Allosaurus (Allosaurus fragilis) este un dinozaur carnivor care a trait in era Mezozoica, in Jurasicul superior, acum 156 milioane de ani. Deoarece era cel mai mare pradator din acele vremuri, acest dinozaur este numit si ,,Leul din Jurasic”.

Fosilele acestui dinozaur au fost descoperite in anul 1877 de catre paleontologul american Otniel Charles Marsh, care i-a dat si numele de Allosaurus fragilis. Multe fosile au fost descoperite in America, in Montana, Dokota de Sud, Oklahoma, Wyoming, New Mesico, Utah, Colorado, SUA, dar si in Tanzania (Africa) si Portugalia.

Cele mai multe schelete complete sau oase izolate s-au descoperit in cursul cercetarilor paleontologice facute in regiunile estice a Muntilor Stancosi, din Montana in New Mexico. La final s-au recuperat aproximativ 60 de schelete aproape complete.

Scheletul acestui dinozaur dezvaluie un craniu destul de mare, cu multe fante si canale osoase, gatul scurt si coada lunga. Membrele posterioare sunt uriase, cu cate patru degete, iar cele anterioare desi sunt mai putin dezvoltate, sunt masive, lungi de 1,6 m si prevazute cu trei degete. La membrele din spate trei degete erau arcuite spre fata, iar cel de-al patrulea era arcuit spre spate. Toate degetele sunt puternice, acoperite cu o teaca cornoasa si prevazute cu gheare tari, ascutite, cum sunt cele de vultur.

Maxilarele lungi de aproximativ 80-90 cm erau echipate cu dinti arcuiti si zimtati, adaptati pentru a mesteca, pisa si taia carnea ca niste cutite. Deschiderea gurii era foarte larga astfel incat animalul provoca rani mari doar dintr-o singura muscatura. Un exemplar adult putea ajunge la lungimea corpului de 7-12 m si greutatea de 1,1-4 tone.

Citește și:  Top 10 cei mai ciudați dinozauri care au trăit vreodată pe Terra

Allosaurus fragilis

O alta particularitate a acestui animal este prezenta in zona de deasupra ochilor a doua coarne mici, contondente, de forma tringhiulara si a altor creste osoase, care s-ar parea ca erau folosite in scop de reproducere. Probabil ca acestea isi schimbau coloritul in perioada de imperechere.

Scheletele descoperite au demonstrat ca acest dinozaur vana singur sau in haita.

Allosaurusul statea in asteptare sau observa cu atentie zona, apoi cand vedea prada se apropia de ea cu capul aplecat inainte, coada il ajuta sa-si mentina corpul in echilibru, iar cand era la distanta potrivita se napustea brusc, insfaca victima cu ghearele ascutite ale degetelor de la membrele anterioare sprijinindu-se pe membrele posterioare si isi infingea dintii ascutiti in gatul ei vulnerabil. Acesti dinozauri puteau sa vaneze orice tip de prada deoarece muscatura lor uriasa putea rani de moarte orice animal de talie mare.

In perioada de imperechere, femela depunea un numar mare de oua in gropi si le lasa acolo pana la eclozare. Puii aveau aspectul unui adult in miniatura, puteau merge inca din primele zile, aveau dinti mici si se hraneau cu mici animale nevertebrate si insecte. La inceput erau protejati de femela, insa s-ar parea ca se dezvoltau destul de repede, ei ajungeau la dimensiunea adultilor in numai 7 ani.

Allosaurusul face parte din ordinul Saurichia si familia Allosauridae. Sunt cunoscute mai multe specii care apartin acestei familii: Allosaurus atrox, Allosaurus tendagurensis, Allosaurus europaeus si Allosaurus trihedrodon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.