Specii de dinozauri descoperiti in Alberta (America de Nord):
Brachylophosaurus – Acest dinozaur a fost un membru al familiei Hadrosauridae care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu 80-75 milioane de ani in urma. In anul 1953, paleontologul canadian Charles Mortram Sternberg a facut o descriere amanuntita a acestei specii, pe baza ramasitelor fosile descoperite in Alberta (Canada). Specia a primit denumirea stiintifica de Brachylophosaurus canadensis.
Chasmosaurus – Acest animal preistoric a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 70 milioane de ani in urma. Pe baza ramasitelor sale fosile descoperite in New Mexico (SUA) in anul 1902, paleontologul canadian Lawrence M. Lambe i-a facut o descriere abia in anul 1914 si l-a numit Chasmosaurus belli. In anul 1940 Charles Sternberg Mortram a prezentat o noua specie Chasmosaurus russelli ale carei oase fosilizate au fost descoperite in Alberta, in partea de sud-vest. Cativa ani mai tarziu, pe baza mai multor cranii suplimentare care au fost descoperite a fost descrisa o noua specie – denumita Chasmosaurus irvinensis.
Arrhinoceratops – A fost un dinozaur descoperit in Alberta (Canada), in anul 1925, de catre paleontologul canadian William Arthur Parks. Acest animal preistoric a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 72 milioane de ani in urma.
Cionodon – A fost un dinozaur erbivor care a trait cu 97,5-65 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului superior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Colorado, Alberta (Canada) si descrise in anul 1874 de paleontologul Cope. Specia a fost numita Cionodon arctatus.
Ankylosaurus – Acest urias erbivor a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 68-65 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1906 in Montana (SUA), iar prima sa descriere a fost facuta in anul 1908 de catre paleontologul american Barnum Brown, care l-a numit Ankylosaurus magniventris. Brown a descoperit un alt schelet de Ankylosaurus in Wyoming (SUA). Mai tarziu in anul 1910 au fost descoperite noi ramasite fosilizate intr-o expeditie realizata in Alberta (Canada) tot de catre Brown, din care facea parte un craniu complet si alte parti ce alcatuiau scheletul unui exemplar al acestei specii.
Dromaeosaurus – Acest animal preistoric a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 80 milioane de ani in urma. Prima descriere a acestei specii – numita Dromaeosaurus albertensis – a fost facuta in anul 1922 de catre paleontologii americani William D. Matthew si Barnum Brown, pe baza ramasitelor fosile descoperite in Alberta (Canada).
Daspletosaurus – A fost un dinozaur carnivor care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 76-74 milioane de ani in urma. Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in anul 1921, in Alberta (Canada), de catre Charles Mortram Sternberg, iar pentru prima data a fost descris in anul 1970 de catre paleontologul Dale Russel, care l-a numit stiintific Daspletosaurus torosus.
Eoceratops – A fost un dinozaur care a trait in perioada Cretacicului superior, iar ramasitele sale fosile au fost descoperite in America de Nord in anul 1915 de paleontologul canadian L. Lambe. Specia a primit denumirea de Eoceratops canadensis.
Procheneosaurus – A fost un dinozaur din perioada Cretacicului superior, de acum 68-65 milioane de ani. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Montana si Alberta (Canada) in anul 1937 de paleontologul Charles Mortram Sternberg. Specia a primit denumirea de Procheneosaurus warrenae.
Centrosaurus – A fost un dinozaur care a trait cu 75 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului superior a erei Mezozoice, pe teritoriul unde astazi se afla America de Nord. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta (Canada) si Montana (SUA), iar pentru prima data a fost descris in anul 1904 de catre paleontologul canadian Lawrence Lambe, care l-a si numit Centrosaurus apertus.
Edmontosaurus – Acest dinozaur a trait cu aproximativ 73-65 milioane de ani in urma, la sfarsitul Cretacicului, in era Mezozoica, in regiunile unde astazi se afla America de Nord. Se pare ca au existat doua specii Edmontosaurus regalis si Edmontosaurus annectens. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Edmond (Oklahoma) si prima sa descriere a fost facuta de paleontologul canadian Lawrence Lambe, in anul 1917.
Parksosaurus – A fost un dinozaur din perioada Cretacicului superior, de acum 68-65 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile – un craniu si un schelet partial – au fost descoperite in anul 1926 in Alberta de paleontologul William Parks. In anul 1937, paleontologul Charles Mortram Sternberg numeste aceasta specie Parksosaurus warreni.
Tetrapodosaurus – Acest dinozaur a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului mijlociu, cu 120-100 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta (Canada).
Gravitholus – A fost un dinozaur din perioada Cretacicului superior, de acum 75 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta (Canada) de paleontologii Peter Galton si W. P. Wall, in anul 1979.
Edmontonia – Acest animal preistoric a trait cu aproximativ 83-65 milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior. Numeroase ramasite fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in diferite regiuni ale Americii de Nord, in Alberta, Wyoming, Dakota de Sud, Texas, Montana. Pe baza lor in anul 1928 paleontologul Sternberg a facut o prima descriere a acestei specii. In anul 1930 a fost descrisa specia Edmontonia rugosidens, iar in anul 2000 specia Edmontonia australis.
Gorgosaurus – A fost un dinozaur din perioada Cretacicului superior, de acum 76-68 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Montana, Alberta (Canada) in anul 1914 de paleontologul L. Lambe. Specia a fost numita Gorgosaurus libratus.
Panoplosaurus – A fost un dinozaur erbivor care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 76-70 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1917, in Alberta (Canada) si in Montana (SUA). In anul 1919 el a fost descris prima data de paleontologul canadian Lawrence Morris Lambe si numit Panoplosaurus mirus.
Triceratops – A fost un animal preistoric erbivor care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 68-65 milioane de ani in urma. Acest dinozaur a fost descris pentru prima data in anul 1889 de catre paleontologul american Otniel Charles Marsh pe baza unui prim craniu fosilizat descoperit in Colorado, Denver. Alte ramasite fosile, in jur de 500 asemenea cranii si schelete au fost gasite la Dakota de Sud, Montana, Alberta (Canada) si Wyoming (SUA). Specia a primit denumirea stiintifica de Triceratops horridus.
Chirostenotes – Pe baza doar a unui schelet incomplet – oasele membrelor posterioare, mandibula – descoperite in Alberta (Canada) paleontologul Charles W. Gilmore a reconstituit aspectul acestui dinozaur si l-a descris in anul 1924. Specia a primit denumirea stiintifica Chirostenotes pergracilis si se banuieste ca a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 80-65 milioane de ani in urma.
Anchiceratops – A fost un dinozaur care a trait la sfarsitul Creatacicului, in era Mezozoica. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta (Canada) de catre paleontologul american Barnum Brawn in anul 1914. Acesta a facut o descriere a speciei si a numit-o Anchiceratops ornatus.
Corythosaurus – Acest animal preistoric apartine grupului de dinozauri cu cioc de rata, care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 75 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1914, de catre paleontologul american Barnum Brown, in Alberta (Canada) si Montana (SUA).
Pachyrhinosaurus – A fost un dinozaur erbivor care a trait in era Mezozoica in Cretacicul superior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite de catre paleontologi in Alberta (Canada) si Alaska. Numele de Pachyrhinosaurus insemna ,,soparla cu nas gros”.
Hadrosaurus – A fost primul dinozaur descoperit in America de Nord, in anul 1858, de catre paleontologul Joseph Leidy – un mare specialist in anatomia animalelor cu coloana vertebrala si profesor la Universitatea din Pennsylvania. Ramasitele sale fosile au fost gasite in urma sapaturilor facute in regiunile: Montana, New Mexico, Dakota de Sud, Alberta si New Jersey.
Ichthyosaurus – Acest dinozaur a trait in era Mezozoica, in perioada Jurasicului inferior si a supravietuit pana la sfarsitul Cretacicului. Pe baza ramasitelor fosile descoperite in Anglia, Germania si Alberta (Canada) paleontologii au ajuns la concluzia ca ar fi existat mai multe specii: Ichthyosaurus communis, Ichthyosaurus intermedius, Ichthyosaurus conybeari. Paleontologul german Charles Koenig a facut prima descriere amanuntita a acestui dinozaur in anul 1818.
Pentaceratops – Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in New Mesico (SUA), Alberta (Canada) ,iar pe baza lor in anul 1923, paleontologul Henry Fairfied Osborn a realizat o descrie a acestei specii si a numit-o Pentaceratops sternbergi.
Pachycephalosaurus – A trait in perioada Cretacicului superior, in era Mezozoica si a fost ultimul reprezentant al grupului de dinozauri care a disparut cu 70 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Montana, Alberta (Canada) si Dakota de Sud (SUA), iar descrierea sa a fost facuta de paleontologii Barnum Brown si Erich M. Schlaikjer in anul 1943. Ca specie a primit denumirea stiintifica de Pachycephalosaurus wyomingensis.
Leptoceratops – A fost un dinozaur din perioada Cretacicului superior, de acum 68-65 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite de paleontologul Barnum Brown in America de Nord, in anul 1914.
Euoplocephalus – A fost un dinozaur erbivor care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 70 milioane de ani in urma, pe teritoriul unde astazi se afla America de Nord. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta (Canada), iar pe baza lor, paleontologul canadian Lawrence Morris Lambe a facut prima sa descriere in anul 1910. De asemenea, pe baza descoperirilor facute s-a ajuns la concluzia ca ar fi existat doua specii numite: Euoplocephalus tutus si Euoplocephalus acutosquameus.
Laosaurus – A fost un mic dinozaur teropod care a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 70 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta in anul 1910 si descrise de paleontologul Barnum Brown, in anul 1914. Alte ramasite fosile au fost gasite in Montana in anul 1942 si in Wyoming (SUA) in anul 1947.
Monoclonius – A fost un dinozaur din perioada Cretacicului superior, de acum 75 milioane de ani. Fosilele sale au fost descoperite in Montana in anul 1876 de paleontologul Edward Drinker Cope.
Ornithomimus – Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta (Canada) si descrise de paleontologul american Otniel Charles Marshal, in anul 1889. Conform cercetatorilor, acest dinozaur a trait cu aproximativ 70-65 milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in Cretacicul superior, in America de Nord.
Lambeosaurus – Era un animal preistoric care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 70 milioane de ani in urma. Ramasitele acestui dinosaur au fost descoperite in anul 1923 de catre paleontologul William Parks in provincia Alberta din Canada, in SUA, Montana si Mexic.
Ornatotholus – A fost un dinozaur din perioada Cretacicului superior, de acum 84-71 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Montana, Canada si Alberta in anul 1983 de paleontologii Sues si Galton. Specia a fost numita Ornatotholus browni.
Parasaurolophus – Face parte din categoria dinozaurilor cu cioc de rata si a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 75 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta (Canada) si descrise pentru prima data in anul 1923, de catre paleontologul William Park. Specia a fost numita stiintific Parasaurolophus walkeri.
Ricardoestesia – Acest dinozaur a trait in perioada Cretacicului superior, cu 83-70 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Montana, Canada, Wyoming si Alberta in anul 1990 de paleontologii Sloan, Rigby si Currie. Specia a primit denumirea de Ricardoestesia gilmorei.
Scolosaurus – A fost un dinozaur erbivor de 6-7 m care a trait in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 70-65 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta, Montana si descrise de paleontologul Lawrence M. Lambe in anul 1910.
Prosaurolophus – A fost un dinozaur erbivor care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu 75 milioane de ani in urma. Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in Alberta (Canada) si pe baza lor s-a facut o descriere a sa in anul 1916, de catre paleontologul Barnum Brown. Acesta i-a dat si denumirea stiintifica de Prosaurolophus maximus. Mai tarziu in anul 1992 pe baza altor descoperiri paleontologul Jack Horner a facut o descriere a unei noi specii pe care a numit-o Prosaurolophus blackfeetensis.
Stegoceras – A trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 75 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile – un schelet partial, un numar de oase suplimentare si mai multe cranii – au fost descoperite pe teritoriul unde astazi se afla Montana (SUA) si Alberta (Canada). Pentru prima data acest animal preistoric a fost descris in anul 1902 de paleontologul canadian Lawrence Lambe.
Styracosaurus – Acest animal preistoric a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta (Canada), in anul 1913, de catre paleontologul canadian Lawrence Lambe.
Troodon – Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in Alberta (Canada) in anul 1856, iar pe baza lor paleontologul Joseph Leidy a facut o descriere amanuntita a speciei si a numit-o Troodon formosus. Se banuieste ca Troodonul traia in zonele impadurite de pe teritoriul cretacic al Americii de Nord si ca specie a disparut in perioada de sfarsit a Cretacicului, din motive nestiute pana in prezent.
Saurornitholestes – Acest dinozaur a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu 77-72 milioane de ani in urma. Sunt cunoscute doua specii: Saurornitholestes langstoni descris de paleontologul Sues in anul 1978 si Saurornitholestes robustus numita de paleontologul Sullivan in anul 2006.
Thescelosaurus – A fost un dinozaur erbivor care a trait cu 65 milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior. Primele sale ramasite fosile au fost descoperite in anul 1890, in Wyoming, de catre paleontologul Hatcher John Bell. Mai tarziu in anul 1913 a fost reintregit scheletul unui Thescelosaurus si descris in detaliu de catre paleontologul Charles W. Gilmore – acesta i-a dat si numele cunoscut in prezent.
Albertosaurus – Era un dinozaur carnivor care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 73-70 milioane de ani in urma, pe teritoriul unde azi se afla America de Nord. El a fost descoperit in anul 1884 in Alberta si descris de paleontologul canadian Joseph Burr Tyrrell, care i-a dat si denumirea stiintifica de Albertosaurus sarcophagus. Mai tarziu, in anul 1910, sunt descoperite ramasitele fosile ale unui grup mare de dinozauri Albertosaurus tot in provincia Alberta din Canada. Alte fosile au fost gasite in statele Wyoming, New Mexico si Montana din SUA. In urma acestor descoperiri s-a ajuns la concluzia ca au existat mai multe specii si anume: Albertosaurus libratus, Albertosaurus sarcophagus, Albertosaurus incrassatus.
Struthiomimus – Acest dinozaur se asemana cu un strut din zilele noastre. Pe baza ramasitelor sale fosile descoperite in Alberta (Canada), paleontologul Henry Fairfield Osborn a facut o descriere a acestei specii in anul 1917 si a numit-o Struthiomimus sedens.