrale, caudale, dorsale, cervicale, o serie de dinti de diferite marimi – au fost descoperite in nord-vestul Insulei Madagascar, iar in urma studiilor facute asupra lor paleontologii Scott Sampson, C. Foster si Matei Carrano au facut in anul 2001 o descriere a acestei specii si au numit-o Masiakasaurus knopfleri. Se pare ca numele a fost ales ca un tribut adus solistului si chitaristului Mark Knopfler de la trupa Dire Straits.

Mosasaurus – Ramasitele fosile ale acestui animal au fost descoperite in Europa, Nigeria, Maroc, America de Nord. Se pare ca a trait cu 70-65 milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior. Mediul sau de viata era exclusiv in largul marii, iar hrana sa consta din pesti si alte animale marine. Acest animal preistoric a fost descris in anul 1822 de catre paleontologul William Daniel Conybeare, iar in urma unor indelungate studii facute asupra ramasitelor fosile – dinti si vertebre de forme diferite – s-a ajuns la concluzia ca ar fi existat mai multe specii: Mosasaurus conodon, Mosasaurus hoffmanni, Mosasaurus dekayi, Mosasaurus missouriensis si altele.

Nqwebasaurus – Acest dinozaur cranivor a trait in Cretacicul inferior, iar ramasitele sale fosile au fost descoperite in Africa de Sud, in anul 2000 de un grup de cercetatori S. Sampson, Callum F. Ross si altii. Specia a fost numita Nqwebasaurus thwazi in respectivul an.

Melanorosaurus – A fost un dinozaur care se hranea cu plante si traia in era Mezozoica, in perioada Triasicului superior, cu 228-219 milioane de ani in urma. Specia a fost numita Melanorosaurus de paleontologul Sydney H Haughton pe baza ramasitelor fosile descoperite in anul 1924 in Africa de Sud.

Pterodactylus – Era un interesant dinozaur zburator, carnivor, care a trait in Jurasicul superior, in era Mezozoica. Primele ramasite fosile ale unui exemplar Pterodactylus au fost descoperite de catre naturalistul A. Cosmo Collini in anul 1784, in Germania. Mai tarziu in anul 1809 pe baza altor descoperiri facute in Anglia, Franta, Germania si Tanzania, dinozaurul a fost descris de catre paleontologul George Cuvier.

Rapetosaurus – A fost un dinozaur care a trait cu 70-65 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului superior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Africa in anul 2001. Specia a fost numita Rapetosaurus krausei de paleontologul Forster in acelasi an.

Paranthodon, Foto: animalreader.ru
Paranthodon, Foto: animalreader.ru

Paranthodon – A fost un dinozaur care a trait cu 140 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului inferior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Africa de Sud in anul 1912. Specia a fost numita initial Palaeoscincus africanus, iar in anul 1929 paleontologul Nopcsa ii schimba denumirea in Paranthodon africanus.

Rebbachisaurus – A fost un dinozaur care a trait cu 113-97,5 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului inferior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Niger-Africa in anul 1954. Specia a fost numita Rebbachisaurus garasbae de paleontologul Lavocat.

Suchomimus – A fost un dinozaur pradator periculos cu aspect infricosator datorita botului sau lung ca de crocodil, cu falci prevazute cu aproximativ 100 de dinti, foarte ascutiti si curbati. Popula teritoriul cretacic al Africii, cu aproximativ 120-110 milioane de ani in urma, mai ales zonele mlastinoase cu maluri de ape unde vana pesti si alte animale mici.

Syntarsus – Era un teropod carnivor cu lungimea corpului de 3 m, care a trait pe teritoriul unde azi se afla Africa de Sud, cu aproximativ 215 milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in perioada Triasicului superior. Acest animal preistoric traia in deserturi si oaze, iar hrana sa era formata din mici vertebrate si nevertebrate, pe care le vana cu mare agilitate. Pe baza analizei a nu mai putin de 30 de schelete fosile descoperite in Zimbabwe (Africa de Sud) si in Arizona (SUA), in anul 1969 paleontologul M. A. Raath a facut prima descriere a acestui dinozaur si l-a numit Syntarsus rhodesiensis.

Tendaguria – A fost un dinozaur ce se hranea cu plante si care a trait cu 150 milioane de ani in urma, in perioada Jurasicului superior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Tanzania, in Africa in anul 2000. Specia a fost numita Tendaguria tanzaniensis de paleontologii Hainrich, Bonaparte si Wild.

Spinosaurus – Este unul dintre cei mai lungi dinozauri, care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu peste 70 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosilele au fost descoperite in anul 1915 de paleontologul Ernst Stromer in Maroc si Egipt.

Thecodontosaurus – A fost unul dintre cei mai vechi dinozauri care au trait in lumea preistorica, dar si unul dintre primii dinozauri care au fost descoperiti de catre paleontologi. Astfel, fosilele acestei creaturi preistorice au fost gasite de paleontologii Samuel Stutchbury si Henry Rhiley in anul 1836 in Anglia si dateaza din Triasicul superior, de acum 200 milioane de ani.

Thotobolosaurus – A fost un dinozaur prosauropod care a trait cu 210 milioane de ani in urma, in perioada Triasicului superior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Africa in anul 1970 de paleontologul Pavel Ellenberger.

Steneosaurus – A trait in Jurasicul inferior, cu 200-190 milioane de ani in urma. Fosilele sale au fost descoperite de catre paleontologul Geoffroy Saint- Hillaire in anul 1825. Conform descoperirilor realizate, acest crocodil a trait atat in regiuni din Europa cat si din America de Sud si Maroc, prefera mediul de viata acvatic si se hranea cu pesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.