Specii de dinozauri descoperiti in Montana (America de Nord):

Stygimoloch – A trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 70-60 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Montana, Dakota de Sud, Wyoming si descrise pentru prima data in anul 1983 de paleontologii americani Peter Malcolm Galton si Hans-Dieter Sues.

Avaceratops – Acest dinozaur a trait cu aproximativ 80 milioane de ani in urma, in Cretacicul superior, in era Mezozoica. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Montana (SUA) in anul 1981 de cercetatorii Eddie Cole si Ava Cole si descrise prima data in anul 1986 de paleontologul Peter Dodson. Specia a fost numita Avaceratops lammersi.

Bambiraptor – A fost un dinozaur terapod care a trait cu 75 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului superior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1993, in Montana de vanatorul Wes Linster si descrise de paleontologul Burnham.

Sauropelta – Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in Montana (SUA), iar pentru prima data a fost descris in anul 1970 de paleontologul John Ostrom. Specia a fost numita stiintific Sauropelta Edwardsorum. Mai tarziu a fost descoperita in Utah (SUA) o alta specie asemanatoare cu cea descrisa de J. Ostrom. Un schelet complet de Sauropelta adult este expus la Muzeul de Istorie Naturala din orasul New York.

Claosaurus – A fost un dinozaur erbivor care a trait cu 80-75 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului superior. Fosilele sale au fost descoperite in Kansas si Montana, in anul 1890, de paleontologul O. Marsh. Specia a fost numita Claosaurus agilis.

Brachyceratops, Foto: dic.academic.ru
Brachyceratops, Foto: dic.academic.ru

Brachyceratops – Acest dinozaur a apartinut grupului Ceratopsia care cuprinde animale erbivore caracteristice perioadei Cretacicului superior, din era Mezozoica. Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in statul Montana din SUA si au fost descrise pentru prima oara in anul 1912, de paleontologul american Charles Whitney Gilmore, care i-a dat si denumirea stiintifica de Brachyceratops montanensis.

Ceratops – Acest dinozaur erbivor de 7-8 m lungime a trait in perioada Cretacicului superior cu 80-73 milioane de ani in urma. Specia a fost numita Ceratops montanus de Othniel Marsh pe baza ramasitelor fosile descoperite in anul 1888 in Montana, SUA.

Albertosaurus – Era un dinozaur carnivor care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 73-70 milioane de ani in urma, pe teritoriul unde azi se afla America de Nord. El a fost descoperit in anul 1884 in Alberta si descris de paleontologul canadian Joseph Burr Tyrrell, care i-a dat si denumirea stiintifica de Albertosaurus sarcophagus. Mai tarziu, in anul 1910 sunt descoperite ramasitele fosile ale unui grup mare de dinozauri Albertosaurus tot in provincia Alberta din Canada. Alte fosile au fost gasite in statele Wyoming, New Mexico si Montana din SUA. In urma acestor descoperiri s-a ajuns la concluzia ca au existat mai multe specii si anume: Albertosaurus libratus, Albertosaurus sarcophagus, Albertosaurus incrassatus.

Troodon – Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in Alberta (Canada) in anul 1856, iar pe baza lor paleontologul Joseph Leidy a facut o descriere amanuntita a speciei si a numit-o Troodon formosus. Se banuieste ca Troodonul traia in zonele impadurite de pe teritoriul cretacic al Americii de Nord si ca specie a disparut in perioada de sfarsit a Cretacicului, din motive nestiute pana in prezent.

Thescelosaurus, Foto: karlshuker.blogspot.com
Thescelosaurus, Foto: karlshuker.blogspot.com

Thescelosaurus – In anul 1993, in Dakota de Sud, paleontologii americani au descoperit inima fosilizata a unui dinozaur erbivor –Thescelosaurus neglectus – care a trait cu 65 de milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior. Primele ramasite fosile ale acestei specii de dinozauri au fost descoperite  in anul 1890, in Wyoming si Montana de catre paleontologul Hatcher John Bell. Mai tarziu in anul 1913 a fost reintregit scheletul unui Thescelosaurus si descris in detaliu de catre paleontologul Charles W. Gilmore – acesta i-a dat si numele cunoscut in prezent.

Deinonychus – A fost un dinozaur carnivor care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul inferior, cu aproximativ 115 milioane de ani in urma. Acest animal preistoric a fost o mare descoperire pentru istoria recenta a paleontologiei. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in diferite regiuni din SUA – Montana, Utah, Oklahoma, Wyoming – in anul 1969, de catre paleontologul John Ostrom.

Ankylosaurus – Acest urias erbivor a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 68-65 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1906, in Montana (SUA), iar prima sa descriere a fost facuta in anul 1908 de catre paleontologul american Barnum Brown, care l-a numit Ankylosaurus magniventris.

Diplodocus – Paleontologul Othniel Charles Marsh a descoperit, in anul 1978, in Colorado, Wyoming, Montana fosilele dinozaurului Diplodocus, pe care l-a numit in felul acesta datorita oaselor de pe coada, despre care s-a considerat ca sunt unice, pana s-a constatat ca mai exista un dinozaur care poseda asemenea caracteristici, acesta fiind dinozaurul Mamenchisaurus. Conform studiilor efectuate, aceasta creatura a trait in Jurasicul superior, in urma cu 150- 147 de milioane de ani si traia in zonele impadurite si pe maluri de ape sau rauri.

Torosaurus – Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Dakota de Sud, Utah, Texas, Montana, Wyoming si dateaza din perioada Cretacicului superior, din era Mezozoica, de acum 70 milioane de ani. Pe baza analizei facute asupra lor paleontologul Othniel Charles Marsh a facut o descriere a acestei specii si a numit-o Torosaurus latus.

Einiosaurus, Foto: redorbit.com
Einiosaurus, Foto: redorbit.com

Einiosaurus – Face parte din categoria animalelor preistorice cu coarne – Ceratopside – si a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 75 milioane de ani in urma. Acest animal preistoric traia in turme in zonele impadurite de pe teritoriul unde azi se afla America de Nord, iar hrana sa era formata din plantele de la nivelul solului. Ramasitele sale fosile in numar foarte mare au fost descoperite intre anii 1985-1989 in Montana (SUA), de catre paleontologul Jack Horner. Specia a fost clasata drept Einiosaurus procurvicornis, in anul 1995, de catre paleontologul Scott Sampson.

Diclonius – A fost un dinozaur din perioada Cretacicului superior, de acum 75 milioane de ani. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Monatana in anul 1876, iar specia a fost descrisa prima data de paleontologul Cope.

Edmontonia – A fost un dinozaur erbivor cu carapace din categoria ankylozaurilor, ce popula zonele impadurile de pe teritoriul unde azi se afla America de Nord. Acest animal preistoric a trait cu aproximativ 83-65 milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior. Numeroase ramasite fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in diferite regiuni ale Americii de Nord, in Alberta, Wyoming, Dakota de Sud, Texas, Montana. Pe baza lor in anul 1928 paleontologul Sternberg a facut o prima descriere a acestei specii.

Zapsailis – Este un dinozaur terapod care a trait in perioada Cretacicului, iar ca specie a fost descris de paleontologul Cope pe baza analizei ramasitelor fosile descoperite in Montana, in anul 1876. Numele speciei este Zapsailis abradens.

Hypacrosaurus, Foto: dic.academic.ru
Hypacrosaurus, Foto: dic.academic.ru

Hypacrosaurus – A trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu 75-70 milioane de ani in urma. Era un dinozaur erbivor care popula zonele impadurite de pe teritoriul unde astazi se afla America de Nord. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta (Canada) si Montana (SUA), iar pe baza lor paleontologul Barnum Brown a facut o descriere amanuntita in anul 1913.

Dysganus – A fost un dinozaur din perioada Cretacicului ale carui ramasite fosile au fost descoperite in Montana, in anul 1876, de paleontologul Edward Drinker Cope.

Hadrosaurus – A fost primul dinozaur descoperit in America de Nord, in anul 1858, de catre paleontologul Joseph Leidy – un mare specialist in anatomia animalelor cu coloana vertebrala si profesor la Universitatea din Pennsylvania. Ramasitele, fosilele acestor dinozauri au fost gasite in urma sapaturilor facute in regiunile: Montana, New Mexico, Dakota de Sud si New Jersey.

Lambeosaurus – Este un animal preistoric care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 70 milioane de ani in urma. Este un dinozaur erbivor care face parte din ordinul Ornithischia si familia Hadrosauridae. Ramasitele acestui dinosaur au fost descoperite in anul 1923 de catre paleontologul William Parks in provincia Alberta din Canada, in SUA, Montana si Mexic.

Zephyrosaurus – A fost un dinozaur care a trait in perioada Cretacicului inferior, cu 110 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite de Charles Schaff in Montana, in Carbon County si descrise de paleontologul Sues in anul 1980.

Deinodon – Acest dinozaur a trait cu 75 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului superior, iar ramasitele sale fosile au fost descoperite in Montana, in anul 1856 de paleontologul Joseph Leidy.

Microvenator, Foto: dinosaurier-info.de
Microvenator, Foto: dinosaurier-info.de

Microvenator – A fost un animal preistoric de prada care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul inferior, cu aproximativ 110-100 de milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Montana, Wyoming, Statele Unite ale Americii si in China, in Tibet. In anul 1970 aceasta specie a fost descrisa de paleontologul John Ostrom si numita stiintific drept Microvenator celer.

Montanoceratops – Acest animal preistoric este considerat o forma primitiva a familiei Leptoceratopsidae de dinozauri care au trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, mai ales in partea de nord a Americii de Nord. Aceasta familie cuprindea dinozauri de dimensiuni modeste, dar care au supravietuit timp de milioane de ani alaturi de dinozauri mai evoluati ca specie. La fel ca si acestia, Montanoceratopsul era de talie medie, lungimea sa a fost estimata de paleontologi la cca. 3 m si greutatea la 150 kg. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Montana (SUA), ele includ si oua fosilizate, pe baza carora paleontologii Barnum Brown si Erich M. Schlaikjer au facut o descriere in anul 1935 si au numit aceasta specie Leptoceratops cerorhynchus. Mult mai tarziu specia a fost redenumita Montanoceratops cerorhynchus.

Ugrosaurus – Acest dinozaur erbivor lung de 9 m a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1987, in Montana, de paleontologii Cobabe si Fastovsky.

Nanotyrannus – A trait pe teritoriul unde azi se gaseste America de Nord, in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 75 milioane de ani in urma. Pe baza ramasitelor fosile – cateva oase si un craniu – descoperite in Colorado (SUA) in anul 1942, paleontologul Charles W. Gilmore a facut prima sa prezentare in anul 1946, iar mai tarziu paleontologul american Robert Bakker a redenumit aceasta specie Nanotyrannus lancensis.

Orodromeus, Foto: dinosauria.eu
Orodromeus, Foto: dinosauria.eu

Orodromeus – Dinozaurul Orodromeus se presupune ca a trait cu aproximativ 90 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului superior, in era Mezozoica. Primele ramasite fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in anul 1978, in Montana (SUA), mai exact in valea Muntilor Stancosi, de catre cercetatorul Robert Makela. Pe baza lor paleontologii J. Horner si David B. Weishampel au descris aceasta specie in anul 1988 si au numit-o Orodromeus Makelai.

Maiasaura – Este un dinozaur erbivor care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu 74 milioane de ani in urma. Ramasitele fosile (schelete intregi, cuiburi cu resturi de cochilii de oua si oase de pui) ale acestor animale preistorice au fost descoperite in anul 1979, in Montana (SUA) de catre paleontologul Jack Horner.

Ornithomimus – Pana in prezent au fost descoperite trei specii ale acestui dinozaur, care au fost numite Ornithomimus velox, Ornithomimus antiquus si Ornithomimus edmontonicus. Ramasitele lor fosile au fost descoperite in Alberta, Montana si descrise de paleontologul american Othniel Charles Marshal in anul 1889. Conform cercetatorilor, acesti dinozauri au trait cu aproximativ 70-65 milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in Cretacicul superior, in America de Nord.

Monoclonius – A fost un dinozaur din perioada Cretacicului superior, de acum 75 milioane de ani. Fosilele sale au fost descoperite in Montana in anul 1876 de paleontologul Edward Drinker Cope.

Panoplosaurus, Foto: lostbeasts.tumblr.com
Panoplosaurus, Foto: lostbeasts.tumblr.com

Panoplosaurus – Era un dinozaur erbivor care traia in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 76-70 milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1917, in Alberta (Canada) si in Montana (SUA). In anul 1919 el a fost descris prima data de paleontologul canadian Lawrence Morris Lambe si numit Panoplosaurus mirus.

Palaeoscincus – A fost un dinozaur din perioada Cretacicului, care a fost descris de paleontologul Joseph Leidy in anul 1856, pe baza ramasitelor fosile descoperite in Montana.

Stegoceraps – A trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 75 milioane de ani in urma. Era numit si dinozaurul cu cap de berbec datorita ornamentelor sale de pe cap si a obiceiului de a-si indrepta mereu capul in jos, exact cum fac si berbecii din zilele noastre, care pornesc la lupta cu rivalii, mai ales in perioada de rut. Ramasitele sale fosile – un schelet partial, un numar de oase suplimentare si mai multe cranii – au fost descoperite pe teritoriul unde astazi se afla Montana (SUA) si Alberta (Canada). Pentru prima data acest animal preistoric a fost descris in anul 1902 de catre paleontologul canadian Lawrence Lambe.

Apatosaurus – Printre dinozaurii care au fost descoperiti de paleontologul Othniel Charles Marshal se afla si dinozaurul Apatosaurus, descoperit in anul 1877, in Montana. A trait in Jurasicul superior, in urma cu 150 milioane de ani si a fost unul dintre cele mai mari animale care au vietuit pe pamant.

Tyrannosaurus – A fost cel mai mare dinozaur carnivor care a aparut pe scena Cretacicului superior, din era Mezozoica, pe teritoriile unde astazi se afla Mongolia si America de Nord si cel mai mare animal de prada care a trait vreodata pe Glob. Pe baza ramasitelor fosile ale acestui dinozaur paleontologul Henry Fairfield Osborn a facut o descriere amanuntita in anul 1905 si i-a dat si denumirea stiintifica, pornind de la cuvintele grecesti tyrannos – tiran si sauros – soparla. Prin conformatia sa impresionanta el a ajuns sa fie intitulat ,,Regele tiranilor soparla”. Principalele schelete de Tyrannosaurus au fost descoperite in Alberta (Canada), in Dakota, Colorado, Texas (SUA) si Montana.

Suuwassea – Acest dinozaur a fost descris de paleontologii Peter Dodson si J. D. Harris in anul 2004 pe baza ramasitelor fosile descoperite in Montana, la sud de Crabon County, in anii 1999-2000. Acestea dateaza de acum 147 milioane de ani din perioada Jurasicului superior.

Anatotitan, Foto: juanplosoto.blogspot.com
Anatotitan, Foto: juanplosoto.blogspot.com

Anatotitan – A trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 70 milioane de ani in urma. In Montana si Dakota de Sud au fost descoperite ramasitele fosile ale unor dinozauri Anatotitan – trei schelete incomplete si trei cranii – pe baza carora in anul 1990 paleontologii Ralph Chapman si Brett Surman au descris infatisarea si viata sociala a doua specii si le-au numit stiintific Anatotitan copei si Anatotitan longiceps.

Triceratops – Este un animal preistoric erbivor care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 68-65 milioane de ani in urma. Acest dinozaur a fost descris pentru prima data in anul 1889 de catre paleontologul american Otniel Charles Marshal pe baza unui prim craniu fosilizat descoperit in Colorado, Denver. Alte ramasite fosile, in jur de 500 asemenea cranii si schelete au fost gasite la Dakota de Sud, Montana, Alberta, Canada si Wyoming (SUA). Specia a primit denumirea stiintifica de Triceratops horridus.

Trachodon – A trait cu 77-73 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului superior. Fosilele acestui dinozaur au fost descoperite in Montana, SUA, in anul 1856 de paleontologul Joseph Laidy. Specia a fost numita Trachodon mirabilis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.