Specii de dinozauri descoperiti in China (Asia):
Archaeornithomimus – Ramasitele sale fosile dateaza din perioada Cretacicului si au fost descoperite in China, in anul 1972 de paleontologul Russell.
Elmisaurus – Acest dinozaur carnivor a fost descris de paleontologul Halszka Osmolska in anul 1981 pe baza ramasitelor sale fosile care dateaza din perioada Cretacicului, de acum 80-71 milioane de ani.
Bellusaurus – Acest dinozaur erbivor din perioada de mijloc a Jurasicului, de acum 188-163 milioane de ani in urma a fost descris in anul 1988 de paleontologul Zhiming Dong, pe baza ramasitelor sale fosile descoperite in China.
Beipiaosaurus – Fosilele sale au fost descoperite in China de paleontologii Tang Zhilu, Xu si Wang Xiaolin, in anul 1998. A fost un dinozaur erbivor care a trait in perioada Cretacicului, cu 124 milioane de ani in urma.
Asiatosaurus – Acest sauropod erbivor din perioada Cretacicului a fost descris pentru prima data in anul 1924 de paleontologul Henry Fairfield Osborn.
Bactrosaurus – A fost un dinozaur erbivor din perioada Cretacicului, de acum 97-85 milioane de ani in urma, ale carui fosile au fost descoperite in China si descrise de paleontologul Gilmore in anul 1933.
Charonosaurus – Fosilele acestui dinozaur au fost descoperite in anul 1974 in nordul Chinei si descrise in anul 2000 de paleontologii Jin, Godefroit si Zen.
Datousaurus – A fost un dinozaur erbivor care a trait in perioada Jurasicului, cu 170 milioane de ani in urma si ale carui ramasite fosile au fost descoperite in China si descrise de paleontologii Dong si Tang in anul 1984.
Dianchungosaurus – A fost un dinozaur din perioada Jurasicului, de acum 208-188 milioane de ani, ale carui fosile au fost descoperite in China si descrise de paleontologul Young in anul 1982.
Gongbusaurus – A fost un dinozaur erbivor mic descoperit in provincia Sichuan din China si descris in anul 1983 de paleontologii Zang, Zhou si Dong.
Bienosaurus – Acest dinozaur erbivor a fost descoperit in China si descris de paleontologul Dong Zhiming in anul 2001.
Agilisaurus – Un dinozaur erbivor care a trait cu 170 milioane de ani in urma, in perioada Jurasicului. Fosilele sale au descoperite in China si descrise de paleontologul Peng in anul 1990.
Caudipteryx – Fosilele acestui dinozaur au fost descoperite in China, in anul 1998 si descrise de paleontologii Ji Qiang, Philip Currie, Ji Shuan si M. Norell.
Chaoyoungosaurus – Un dinozaur erbivor descoperit in anii ’80 in provincia Liaoning si descris de paleontologii Zhao, Cheng si Xu abia in anul 1999.
Nothosaurus rostellatus – A fost o reptila preistorica din perioada Triasicului, ale carui ramasite fosile au fost descoperite in provincia Guizhou din China, de paleontologul Shang, in anul 2006.
Oshanosaurus – A fost un sauropod din perioada Jurasicului, descoperit in China si descris in anul 1983 de paleontologul Zhao.
Changdusaurus – A fost un dinozaur care a trait la sfarsitul Jurasicului, iar ramasitele sale fosile au fost descoperite de paleontologul Zhao in China, in anul 1986.
Chialingosaurus – Fosilele acestui dinozaur au fost descoperite in anul 1950 in provincia Sichuan din China de catre paleontologul Chung Chien Yang.
Chilantaisaurus – A fost un dinozaur teropod din perioada Cretacicului, care a fost descoperit in China si descris in anul 1964 de paleontologul Hu.
Chiayusaurus – A fost un dinozaur din perioada Cretacicului inferior, de acum 125-100 milioane de ani, ale carui fosile au fost descoperite in anul 1953 de paleontologul suedez Anders B. Bohlin.
Chinshakiangosaurus – A fost un sauropod din perioada Jurasicului, descris in anul 1992 de paleontologii Ye si Dong Zhiming pe baza fosilelor sale descoperite in China.
Chingkankousaurus – A fost descoperit in anul 1958 de paleontologul Young pe baza ramasitelor sale fosile descoperite in China si care dateaza din perioada Cretacicului, de acum 88,5-65 milioane de ani.
Confuciusornis – Primele fosile au fost descoperite in anul 1993 in apropierea orasului Beipiao din China si descrise in anul 1995 de un grup de cercetatori chinezi condusi de Hou Lianhai.
Dsungaripterus – A fost o reptila cu aripi din perioada Cretacicului, ale carei fosile au fost descoperite in China de paleontologul Young in anul 1964.
Dachongosaurus – A fost un sauropod din perioada Jurasicului, de acum 208-145 milioane de ani, descris de paleontologul Chao in anul 1985, pe baza ramasitelor fosile descoperite in China.
Euhelopus – A fost un sauropod erbivor din perioada Jurasicului, descoperit de paleontologul Romer in anul 1956, in Sahandong – China.
Gallimimus – Un dinozaur omnivor descoperit in anul 1970 in China si descris in anul 1972 de paleontologii Barsbold, Osmolska si Roniewicz. A trait in perioada Cretacicului, cu 75-70 milioane de ani in urma.
Gasosaurus – A fost un dinozaur teropod din perioada Jurasicului, de acum 175-163 milioane de ani, descris in anul 1985 de paleontologii Tang si Dong pe baza ramasitelor fosile descoperite in China, in provincia Sichuan.
Huayangosaurus – Acest dinozaur erbivor a fost descris de paleontologul Zhiming Dong in anul 1982 pe baza ramasitelor sale fosile descoperite in China, care dateaza din perioada Jurasicului de acum 170 milioane de ani.
Heishansaurus – Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in China, in provincia Gansu, in anul 1953, de paleontologul suedez Anders B. Bohlin. Ele dateaza din perioada Cretacicului, de acum 83 milioane de ani.
Jiangjunmiaosaurus – A fost un dinozaur carnivor din perioada Jurasicului superior, descoperit in anul 1984 si numit Jiangjunmiaosaurus, iar in anul 1993 paleontologii Currie si Zhao l-au redenumit Monolophosaurus jiangi.
Jaxartosaurus – Acest dinozaur a trait cu 80 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului si a fost descris pe baza ramasitelor fosile descoperite in China, in 1937 de Riabinni.
Kaijiangosaurus – Fosilele acestui dinozaur din perioada Jurasicului, de acum 165-161 milioane de ani au fost descoperite in China de paleontologul He Xinlu, in anul 1984.
Kelmayisaurus – A fost un teropod carnivor din perioada Cretacicului, de acum 119-97,5 milioane de ani, descris si numit stiintific in anul 1973 de paleontologul chinez Dong.
Oviraptor – Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in anul 1924, in China, de paleontologul H. Fairfield Osborn si dateaza din perioada Cretacicului, de acum 75 milioane de ani.
Peishansaurus – A fost un dinozaur erbivor din perioada Cretacicului, descoperit de paleontologul Bohlin in anul 1953, in China.
Phaedrolosaurus – A fost descoperit in Xinjiang, in China si descris in anul 1973 de paleontologul Zhiming Dong.
Prodeinodon – Ramasitele sale fosile care dateaza din perioada Cretacicului au fost descoperite in China, de paleontologul Osborn, in anul 1924.
Jurassosaurus – A fost un dinozaur erbivor din perioada Jurasicului, ale carui ramasite fosile au fost descoperite in China si descrise in anul 1993 de paleontologul Dong.
Microraptor – Un dinozaur carnivor descoperit in Liaoning in China si descris de paleontologii Wang, Zhou si Xu in anul 2000.
Nanshiungosaurus – A fost descoperit in anul 1997 in provincia Gansu din China de paleontologul Dong. Acest dinozaur a trait in perioada Cretacicului, cu 75 milioane de ani in urma.
Kunmingosaurus – A fost descoperit in provincia Yunnan din China, in anul 1954 si descris in anul 1985 de paleontologul Zhao.
Stegosaurides – A fost un dinozaur din perioada Cretacicului, ale carui ramasite fosile au fost descoperite in provincia chineza Gansu, in anul 1953, de paleontologul Birger Bohlin.
Szechuanosaurus – Acest dinozaur a trait in perioada Jurasicului, cu 156-145 milioane de ani in urma. A fost descoperit in provincia Sichuan din China, in anul 1942, de paleontologul Young.
Sinosauropteryx – A fost un dinozaur din perioada Jurasicului ale carui ramasite fosile au fost descoperite in China si descrise de paleontologii Ji S. si Ji Q. in anul 1996.
Sinosaurus – A trait in perioada Triasicului superior si a fost descoperit in anul 1948, in provincia Yunnan, din China, de paleontologul Chung Chien Young.
Wuerhosaurus – A fost un dinozaur erbivor care a trait cu 135-120 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului inferior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite de paleontologul Dong Zhiming, in anul 1973.
Shanshanosaurus – A fost un dinozaur din perioada Cretacicului ale carui ramasitel fosile au fost descoperite in anul 1977, in China, de paleontologul Dong.
Monolophosaurus – A fost un dinozaur carnivor din perioada Jurasicului, de acum 170 milioane de ani, ale carui fosile au fost descoperite in anul 1984 si descrise in anul 1993 de paleontologii Currie si Zhao.
Sangonghesaurus – A fost un dinozaur din perioada Jurasicului, descoperit de Zhao in anul 1983, in provincia chineza Xinjiang.
Shunosaurus – A fost un sauropod care a trait in perioada de mijloc a Jurasicului, ramasitele sale fosile au fost descoperite in China in anul 1983, de paleontologii Zhang, Zhou si Dong.
Shantungosaurus – Un dinozaur erbivor descoperit in anul 1973 in China, de paleontologul Hu. A trait in perioada Cretacicului, cu aproximativ 83-73 milioane de ani in urma.
Psittacosaurus – A fost descoperit in China si descris in anul 1923 de paleontologul Henry F. Osborn. Acest dinozaur se hranea cu plante si a trait in perioada Cretacicului, cu 119-97,5 milioane de ani in urma.
Protognathosaurus – Un sauropod descoperit in China si descris in anul 1988 de paleontologul Zhang. In anul 1991 paleontologul George Olshevsky i-a dat denumirea stiintifica de Protognathosaurus oxyodon.
Nurosaurus – A fost un sauropod erbivor care a trait in perioada Cretacicului, acum 129 milioane de ani, ale carui ramasite fosile au fost descoperite in China si descrise de paleontologul Dong in anul 1992.
Sinocoelurus – A fost descoperit in China, in privincia Sichuan, in anul 1942, de paleontologul Yang.
Zhongjian – Acest dinozaur descoperit in China a trait in perioada Jurasicului, cu 157-145 milioane de ani in urma.
Shuvuuia – A fost un dinozaur din perioada Cretacicului, descoperit in China in anul 1998 si descris de paleontologii Clark, Norell si Chiappe.
Sinornithoides – A trait in perioada Cretacicului si a fost descoperit in anul 1994, in China, de paleontologii Dong Zhiming si D.A. Russell.
Omeisaurus – A fost un dinozaur erbivor care a trait cu 156-145 milioane de ani in urma, in perioada Jurasicului. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in provincia chineza Sichuan, in anul 1939 de paleontologul Young.
Pinacosaurus – A fost un dinozaur erbivor care a trait in perioada Cretacicului, cu 85-81 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in China de paleontologul Gilmore, in anul 1933.
Quaesitosaurus – A fost descoperit in China si descris de paleontologii Bannikov si Kurzanov in anul 1983. Ramasitele sale fosile dateaza din perioada Cretacicului.
Raptorex – A fost un dinozaur carnivor din perioada Cretacicului, ale carui ramasite fosile au fost descoperite in China de paleontologul Paul Calistus Sereno, in anul 2009.
Tatisaurus – A fost o specie de dinozaur descoperita in provincia Yunnan din China si descrisa in anul 1965 de paleontologul Simmons.
Tianchungosaurus – A fost descoperit in anul 1993, in provincia chineza Xinjiang din China, de paleontologul Dong.
Tsintaosaurus – A un dinozaur erbivor descoperit in China si descris de paleontologul Carl Wiman, in anul 1929.
Tanius – Acest dinozaur a trait in perioada Cretacicului superior, cu 88,5-65 milioane de ani in urma si a fost descris de paleontologul Carl Wiman, pe baza ramasitelor fosile descoperite in China in anul 1929.
Tianchisaurus – A fost un dinozaur erbivor care a trait in perioada Jurasicului, ale carui fosile au fost descoperite in provincia chineza Xinjiang in anul 1993, de paleontologul Dong.
Xiaosaurus – Acest dinozaur erbivor a trait in perioada Cretacicului inferior, iar ramasitele sale fosile su fost descoperite in China si descrise de paleontologul Zhao in anul 1986.
Yangchuanosaurus – A fost un teropod mic care a trait cu 163-145 milioane de ani in urma, in perioada Jurasicului. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in provincia chineza Sichuan si descrise de cercetatorii Chang, Dong si Li Zhou.
Zizhongosaurus – A fost un dinozaur patruped erbivor, care a trait cu 180 milioane de ani in urma, in perioada Jurasicului superior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in China si descrise de paleontologii Zhou, Dong si Zhang in anul 1983.
Zigongosaurus – A fost un dinozaur erbivor din perioada Jurasicului, de acum 168-160 milioane de ani. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in provincia Sichuan din China si pe baza lor paleontologii Chao, Hu si Zhao su facut o descriere amanuntita a aceastei specii in anul 1976.
Saurolopus – A fost un dinozar erbivor din perioada Cretacicului ale carui ramasite fosile au fost descoperite in China in anul 1912 de paleontologul B. Brawn.
Tuojiangosaurus – A fost un dinozaur erbivor din perioada Jurasicului, de acum 163-150 milioane de ani. Ramasitele sale fosile a fost descoperite in China, in anul 1977 de paleontologii Li, Dong, Shiwu Zhou si Zhang.
Tugulusaurus – A fost un dinozaur carnivor care a trait cu 120 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in China, in anul 1973 de paleontologul Dong Zhiming.
Velociraptor – Acest dinozaur carnivor a trait in perioada Cretacicului, cu 75-71 milioane de ani in urma si a fost descoperit de paleontologul H. F. Osborn in anul 1924.
Sauroplites – A fost un dinozaur din perioada Cretacicului, ale carui ramasite fosile au fost gasite in China, in anul 1953, de paleontologul Bohlin.
Tawasaurus – Un dinozaur care a trait in perioada Jurasicului inferior, cu 195 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1982, in provincia Yunnan, din China, de paleontologul C. C. Young.
Tienshanosaurus – Un dinozaur care a trait in perioada Jurasicului superior, fosilele sale au fost descoperite in provincia Xinjiang din China, in anul 1928 de geologul Yuan Fu si descris in anul 1937 de paleontologul C. C. Young.
Wannanosaurus – A fost un dinozaur primitiv erbivor din perioada Cretacicului superior, de acum 83-73 milioane de ani in urma. Scheletul sau partial a fost descoperit in China, in anul 1977 si descris de paleontologul Lian-Hai Hou.
Xuanhanosaurus – A fost un dinozaur erbivor biped, care a trait in Cretacicul inferior, cu aproximativ 168-161 milioane de ani in urma. Fosilele sale incomplete au fost descoperite in provincia Sichuan din China, in anul 1984 si descrise de paleontologul Dong Zhiming.
Yandusaurus – A fost un dinozaur care se hranea cu plante si care a trait in perioada de mijloc a Jurasicului, cu 175-163 milioane de ani in urma. Fosilele sale au fost descoperite in anul 1978 de paleontologii Chang, Dong, Xhou si Li.
Yunnanosaurus – A fost un dinozaur erbivor care a trait cu 208-194 milioane de ani in urma, in perioada Jurasicului. Ca specie a fost numit Yunnanosaurus huangi de paleontologul Young Chung Chien si descris pe baza ramasitelor fosile descoperite in China in anul 1942.
Ngexisaurus – A fost un dinozaur teropod descoperit in China de paleontologul Zhao in anul 1983. Ramasitele sale fosile dateaza din perioada Jurasicului, de acum 165-161 milioane de ani.
Jinzhousaurus – Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 2001 in provincia Liaoning din China, de paleontologul Xu Xing si dateaza din perioada Cretacicului inferior, de acum 127-121 milioane de ani in urma.
Impactul descoperirilor de fosile din China asupra paleontologiei globale
Descoperirile de fosile din China au schimbat radical înțelegerea noastră despre dinozauri. Începând cu anii 1970, cercetările detaliate au scos la lumină specii noi și caracteristici necunoscute, precum prezența penelor sau comportamente sociale complexe.
China este acum recunoscută ca lider global în studiul fosilelor de dinozauri, contribuind la reconstruirea ecologiilor preistorice și la înțelegerea modului în care aceste creaturi s-au adaptat și au evoluat. Laboratoarele și muzeele din întreaga lume colaborează cu paleontologii chinezi pentru a analiza aceste rămășițe excepționale.