Specii de dinozauri descoperiti in Canada (America de Nord):
Brachylophosaurus – Era un membru al familiei Hadrosauridae care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu 80-75 milioane de ani in urma. In anul 1953, paleontologul canadian Charles Mortram Sternberg a facut o descriere amanuntita a acestei specii, pe baza ramasitelor fosile descoperite in Alberta (Canada). Specia a primit denumirea stiintifica de Brachylophosaurus canadensis.
Tyrannosaurus – A fost cel mai mare dinozaur carnivor care a aparut pe scena Cretacicului superior, din era Mezozoica, pe teritoriile unde astazi se afla Mongolia si America de Nord si cel mai mare animal de prada care a trait vreodata pe Glob. Pe baza ramasitelor fosile ale acestui dinozaur paleontologul Henry Fairfield Osborn a facut o descriere amanuntita in anul 1905 si i-a dat si denumirea stiintifica, pornind de la cuvintele grecesti tyrannos – tiran si sauros – soparla. Prin conformatia sa impresionanta el a ajuns sa fie intitulat ,,Regele tiranilor soparla”. Principalele schelete de Tyrannosaurus au fost descoperite in Alberta (Canada), in Dakota, Colorado, Texas (SUA) si Montana.
Pachycephalosaurus – Era un urias care a trait in perioada Cretacicului superior, in era Mezozoica si se remarca prin craniul excesiv de mare, cu oase groase, ce avea aspectul unui cucui voluminos ale carui flancuri erau prevazute cu un tegument osificat. El era ultimul reprezentant al grupului de dinozauri care au disparut la sfarsitul Cretacicului, cu 70 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Montana si Dakota de Sud (SUA), iar descrierea sa a fost facuta de paleontologii Barnum Brown si Erich M. Schlaikjer in anul 1943. Ca specie a primit denumirea stiintifica de Pachycephalosaurus wyomingensis.
Ankylosaurus – Acest urias erbivor a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 68-65 de milioane ani in urma. Datorita armurii sale mult perfectionate fata de cele ale confratilor sai anteriori el a primit si denumirea de ,,Soparla stransa in chingi”. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1906, in Montana (SUA), iar prima sa descriere a fost facuta in anul 1908 de catre paleontologul american Barnum Brown, care l-a numit Ankylosaurus magniventris. Brown a descoperit un alt schelet de Ankylosaurus in Wyoming (SUA). Mai tarziu in anul 1910 au fost descoperite noi ramasite fosilizate intr-o expeditie realizata in Alberta (Canada) tot de catre Brown, din care facea parte un craniu complet si alte parti ce alcatuiau scheletul unui exemplar al acestei specii.
Struthiomimus – Acest dinozaur se asemana cu un strut din zilele noastre. Pe baza ramasitelor sale fosile descoperite in Alberta (Canada), paleontologul Henry Fairfield Osborn a facut o descriere a acestei specii in anul 1917 si a numit-o Struthiomimus sedens.
Parasaurolophus – Face parte din categoria dinozaurilor cu cioc de rata si a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 75 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta (Canada) si descrise pentru prima data in anul 1923, de paleontologul William Park. Specia a fost numita stiintific Parasaurolophus walkeri.
Ammosaurus – Era o creatura preistorica care apartine subordinului Sauropodomorpha si a trait in perioada cuprinsa intre Triasicul superior si Jurasicul inferior, de cum 220-175 milioane de ani. Fosilele acestuia au fost descoperite in Texas, in Canada in anul 1891, de paleontologul Othniel Charles Marsh, care a numit aceasta specie de dinozauri, numele semnificand in limba greaca “reptila de nisip”. Ammosaurusul face parte din categoria prosauropodelor, a dinozaurilor cu picioare de soparla.
Pentaceratops – Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in New Mesico (SUA) iar pe baza lor, in anul 1923, paleontologul Henry Fairfied Osborn a realizat o descrie a acestei specii si a numit-o Pentaceratops sternbergi. A avut cea mai impresionanta podoaba capilara din seria dinozaurilor cu corn, un scut osos acoperit cu ghimpi mari, care se aseamana oarecum cu cel care aparea la Triceratops, doar ca numarul ghimpilor era mult mai mare.
Chasmosaurus – Era un dinozaur erbivor care prezenta un guler original, enorm, care pornea de la cap si ajungea pana deasupra umerilor. Acest animal preistoric a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 70 milioane de ani in urma. Pe baza ramasitelor sale fosile descoperite in New Mexico (SUA) in anul 1902, paleontologul canadian Lawrence M. Lambe i-a facut o descriere abia in anul 1914 si l-a numit Chasmosaurus belli. In anul 1940 Charles Sternberg Mortram a prezentat o noua specie Chasmosaurus russelli ale carei oase fosilizate au fost descoperite in Alberta in Canada, in partea de sud-vest. Cativa ani mai tarziu, pe baza mai multor cranii suplimentare care au fost descoperite a fost descrisa o noua specie – denumita Chasmosaurus irvinensis.
Albertosaurus – Era un dinozaur carnivor care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 73-70 milioane de ani in urma, pe teritoriul unde azi se afla America de Nord. El a fost descoperit in anul 1884 in Alberta (Canada) si descris de paleontologul canadian Joseph Burr Tyrrell, care i-a dat si denumirea stiintifica de Albertosaurus sarcophagus. Mai tarziu, in anul 1910 sunt descoperite ramasitele fosile ale unui grup mare de dinozauri Albertosaurus tot in provincia Alberta din Canada. Alte fosile au fost gasite in statele Wyoming, New Mexico si Montana din SUA. In urma acestor descoperiri s-a ajuns la concluzia ca au existat mai multe specii si anume: Albertosaurus libratus, Albertosaurus sarcophagus, Albertosaurus incrassatus.
Triceratops – A primit si denumirea de ,,Capul cu trei coarne” datorita distributiei simplificate a coarnelor de pe cap. Este un animal preistoric erbivor care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 68-65 milioane de ani in urma. Acest dinozaur a fost descris pentru prima data in anul 1889 de catre paleontologul american Otniel Charles Marsh pe baza unui prim craniu fosilizat descoperit in Colorado, Denver. Alte ramasite fosile, in jur de 500 asemenea cranii si schelete au fost gasite la Dakota de Sud, Montana, Alberta, Canada si Wyoming (SUA). Specia a primit denumirea stiintifica de Triceratops horridus.
Chirostenotes – Pe baza doar a unui schelet incomplet – oasele membrelor posterioare, mandibula – descoperite in Alberta (Canada) paleontologul Charles W. Gilmore a reconstituit aspectul acestui dinozaur si a facut o prima descriere a acestuia in anul 1924. Specia a primit denumirea stiintifica Chirostenotes pergracilis si se banuieste ca a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 80-65 milioane de ani in urma.
Troodon – Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in Alberta (Canada) in anul 1856, iar pe baza lor paleontologul Joseph Leidy a facut o descriere amanuntita a speciei si a numit-o Troodon formosus. Se banuieste ca Troodonul traia in zonele impadurite de pe teritoriul cretacic al Americii de Nord si ca specie a disparut in perioada de sfarsit a Cretacicului, din motive nestiute pana in prezent.
Segnosaurus – In Mongolia au fost descoperite o serie de ramasite fosile – trei schelete si cranii incomplete – ale unor reptile ciudate care au fost numite de catre paleontologul mongol Altangerel Perle, in anul 1979, ca apartinand speciei Segnosaurus galbinensis. Aceste schelete datau din perioada Cretacicului superior, din era Mezozoica si erau alcatuite din amestecuri de oase fosilizate si parti ale altor dinozauri, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa creada ca hrana acestor animale era specifica. Astfel s-a ajuns la concluzia ca dinozaurii Segnosaurus traiau in zone de mal ale apelor si se hraneau cu plante, dar si carne.
Anodontosaurus – A fost un dinozaur erbivor care a trait in perioada Cretacicului superior, cu 76-70 milioane de ani in urma, iar ca specie – Anodontosaurus lambei – a fost descris de paleontologul Sternberg care i-a descoperit ramasitele fosile in anul 1929 in Canada.
Centrosaurus – Acest dinozaur a trait cu 75 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului superior a erei Mezozoice, pe teritoriul unde astazi se afla America de Nord. Avea aspectul impresionant al unui rinocer urias prin cornul masiv pozitionat chiar pe varful botului si alte doua cornite plasate deasupra ochilor. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta (Canada) si Montana (SUA), iar pentru prima data a fost descris in anul 1904 de paleontologul canadian Lawrence Lambe, care l-a si numit Centrosaurus apertus.
Arrhinoceratops – A fost un dinozaur descoperit in Alberta (Canada), in anul 1925, de paleontologul canadian William Arthur Parks. Acest animal preistoric a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 72 milioane de ani in urma.
Corythosaurus – Apartine grupului de dinozauri cu cioc de rata, care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 75 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1914, de catre paleontologul american Barnum Brown, in Alberta (Canada) si Montana (SUA).
Dromaeosaurus – Acest animal preistoric a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 80 milioane de ani in urma. Se pare ca popula regiunile cu paduri de foioase de pe continentul american, unde vana cu abilitate soparle si mici mamifere. Prima descriere a acestei specii – numita Dromaeosaurus albertensis – a fost facuta in anul 1922 de paleontologii americani William D. Matthew si Barnum Brown, pe baza ramasitelor fosile descoperite in Alberta (Canada).
Cionodon – A fost un dinozaur erbivor care a trait cu 97,5-65 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului superior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Colorado, Alberta (Canada) si descrise in anul 1874 de paleontologul Cope. Specia a fost numita Cionodon arctatus.
Dyoplosaurus – A fost un dinozaur erbivor care a trait in perioada Cretacicului superior, in urma cu 76-70 milioane de ani. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta, in Canada in anul 1927 si descrise de paleontologul Parks.
Anchiceratops – A fost un dinozaur care a trait la sfarsitul Creatacicului, in era Mezozoica. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta (Canada) de catre paleontologul american Barnum Brawn in anul 1914. Acesta a facut o descriere a speciei si a numit-o Anchiceratops ornatus.
Dromiceiomimus – A fost unul dintre cei mai mari dinozauri din grupul Ornithomimosauria, care a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, pe teritoriul unde azi se afla America de Nord. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta (Canada) si pe baza lor in anul 1972 paleontologul canadian Dale Russel a facut o descriere amanuntita si a denumit doua specii: Dromiceiomimus brevotertius si Dromiceiomimus Samueli.
Leptoceratops – Era un mic dinozaur teropod care a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 70 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta in Canada in anul 1910 si descrise de paleontologul Barnum Brown, in anul 1914. Alte ramasite fosile au fost gasite in Montana in anul 1942 si in Wyoming (SUA) in anul 1947.
Pachyrhinosaurus – Era un dinozaur erbivor care a trait in era Mezozoica in Cretacicul superior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite de catre paleontologi in Alberta (Canada) si Alaska. Numele de Pachyrhinosaurus insemna ,,soparla cu nas gros”.
Corythosaurus – Apartine grupului de dinozauri cu cioc de rata, care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 75 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1914, de catre paleontologul american Barnum Brown, in Alberta (Canada) si Montana (SUA).
Edmontosaurus – A trait cu aproximativ 73-65 milioane de ani in urma, la sfarsitul Cretacicului, in era Mezozoica, in regiunile unde astazi se afla America de Nord. Se pare ca au existat doua specii Edmontosaurus regalis si Edmontosaurus annectens. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Edmond (Oklahoma) si prima sa descriere a fost facuta de paleontologul canadian Lawrence Lambe, in anul 1917. Acest dinozaur a trait in zonele cu climat cald si umed, cu paduri intinse, cu vegetatie subtropicala si ferigi primitive, din perioada Cretacicului superior.
Columbosauripus – A fost un dinozaur carnivor biped care a trait in urma cu 99-93 milioane de ani, in perioada Cretacicului superior, iar ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1975 de paleontologul J. E. Storer in Canada.
Anchisaurus – Acest dinozaur a trait in urma cu 190 milioane de ani, in Jurasicul inferior, pe teritoriile ocupate astazi de Canada, SUA si Africa de Sud. Cel care a descoperit fosilele acestui dinozaur este paleontologul Othniel Charles Marsh, in anul 1885.
Edmontonia – A fost un dinozaur erbivor cu carapace din categoria ankylozaurilor, ce popula zonele impadurile de pe teritoriul unde azi se afla America de Nord. Acest animal preistoric a trait cu aproximativ 83-65 milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior. Numeroase ramasite fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in diferite regiuni ale Americii de Nord, in Alberta (Canada), Wyoming, Dakota de Sud, Texas, Montana. Pe baza lor in anul 1928 paleontologul Sternberg a facut o prima descriere a acestei specii. Numele de Edmontonia longiceps aminteste de orasul Edmonton din partea de sud-est a provinciei canadiene Alberta unde au fost descoperite multe fragmente de oase ale acestui dinozaur, care datau de acum 80-65 milioane de ani. In anul 1930 a fost descrisa specia Edmontonia rugosidens, iar in anul 2000 specia Edmontonia australis.
Amblydactylus – A fost un dinozaur erbivor, cu cioc de rata, din perioada Cretacicului, ale carui ramasite fosile au fost descoperite in Canada.
Eucentrosaurus – A fost un dinozaur care a trait in perioada Cretacicului superior, in urma cu 75 milioane de ani. Specia a fost numita Eucentrosaurus apertus de paleontologii Chure si McIntoch in anul 1989 pe baza ramasitelor fosile descoperite in Alberta, Canada.
Grallator – Acest dinozaur carnivor biped a trait in era Mezozoica, in perioada Jurasicului inferior, cu aproximativ 200 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Canada, SUA si Europa.
Eoceratops – A fost un dinozaur care a trait in perioada Cretacicului superior, iar ramasitele sale fosile au fost descoperite in America de Nord in anul 1915 de paleontologul canadian L. Lambe. Specia a primit denumirea de Eoceratops canadensis.
Gorgosaurus – A fost un dinozaur din perioada Cretacicului superior, de acum 76-68 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Montana, Alberta (Canada) in anul 1914 de paleontologul L. Lambe. Specia a fost numita Gorgosaurus libratus.
Hypacrosaurus – A trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu 75-70 milioane de ani in urma. Era un dinozaur erbivor care popula zonele impadurite de pe teritoriul unde astazi se afla America de Nord. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta (Canada) si Montana (SUA), iar pe baza lor paleontologul Barnum Brown a facut o descriere amanuntita in anul 1913.
Euoplocephalus – A fost un dinozaur erbivor care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 70 milioane de ani in urma, pe teritoriul unde astazi se afla America de Nord. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta (Canada) iar pe baza lor paleontologul canadian Lawrence Morris Lambe a facut prima sa descriere in anul 1910. De asemenea s-a ajuns la concluzia ca ar fi existat doua specii numite: Euoplocephalus tutus si Euoplocephalus acutosquameus.
Lambeosaurus – Un animal preistoric care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 70 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1923 de catre paleontologul William Parks in provincia Alberta din Canada, in SUA, Montana si Mexic.
Gravitholus – A fost un dinozaur care a trait in perioada Cretacicului superior, in urma cu 75 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta Canada, in anul 1979 de paleontologii Peter Galton si W. P. Wall.
Hylonomus – Aceasta reptila a trait in Carbonifer, in urma cu 312 milioane de ani. Ramasitele sale fosile au reprezentat o descoperire extrem de importanta pentru paleontologi. Acestea au fost gasite in anul 1860, de catre John Willliam Dawson, in Canada.
Ichthyosaurus – Acest dinozaur-peste a aparut in era Mezozoica, in perioada Jurasicului inferior si a supravietuit pana la sfarsitul Cretacicului. Pe baza ramasitelor fosile descoperite in Anglia, Germania si Alberta (Canada) paleontologii au ajuns la concluzia ca ar fi existat mai multe specii: Ichthyosaurus communis, Ichthyosaurus intermedius, Ichthyosaurus conybeari. In anul 1818 paleontologul german Charles Koenig a facut prima descriere amanuntita a acestui dinozaur – care se asemana cu delfinii si rechinii de astazi.
Hadrosaurus – Era primul dinozaur descoperit in America de Nord, in anul 1858, de catre paleontologul Joseph Leidy – un mare specialist in anatomia animalelor cu coloana vertebrala si profesor la Universitatea din Pennsylvania. Ramasitele, fosilele acestor dinozauri au fost gasite in urma sapaturilor facute in regiunile: Montana, New Mexico, Canada, Dakota de Sud si New Jersey.
Laosaurus – A fost un mic dinozaur teropod care a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 70 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta, in Canada in anul 1910 si descrise de paleontologul Barnum Brown, in anul 1914. Alte ramasite fosile au fost gasite in Montana in anul 1942 si in Wyoming (SUA) in anul 1947.
Monoclonius – Acest dinozaur a fost descris de paleontologul E. Cope in anul 1876 pe baza ramasitelor fosile descoperite in Alberta (Canada) si Montana (SUA), care datau din era Mezozoica, din perioada Cretacicului superior, de acum 76-73 milioane de ani.
Ornithomimus – Pana in prezent au fost descoperite trei specii ale acestui dinozaur, care au fost numite Ornithomimus velox, Ornithomimus antiquus si Ornithomimus edmontonicus. Ramasitele lor fosile au fost descoperite in Alberta (Canada) si descrise de paleontologul american Otniel Charles Marshal in anul 1889. Conform cercetatorilor, acesti dinozauri au trait cu aproximativ 70-65 milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in Cretacicul superior, in America de Nord.
Pachyrhinosaurus – A fost un dinozaur erbivor care a trait in era Mezozoica in Cretacicul superior. Ramasitele sale, fosilele au fost descoperite de catre paleontologi in Alberta (Canada) si Alaska. Numele de Pachyrhinosaurus insemna ,,soparla cu nas gros”.
Ornatotholus – A fost un dinozaur erbivor biped care a trait in urma cu 84-71 milioane de ani, in perioada Cretacicului superior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Montana (SUA) si Alberta (Canada) in anul 1983 de paleontologii Galton si Sues. Specia a primit denumirea de Ornatotholus browni.
Panoplosaurus – Era un dinozaur erbivor care traia in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 76-70 milioane de ani in urma. Acest animal preistoric se asemana cu un taur spaniol si mai mult decat atat, prin armura sa de pe partea dorsala a corpului devenea un urias mult mai fioros decat un taur nervos in arena toreadorilor. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1917, in Alberta (Canada) si in Montana (SUA). In anul 1919 el a fost descris prima data de paleontologul canadian Lawrence Morris Lambe si numit Panoplosaurus mirus.
Ricardoestesia – Acest dinozaur a trait in perioada Cretacicului superior, cu 83-70 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Montana, Canada, Wyoming si Alberta in anul 1990 de paleontologii Sloan, Rigby si Currie. Specia a primit denumirea de Ricardoestesia gilmorei.
Saurornitholestes – A fost un dinozaur biped carnivor care a trait in urma cu 77-72 milioane de ani in perioada Cretacicului superior, in era Mezozoica. In anul 1974 au fost descoperite fosile acestui animal preistoric in Alberta (Canada) langa Steveville de catre paleontologul Irene Vanderloch. Aceasta specie a fost numita Saurornitholestes langstoni in anul 1978. In anul 2006 a fost descrisa specia Saurornitholestes robustus pe baza fosilelor descoperite in New Mexico de paleontologul Robert Sulllivan.
Parksosaurus – Acest dinozaur a trait cu aproximativ 76 milioane de ani in urma, pe teritoriul unde azi se afla America de Nord. A aparut in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, in zonele impadurite cu vegetatie abundenta. Ramasitele sale fosile – un schelet incomplet si cateva fragmente de oase craniene – au fost descoperite in Alberta (Canada) in anul 1922, de cercetatorul W. Arthur Parks si pe baza lor, in anul 1937, paleontologul Charles Sternberg Mortram a descris aceasta specie si a numit-o Parksosaurus warreni. Numele de Parksosaurus deriva de la numele cunoscutului om de stiinta american William Arthur Parks.
Stegoceras – A trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 75 milioane de ani in urma. Era numit si ,,dinozaurul cu cap de berbec” datorita ornamentelor sale de pe cap si a obiceiului de a-si indrepta mereu capul in jos, exact cum fac si berbecii din zilele noastre, care pornesc la lupta cu rivalii, mai ales in perioada de rut. Ramasitele sale fosile – un schelet partial, un numar de oase suplimentare si mai multe cranii – au fost descoperite pe teritoriul unde astazi se afla Montana (SUA) si Alberta (Canada). Pentru prima data acest animal preistoric a fost descris in anul 1902 de catre paleontologul canadian Lawrence Lambe.
Prosaurolophus – A fost un dinozaur erbivor care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu 75 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta (Canada) si pe baza lor s-a facut o descriere a speciei in anul 1916, de catre paleontologul Barnum Brown. Acesta i-a dat si denumirea stiintifica de Prosaurolophus maximus. Mai tarziu in anul 1992 pe baza altor descoperiri paleontologul Jack Horner a facut o descriere a unei noi specii pe care a numit-o Prosaurolophus blackfeetensis.
Styracosaurus – A fost unul dintre cei mai impresionanti dinozauri care se remarca prin numarul coarnelor sale, dar si prin marimea si distributia lor. Acest animal preistoric a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta (Canada), in anul 1913, de catre paleontologul canadian Lawrence Lambe.
Tetrapodosaurus – A fost un dinozaur din perioada Cretacicului de acum 120-100 milioane de ani. Specia a fost numita Tetrapodosaurus borealus de paleontologul K. Carpenter pe baza ramasitelor fosile descoperite in Alberta (Canada).
Saurolophus – Sunt cunoscute doua specii ale acestui dinozaur si anume: Saurolophus augustirostris si Saurolophus osborni. Ambele au trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 70 milioane de ani in urma. Prima a fost numita pe baza ramasitelor fosile descoperite in Mongolia in anul 1952, de catre paleontologul A. K. Rozhdestvensky. Aceasta se asemana foarte mult cu dinozaurii cu cioc de rata din Asia si America de Nord, ceea ce demonstreaza legatura ce exista in acele vremuri indepartate intre cele doua continente. A doua specie – Saurolophus osborni – a fost descrisa de paleontologul Barnum Brown, in anul 1912, pe baza ramasitelor fosile descoperite in Alberta (Canada).
Thescelosaurus – In anul 1993, in Dakota de Sud, paleontologii americani au descoperit inima fosilizata a unui dinozaur erbivor –Thescelosaurus neglectus – care a trait cu 65 de milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior. Primele ramasite fosile ale acestei specii de dinozauri au fost descoperite in anul 1890, in Wyoming si Montana de catre paleontologul Hatcher John Bell. Mai tarziu in anul 1913 a fost reintregit scheletul unui Thescelosaurus si descris in detaliu de catre paleontologul Charles W. Gilmore – acesta i-a dat si numele cunoscut in prezent.