Specii de dinozauri descoperiti in Anglia (Europa):
Camelotia – Acest dinozaur erbivor din perioada Jurasicului superior, de acum 219-213 milioane de ani in urma a fost descris in anul 1985 de paleontologul Galton pe baza ramasitelor sale fosile descoperite in Anglia.
Cetiosauriscus – Un dinozaur erbivor care a trait cu 181-169 milioane de ani in urma, in perioada Jurasicului mijlociu. Fosilele sale au descoperite in Anglia si descrise de paleontologul Sir Richard Owen in anul 1841.
Acanthopholis – Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in Anglia in anul 1867 si dateaza din perioada Cretacicului, de acum 110-95 milioane de ani. Specia a fost numita de paleontologul Thomas Huxley drept Acanthopholis horridus.
Chondrosteosaurus – A fost un dinozaur sauropod care a trait cu 130 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Anglia, in anul 1876 de paleontologul Richard Owen.
Dimorphodon – A fost un pterozaur care a trait in perioada Jurasicului inferior, iar ramasitele sale fosile au fost descoperite in Anglia, in anul 1859, de paleontologul Richard Owen.
Altispinax – A fost un dinozaur carnivor care a trait in perioada Cretacicului inferior, cu 130 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite de paleontologul von Huene, in anul 1923, in Anglia. Specia a fost numita Altispinax dunkeri.
Eotyrannus – Acest dinozaur carnivor a trait cu 125-120 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului mijlociu. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Anglia de Gavin Leng si descrise in anul 1997 de paleontologul Darren Naish. Specia a fost numita Eotyrannus lengi.
Anaplosaurus – A fost un dinozaur care a trait cu 110-95 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului, iar ramasitele sale fosile au fost descoperite in Anglia, de paleontologul Harry Gavier Seeley in anul 1879.
Calamosaurus – A fost un dinozaur teropod care a trait in perioada Cretacicului cu 130-112 milioane de ani in urma. Fosilele sale au fost descoperite in Anglia de William Fox si descrise de paleontologul Richard Lydekker in anul 1891.
Echinodon – A fost un dinozaur erbivor care a trait in perioada Jurasicului superior, in era Mezozoica, cu 145 milioane de ani in urma. Specia Echinodon becklessi a fost descoperita in Anglia si descrisa de paleontologul Owen in anul 1861.
Cryptocleidus – A fost o reptila acvatica preistorica care a trait in perioada Jurasicului superior, cu aproximativ 155 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Anglia, in anul 1871 de paleontologul Phillips.
Craterosaurus – A fost un dinozaur erbivor din perioada Cretacicului inferior, de acum 138-135 milioane de ani in urma, ale carui fosile au fost descoperite in Anglia si descrise de de paleontologul Seeley in anul 1877. Specia a fost numita Craterosaurus pottonensis.
Eustreptospondylus – A fost un teropod biped carnivor care a trait in perioada de mijloc a Jurasicului, cu 165 milioane de ani in urma. Aceasta specie a fost descoperita de paleontologul R. Owen in anul 1964, in Anglia si numita Eustreptospondylus oxoniensis.
Hylaeosaurus – A fost un dinozaur patruped erbivor care a trait in perioada Cretacicului inferior, iar ramasitele sale fosile au fost descoperite de paleontologul Gideon Mantell, in anul 1833, in Anglia.
Gigantosaurus – Acest dinozaur urias carnivor a trait cu 100-95 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului mijlociu. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1869, in Anglia de catre paleontologul Seeley, care a denumit specia Gigantosaurus megalonyx.
Hypsilophodon – Acest dinozaur a trait in perioada Cretacicului inferior, cu 125-115 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Anglia, in anul 1869, de catre paleontologul Thomas Huxley.
Iliosuchus – A fost un teropod care a trait cu 169,2-164,4 milioane de ani in urma, pe teritoriul jurasic al Angliei si fost descris de paleontologul von Huene in anul 1932.
Ichthyosaurus – Acest dinozaur-peste a aparut in era Mezozoica, in perioada Jurasicului inferior si a supravietuit pana la sfarsitul Cretacicului. Pe baza ramasitelor fosile descoperite in Anglia, in anul 1818 paleontologul german Charles Koenig a facut prima descriere amanuntita a acestui dinozaur – care se asemana cu delfinii si rechinii de astazi.
Liopleurodon – Acest dinozaur a trait in era Mezozoica, din perioada Jurasicului superior, a fost descoperit in nordul Frantei in districtul Boulogne sur Mer, de paleontologul Henri Emile Savage care a descris aceasta specie in anul 1873 si a numit-o Liopleurodon ferox. Mai tarziu un prim schelet incomplet a fost descoperit in secolul al XIX-lea in Anglia, in Peterborough.
Macrurosaurus – A fost un dinozaur sauropod erbivor patruped care a trait in Cretacicul inferior, cu 140-99 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Anglia, iar specia a fost descrisa de paleontologul Harry Govier Seeley in anul 1876 si numita Macrurosaurus semnus.
Megalosaurus – A fost un dinozaur carnivor care a trait in era Mezozoica, in Jurasicul mijlociu, cu 181 de milioane de ani in urma. Primul os de Megalosaurus a fost gasit in anul 1677, in Anglia, de catre paleontologul Robert Piot.
Metriacanthosaurus – A fost un dinozaur carnivor care a trait pe teritoriul unde azi se afla Europa, cu aproximativ 170-150 de milioane de ani in urma, in perioada Jurasicului inferior a erei Mezozoice. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1932 de paleontologul Friedrich von Huene, in Anglia. Specia a fost numita Megalosaurus parkeri.
Ornithodesmus – Acest dinozaur a trait cu 125 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului, pe teritoriul unde azi se afla Anglia. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1887 de paleontologul Harry Govier Seeley, iar specia a fost numita Ornithodesmus cluniculus.
Macroplata – A fost un plesiozaur de 4,5 m lungime care a trait in perioada Jurasicului, cu 190 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1930, in Anglia, de paleontologul Swinton.
Muraenosaurus – A fost un plesiozaur din perioada Jurasicului superior, ale carui ramasite fosile au fost descoperite in Anglia in 1874 de paleontologul Seeley.
Pteranodon – Aceasta creatura preistorica a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 70 milioane de ani in urma. Ramasitele fosile ale acestei specii au fost descoperite in Oregon, Kansas, Dakota de Sud, Wyoming, in Japonia si Anglia. Pe baza lor au fost clasate mai multe specii ale acestui gen si anume: Pteranodon longiceps, Pteranodon ingens, Pteranodon marshi, Pteranodon sternbergi.
Pelorosaurus – In anul 1850 paleontologul Gideo Mantell a facut o descriere amanuntita a acestui dinozaur pe baza ramasitelor fosile descoperite in diferite parti ale Europei, in Anglia, Portugalia si Franta. Specia a fost numita Pelorosaurus conybearei si se banuieste ca a trait in era Mezozoica, in Jurasicul superior, cu aproximativ 138-112 de milioane de ani in urma.
Stenopterygius – Aceasta specie face parte din categoria Ihtiozaurilor si a trait in era Mezozoica, in perioada Jurasicului inferior, cu aproximativ 185-170 milioane de ani in urma. Ramasitele fosile ale acestui animal acvatic au fost descoperite in Anglia si Germania in 1856, iar pe baza lor in anul 1904 paleontologul Otto Jaekel a facut o descrire a acestei specii si a numit-o Stenopterygius quadriscissus.
Peloneustes – Acest plesiozaur lung de 3 m a trait in perioada Jurasicului superior, iar ramasitele sale fosile au fost descoperite in Anglia si descrise in anul 1889, de paleontologul Lydekker.
Proceratosaurus – In anul 1926, paleontologul Frederich von Huene a descris pentru prima data dinozaurul Proceratosaurus pe baza ramasitelor fosile descoperite in Anglia, care dateaza din era Mezozoica, din perioada Jurasicului mijlociu, de acum 165 de milioane de ani. Specia a fost numita stiintific Proceratosaurus bradleyi.
Titanosaurus – Dinozaurul Titanosaurus a trait cu aproximativ 72-65 milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in perioada Cretacicului inferior. Fosilele au fost descoperite in Anglia in anul 1885, de paleontologul Richard Lydekker.
Regnosaurus – A fost un dinozaur erbivor care a trait in perioada Cretacicului inferior, cu 140-125 milioane de ani in urma, iar ramasitele sale fosile au fost descoperite in Sussex, in Anglia, in anul 1839 de paleontologul Gideon Mantell.
Priodontognathus – A fost un dinozaur carnivor care a trait in perioada Jurasicului, cu 156 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Anglia, in Yorkshire, in anul 1869, iar specia a fost descrisa de paleontologul Seeley si numita Priodontognathus phillipsii.
Pterodactylus – Acest pterozaur a trait in perioada Jurasicului, iar ramasitele sale fosile au fost descoperite in Anglia de paleontologul Rafinesque, in anul 1815.
Valdosaurus – A fost un dinozaur ornitopod care a trait cu 142-121 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Europa si Africa si descrise de paleontologul Galton in anul 1977.
Yaverlandia – Acest dinozaur erbivor a trait cu 126-121 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului inferior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Anglia, iar specia a fost descrisa de paleontologul Peter Galton, in anul 1971.
Wyleyia – Este un dinozaur cu aripi care a trait in perioada de inceput a Cretacicului, cu 140-136 milioane de ani in urma, iar ramasitele sale fosile au fost descoperite in Anglia si descrise in anul 1973 de paleontologii Colin James Oliver Harrison si Cyril Alexander Walker.
Sarcolestes – A fost un dinozaur care a trait in perioada de mijloc a Jurasicului, cu 163 milioane de ani in urma, iar ramasitele sale fosile au fost descoperite in Anglia, in anul 1893, de paleontologul Richard Lydekker.
Temnodontosaurus – Acest ihtiozaur a trait in perioada Jurasicului inferior, cu 198-185 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Anglia si Germania, in anul 1889, de paleontologul Lydekker.