Specii de dinozauri descoperiti in Mongolia (Asia):
Gilmoreosaurus – Specia Gilmoreosaurus mongoliensis a trait in perioada Cretacicului superior, in era Mezozoica, cu aproximativ 85-80 milioane de ani in urma. Pentru prima data acest dinozaur a fost descris in anul 1933 de catre paleontologul Charles W. Gilmore. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1923, in Mongolia, de cercetatorul George Olsen, care l-a considerat cel mai primitiv hadrozaur care a trait pe Pamant.
Erlikosaurus – A fost un dinozaur biped care a trait cu 90-65 milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in Cretacicul superior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1972 in Mongolia, iar pe baza lor paleontologul Altangerel Perle a descris aceasta specie in anul 1980 si a numit-o Erlikosaurus andrewsi. Numele a fost ales dupa demonul din mitologia mongola Erlik si in onoarea exploratorului si naturalistului american Roy Chapman Andrews.
Tylocephale – A trait la sfarsitul perioadei Cretacicului, in era Mezozoica, cu aproximativ 85-75 milioane de ani in urma. Acest animal preistoric a reprezentat o specie de dinozauri erbivori care apartinea grupului Marginocephalia. Ramasitele fosile ale acestei specii au fost descoperite in regiunea Khulsan, provincia Omnogov din Mongolia. Pe baza lor paleontologii polonezi Teresa Maryanska si Halszka Osmolska au descris aceasta specie in anul 1974 si au numit-o Tylocephale gilmorei.
Tochisaurus – Acest dinozaur a trait in perioada de sfarsit a Cretacicului cu 75-68 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Mongolia in anul 1987, iar pe baza lor paleontologii Kurzanov si Osmolska au descris aceasta specie in 1991 si au numit-o Tochisaurus magnodens.
Adasaurus – A fost un carnivor mic cam de talia unui caine care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 80 milioane de ani in urma. Conform cercetatorilor pana in prezent s-au gasit doar doua schelete incomplete ale acestui animal preistoric, in Mongolia si care au primit denumirea stiintifica de Adasaurus mongoliensis.
Bagaceratops – Acest dinozaur a trait in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 83 milioane de ani in urma. A fost un exemplar primitiv al grupului de ceratopside, avea dimensiunea corpului mica de aproximativ 1 m, inaltimea de 50 cm si greutatea de aproximativ 25 kg. Ramasitele sale fosile au fost descoperite de catre cercetatorii mongoli si polonezi care au facut o expeditie in anul 1970, in Desertul Gobi, in Mongolia. Pe baza studiilor facute asupra fosilelor, paleontologii Teresa Maryanska si Halszka Osmolska au facut o descriere in amanunt a acestei specii. Mai tarziu dinozaurul a fost numit Bagaceratops rozhdestvensky in onoarea palontologului A. K. Rozhdestvensky.
Zalambdalestes – A fost un mamifer preistoric din perioada Cretacicului superior, ale carui ramasite fosile au fost descoperite in Mongolia in anul 1926 de paleontologii Gregory si Simpson. Specia a fost numita Zalambdalestes lechei.
Amtosaurus – A fost un dinozaur cu armura, erbivor, care a trait cu 98-85 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului superior. Pe baza unui schelet partial descoperit in Mongolia in anul 1882 paleontologul Marsh a facut o descriere a acestei specii si a numit-o Amtosaurus magnus.
Therizinosaurus – Era un urias omnivor de 2 tone care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 75 milioane de ani in urma. Se pare ca popula deserturile si savanele de pe teritoriul unde azi se gaseste Mongolia, iar hrana sa era mai mult formata din plante, radacini, dar si din insecte si mici animale. In anul 1948 au fost descoperite primele sale ramasite fosile (care constau in special dintr-o laba, niste gheare mari osoase si un os humerus gigant) in Desertul Gobi, din partea centrala a Mongoliei.
Numarul limitat de fosile a facut dificil procesul de reconstructie a vietii sale pentru cercetatori. Cativa ani mai tarziu au fost gasite alte ramasite fosile (cateva oase ale membrelor anterioare si posterioare, o gheara foarte mare, de forma curbata si alte fragmente de oase fosilizate). Specia a fost descrisa pentru prima data in anul 1954 de catre paleontologul rus Yevgeny Maleev si numita stiintific Therizinosaurus cheloniformis.
Barsboldia – A fost un dinozaur care se hranea cu plante si a trait in perioada Cretacicului superior, in urma cu 70 milioane de ani. Specia Barsboldia sicinskii a fost descoperita in Mongolia, in anul 1981 de catre paleontologii Osmolska si Maryanska.
Archaeornithomimus – A fost un dinozaur omnivor care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul mediu, cu aproximativ 95-70 milioane de ani in urma. Pe baza ramasitelor fosile descoperite in Uzbekistan, paleontologul Charles W. Gilmore a facut o prima descriere in anul 1933 si a numit specia drept Ornithomimus asiaticus. Mai tarziu, in anul 1972, paleontologul Dale Russell a facut o alta descriere, iar specia a fost numita stiintific Archaeornithomimus asiaticus.
Conchoraptor – In anul 1971 au fost descoperite fosilele dinozaurului cu aspect de pasare Conchoraptor in peisajul desertic din sudul Mongoliei. Acestea au fost analizate si descrise de catre paleontologul Rinchen Barstold in acelasi an. Specia a fost numita Conchoraptor gracilis si se banuieste ca a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 75 milioane de ani in urma.
Avimimus – A fost o specie de dinozaur care a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 70 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Mongolia si descrise in anul 1981 de catre paleontologul rus Sergey Kurzanov.
Citipati – Acest teropod a trait in perioada Cretacicului superior, in era Mezozoica. Specia a fost descrisa in anul 2001 si numita Citipati osmolskae de paleontologii Clark, Norell, M. James si altii.
Velociraptor – A fost un dinozaur carnivor foarte agil si rapid care a trait pe teritoriul unde azi se afla Mongolia, in era Mezozoica, in Cretacicul superior, in urma cu 75-71 milioane de ani. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1922, in Mongolia, iar pe baza lor in anul 1924 paleontologul american Henry Fairfield Osborn a descris acest animal preistoric pentru prima data. In perioada anilor 1988-1990 s-au descoperit alte ramasite de Velociraptor, de data aceasta in nordul Chinei. Din analiza scheletelor fosilizate paleontologii au ajuns la concluzia ca sunt doua specii ale acestui gen – Velociraptor mongoliensis si Velociraptor osmolskae.
Borogovia – A fost un dinozaur carnivor cu lungimea corpului de 2 m care a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 84-65 milioane de ani in urma. Aceasta specie a fost descrisa si numita Borogovia gracilicrus de catre paleontologul Halszka Osmolska, in anul 1987, pe baza studiului facut asupra ramasitelor fosile descoperite in Desertul Gobi din Mongolia, in anul 1971.
Deinocheirus – A fost un teropod omnivor care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 70 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile – un schelet partial, lipsit de craniu – au fost descoperite in Mongolia, in anul 1965, iar pe baza lor in anul 1970 paleontologii Halszka Osmolska si Roniewicz Ewa au facut o descriere a aceastei specii si au numit-o Deinocheirus mirificus.
Enigmosaurus – A fost un dinozaur pradator care a trait in perioada Cretacicului superior, iar ramasitele sale fosile au fost descoperite in Mongolia in anul 1983 de paleontologii Barsbold si Perle. Specia a fost numita Enigmosaurus mongoliensis.
Alioramus – A fost un mare carnivor conform maxilarelor sale prevazute cu numerosi dinti ascutiti si puternici. Acest animal preistoric a trait in perioada Cretacicului superior, in era Mezozoica, pe teritoriile asiatice unde azi se afla Mongolia, cu aproximativ 70-65 milioane de ani in urma. Prima data a fost descris in anul 1976 de catre paleontologul rus Serghei Kurzanow, pe baza ramasitelor fosile descoperite in Mongolia. Acesta a dat si denumirea stiintifica speciei de Alioramus remotus. In anul 2001 tot in Mongolia a fost descoperit un schelet partial alcatuit din craniul aproape complet si cateva oase ale membrelor posterioare, ale bazinului si doar o parte din vertebre. Pe baza acestor ramasite a fost numita a doua specie – Alioramus altai.
Elmisaurus – A fost un dinozaur care a trait cu aproximativ 80 milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in Cretacicul superior. Acest animal preistoric vana animale mici si insecte in zonele desertice de pe teritoriul unde azi se gaseste Asia. Ramasitele sale fosile – cateva fosile de la membrelor anterioare si posterioare – au fost descoperite in Mongolia in anul 1981, iar pe baza lor paleontologul Halszka Osmolska a descris aceasta specie si a numit-o Elmisaurus rarus.
Byronosaurus – A fost un dinozaur de parada din perioada Cretacicului superior, de acum 76-70 milioane de ani. Fosilele sale au fost descoperite in Mongolia in anul 2000 de paleontologii Clark, Mackovicky si Norell. Specia a primit denumirea de Byranosaurus jaffei.
Gallimimus – Acest dinozaur cu aspect de strut african a trait in zonele desertice de pe teritoriul cretacic tarziu al Mongoliei, in era Mezozoica, cu aproximativ 80-70 milioane de ani in urma. Pe baza ramasitelor fosile descoperite in anul 1965 in Desertul Gobi din Mongolia, paleontologii Halszka Osmolska, Rinchen Barsbold si Ewa Roniewicz au descris aceasta specie in anul 1972 si au numit-o Gallimimus bullatus.
Asiatosaurus – Acest sauropod erbivor din perioada Cretacicului a fost descris pentru prima data in anul 1924 de paleontologul Henry Fairfield Osborn.
Prenocephale – Acest animal preistoric a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, acum 76-69 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Mongolia, mai exact in provincia Omno Gobi Aimag si au fost descrise prima data in anul 1974, de catre doi paleontologi polonezi Teresa Maryanska si Halszka Osmolska. Specia a fost numita Prenocephale prenes. Numele sau vine din limba greaca: ,,prenes” inseamna inclinat gresit, iar ,,cefalica” inseamna cap.
Archaeornithoides – A fost un dinozaur de 1 m si 2 kg care a trait pe teritoriul cretacic al Mongoliei. Specia a fost numita Archaeornithoides deinosauricus in anul 1992 de paleontologii Wellnhofer si Elzanowski.
Opisthocoelicaudia – Acest animal preistoric popula un teritoriu care astazi corespunde Dertului Gobi, din Mongolia. El a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 75 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Mongolia, in anul 1965, iar paleontologul Borsuk-Bialynicka a facut prima sa descriere amanuntita in anul 1977, numindu-l Opisthocoelicaudia skarzynskii.
Goyocephale – Acest dinozaur a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 80-76 milioane de ani in urma. Primele ramasite fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in Mongolia, iar pe baza lor in anul 1982 paleontologii A. Perle, Osmolka si Maryanska au descris aceasta noua specie si au numit-o Goyocephale lattimorei in onoarea cercetatorului Owen Lattimore.
Homalocephale – Acest animal preistoric popula zonele aride, semidesertice, de pe teritoriul unde azi se afla China si Mongolia, iar hrana sa era formata din plante. Aceasta specie a fost descrisa in anul 1974 de paleontologii Teresa Maryanska si Halszka Osmolska pe baza studiilor facute asupra ramasitelor fosile descoperite in Mongolia. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca fosilele dateaza din era Mezozoica, din perioada Cretacicului superior, de acum 76-69 milioane de ani. Specia a fost numita Homalocephale calathocercos.
Altirhinus – A fost un dinozaur consumator de plante care a trait pe teritoriul cretacic al Mongoliei cu 120-100 milioane de ani in urma. Specia a fost numita Altirhinus kurzanovi in anul 1998 de paleontologul David Norman.
Harpymimus – Pe teritoriul cretacic al Asiei, cu aproximativ 130-125 milioane de ani in urma a trait acest dinozaur – singurul teropod care popula zonele desertice din acea vreme si care se hranea ca orice omnivor atat cu plante, cat si cu insecte. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Mongolia si descrise de paleontologii Barsbold Rinchen si Perle Altangerel in anul 1984. Specia a fost numita Harpymimus okladnikovi.
Pinacosaurus – Aceasta specie a fost numita Pinacosaurus grangeri si descrisa in anul 1933 de paleontologul american Charles W. Gilmore, pe baza studiului facut asupra ramasitelor fosile descoperite in China si Mongolia. Acestea datau din era Mezozoica, din Cretacicul superior, de acum 75 milioane de ani.
Sinornithoides – A fost un dinozaur care a trait pe teritoriul cretacic al Mongoliei, cu 110-100 milioane de ani in urma. Specia a fost numita Sinornithoides youngi de paleontologii Zhiming Dong si Russell in anul 1994, pe baza ramasitelor fosile descoperite in Mongolia, Asia.
Alectrosaurus – Era un teropod zvelt care a trait in zonele aride de pe teritoriul unde azi se afla Mongolia, in era Mezozoica, perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 83-74 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile – un schelet partial format din craniu si cateva oase – au fost descoperite in regiuni autonome din Mongolia, iar prima descriere a fost facuta in anul 1933, de catre paleontologul american Charles Whitney Gilmore. Acesta i-a dat si denumirea stiintifica de Alectrosaurus olseni in onoarea paleontologului George Olsen – care a descoperit un exemplar in anul 1923 in timpul unei expeditii in Mongolia, iar astazi acest specimen este expus la Muzeul American de Istorie Naturala din New York.
Hulsanpes – A fost un dinozaur teropod ale carui ramasite fosile au fost descoperite in Mongolia si descrise de paleontologul Osmolska in anul 1982. Acestea dateaza din perioada Cretacicului superior, de acum 80-71 milioane de ani. Specia a fost numita Hulsanes perlei in onoarea paleontologului Altangerel Perle.
Shuvuuia – Acest dinozaur a trait in perioada Cretacicului superior, cu 83-71 milioane de ani in urma. Specia a fost numita Shuvuuia deserti de paleontologii Clark, Norell si Chiappe in anul 1998, si a fost descrisa pe baza ramasitelor fosile descoperite in Desertul Gobi, in Mongolia.
Ingenia – Acest dinozaur a trait in Cretacicul superior, cu aproximativ 75 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Mongolia in anul 1977, iar pe baza lor paleontologul Rinchen Barsbold a descris si a numit aceasta specie Ingenia yanshini in anul 1981.
Garudimimus – Acest dinozaur teropod a trait cu 89-83 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului superior. Ramasitele sale fosile – un craniu si o serie de oase – au fost descoperite in Mongolia in anul 1981 de paleontologul Barsbold. Specia a primit denumirea stiintifica de Garudimimus brevipes.
Iguanodon – A fost cel mai impresionant reprezentant din neamul Iguanodonilor. Acest dinozaur a trait in era Mezozoica, in Cretacicul inferior si poarta numele de ,,Soparla iguana” sau ,,Dinte de igoana”. Ramasitele sale fosile au fost scoase la lumina in regiuni din America de Nord, Europa, Africa si Asia, fapt ce demostreaza ca au trait pe acele meleaguri. In anul 1824, doctorul Gideon Mantell – un mare pasionat de fosile – a descoperit niste dinti enormi ai acestui dinozaur in regiunea Sussex, din sudul Angliei si de atunci acest animal preistoric a primit o denumire stiintifica.
Prodeinodon – Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in Mongolia, in Desertul Gobi de paleontologul Orborn, in anul 1924. Specia a fost numita Prodeinodon mongoliensis si a trait in perioada Cretacicului superior a erei Mezozoice.
Anserimimus – Acest dinozaur a trait in urma cu aproximativ 84-65 milioane de ani, in perioada Cretacicului superior, in era Mezozoica. Ramasitele sale fosile – alcatuite din oasele unui membru posterior si ale unui membru anterior, o vertebra de la spate, cateva parti din pelvis si umar – au fost descoperite in Mongolia, in Desertul Gobi, in anul 1970, iar pe baza lor paleontologul Rinchen Barsbold a descris pentru prima data aceasta specie in anul 1988 si a numit-o Anserimimus planinychus.
Itemirus – Acest dinozaur teropod a trait cu 90 milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior. Fosilele acestui dinozaur au fost descoperite in Mongolia, in anul 1976, de paleontologul Kurzanov. Specia a fost numita Itemirus medullaris.
Saichania – A fost un dinozaur blindat care consuma plante din perioada Cretacicului superior, de acum 79-75 milioane de ani. Aceasta specie Saichania chulsanensis a fost denumita si descrisa de paleontologul Maryanska, pe baza ramasitelor fosile descoperite in anul 1977, in Mongolia.
Maleevosaurus – A fost un dinozaur din perioada Cretacicului superior ale carui ramasite fosile su fost descoperite in Mongolia, in anul 1984 de paleontologul Pickering. Specia a fost numita Maleevorsaurus novojilovi.
Khaan – A fost un dinozaur teropod care a trait in perioada Cretacicului superior, cu 84-75 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 2001 in Mongolia, iar specia a fost numita Khaan mckennai de paleontologii Narell, Barsbold, Clark, James M. si Rinchen.
Microceratops – A fost un dinozaur erbivor mai mic de un metru care a trait cu 80-75 milioane de ani in urma, pe teritoriul cretacic al Asiei. Ramasitele sale fosile – parti ale maxilarului inferior, mai multi dinti si cateva oase – au fost descoperite in anul 1927-1931 in Mongolia si descrise de paleontologul Anders Birger Bohlin, in anul 1953. Specia a primit denumirea stiintifica Microceratops gobiensis de la Desertul Gobi.
Nemegtosaurus – Pe baza ramasitelor fosile – un craniu aproape complet – descoperite in anul 1971 in Desertul Gobi, in Mongolia, paleontologul Nowinski a descris specia Nemegtosaurus mongoliensis care se banuieste ca a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 75 milioane de ani in urma. In urmatorii ani s-au gasit mai multe fosile ale acestei specii in Asia, astfel in anul 1977 paleontologul Dong numeste o noua specie Nemegtosaurus pachi – pe baza unui alt craniu descoperit in straturile superioare cretacice in Xinjiang, in China. Pe baza studiilor facute asupra acestor fosile, in anul 1977, paleontologul Wilson a sugerat ca aceste doua specii ar putea fi una si aceeasi.
Oviraptor – Incepand cu anul 1924 cand au fost descoperite in Mongolia ramasitele fosile ale primului dinozaur Oviraptor – acesta a fost numit ,,Hotul de oua” deoarece scheletul sau se afla langa un cuib plin de oua. Astazi paleontolgii au ajuns la concluzia ca Oviraptorul era un dinozaur omnivor, care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu 70 milioane de ani in urma. Traia in regiuni cu deserturi si savane, se hranea cu soparle si isi dadea viata pentru a-si salva urmasii. Faptul ca s-a gasit in zona cavitatii abdominale a unui schelet de Oviraptor ramasitele fosile ale unei soparle arata ca acest dinozaur era probabil doar partial carnivor.
Probactrosaurus – A fost un animal preistoric erbivor care popula in numar mare savanele si zonele din apropierea raurilor si lacurilor de pe teritoriul unde azi se afla Africa, America si Eurasia. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Mongolia si dateaza din era Mezozoica, din perioada Cretacicului superior, de acum 100-75 milioane de ani. Specia a fost descrisa si numita Probactrosaurus gobiensis in anul 1966 de catre paleontologul Anatoli K. Rozdestvensky. Numele de gobiensis face referire la Desertul Gobi, iar Probactrosaurus inseamna ,,inaintas al Bactrosaurusului”.
Quaesitosaurus – A fost o reptila erbivora cu un aspect neobisnuit care a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 80-70 milioane de ani in urma. Acest animal preistoric traia in zonele impadurite din apropierea malurilor de ape, iar hrana lui era alcatuita exclusiv din plante. In anul 1983 a fost descoperit un craniu al acestui dinozaur in Desertul Gobi, din Mongolia, pe baza caruia paleontologii Kurzanov si Bannikov au facut o descriere amanuntita si au numit aceasta specie drept Quaesitosaurus orientalis.
Shamosaurus – Acest dinozaur de 7 m care manca plante a trait in perioada Cretacicului inferior. Specia a fost descrisa si numita Shamosaurus scutatus pe baza ramasitelor fosile gasite in Desertul Gobi, in Mongolia, in anul 1983 de paleontologul Tumanova.
Psittacosaurus – A fost un animal preistoric erbivor care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul inferior. Numele sau vine de la ciocul sau curbat si puternic, care se aseamana cu al unui papagal din zilele noastre. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1923, in China si Mongolia, de catre paleontologul Henry Fairfield Osborn – presedintele Muzeului American de Istorie Naturala din New York.
Saurornithoides – Pe baza ramasitelor fosile descoperite in expeditia facuta in Asia, mai exact in Mongolia, in anul 1924, paleontologul Henry Fairfield Osborn a facut o prima descriere a acestei specii in anul respectiv si a numit-o Saurornithoides mongoliensis. Mai tarziu, in anul 1974 a fost descrisa o alta specie Saurornithoides junior de catre paleontologul Rinchen B. Bold, pe baza unui schelet descoperit in Desertul Gobi, din Mongolia. Acest animal preistoric a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu 85-71 milioane de ani in urma.
Protoceratops – A fost un dinozaur erbivor care a trait in zonele impadurite de pe teritoriul ocupat astazi de Mongolia. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1920, in Desertul Gobi din Mongolia si au fost descrise in anul 1923, de catre paleontologii W.K.Gregory si Walter W. Granger. Specia a fost numita stiintific Protoceratops andrewsi. Acest animal preistoric a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu 85-71 milioane de ani in urma.
Saurolophus – Sunt cunoscute doua specii ale acestui dinozaur si anume: Saurolophus augustirostris si Saurolophus osborni. Ambele au trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 70 milioane de ani in urma. Prima a fost numita pe baza ramasitelor fosile descoperite in Mongolia in anul 1952, de catre paleontologul A. K. Rozhdestvensky. Aceasta se aseamana foarte mult cu dinozaurii cu cioc de rata din Asia si America de Nord, ceea ce demonstreaza legatura ce exista in acele vremuri indepartate intre cele doua continente. A doua specie – Saurolophus osborni – a fost descrisa de paleontologul Barnum Brown, in anul 1912, pe baza ramasitelor fosile descoperite in Alberta (Canada).
Tarchia – Acest dinozaur a trait cu 78-69 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului superior. Ramasitel sale fosile au fost descoperite in Mongolia in anul 1977 si descrise de paleontologul Maryanska. Specia a primit denumirea de Tarchia gigantea.
Segnosaurus – In Mongolia au fost descoperite o serie de ramasite fosile – trei schelete si cranii incomplete – ale unor reptile ciudate care au fost numite de catre paleontologul mongol Altangerel Perle, in anul 1979, ca apartinand speciei Segnosaurus galbinensis. Aceste schelete datau din perioada Cretacicului superior, din era Mezozoica si erau alcatuite din amestecuri de oase fosilizate si parti ale altor dinozauri, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa creada ca hrana acestor animale era specifica. Astfel s-a ajuns la concluzia ca dinozaurii Segnosaurus traiau in zone de mal ale apelor si se hraneau cu plante, dar si carne.
Talarurus – A fost un dinozaur erbivor care a trait pe teritoriul cretacic al Asiei, cu aproximativ 85 milioane de ani in urma. Ca specie apartinea grupului Ankylozaurilor, respectiv al dinozaurilor cu carapace. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Desertul Gobi, in Mongolia, in anul 1952 si au fost descrise de paleontologul rus Evgeny Maleev. Specia a fost numita stiintific Talarurus plicatospineus si de-a lungul anilor a dat nastere la multe controverse – unii cercetatori au clasat-o in familia Nodosauridae, iar altii in numar mai mare au afirmat ca prezenta multe dintre atributele familiei Ankylosauridae.