Allosaurus, denumit și „leul din Jurasic,” a fost unul dintre cei mai mari și mai temuti prădători ai Jurasicului superior, dominând ecosistemele de acum 156 de milioane de ani. Cu un corp lung de până la 12 metri și o greutate de 4 tone, acest dinozaur carnivor folosea maxilarele puternice și ghearele ascuțite pentru a vâna prăzi de mari dimensiuni.
Allosaurus (Allosaurus fragilis) este un dinozaur carnivor care a trait in era Mezozoica, in Jurasicul superior, acum 156 milioane de ani. Deoarece era cel mai mare pradator din acele vremuri, acest dinozaur este numit si ,,Leul din Jurasic”.
Fosilele acestui dinozaur au fost descoperite in anul 1877 de catre paleontologul american Otniel Charles Marsh, care i-a dat si numele de Allosaurus fragilis. Multe fosile au fost descoperite in America, in Montana, Dokota de Sud, Oklahoma, Wyoming, New Mesico, Utah, Colorado, SUA, dar si in Tanzania (Africa) si Portugalia.
Caracteristicile fizice ale Allosaurusului
Cele mai multe schelete complete sau oase izolate s-au descoperit in cursul cercetarilor paleontologice facute in regiunile estice a Muntilor Stancosi, din Montana in New Mexico. La final s-au recuperat aproximativ 60 de schelete aproape complete.
Scheletul acestui dinozaur dezvaluie un craniu destul de mare, cu multe fante si canale osoase, gatul scurt si coada lunga. Membrele posterioare sunt uriase, cu cate patru degete, iar cele anterioare desi sunt mai putin dezvoltate, sunt masive, lungi de 1,6 m si prevazute cu trei degete.
La membrele din spate trei degete erau arcuite spre fata, iar cel de-al patrulea era arcuit spre spate. Toate degetele sunt puternice, acoperite cu o teaca cornoasa si prevazute cu gheare tari, ascutite, cum sunt cele de vultur.
Maxilarele lungi de aproximativ 80-90 cm erau echipate cu dinti arcuiti si zimtati, adaptati pentru a mesteca, pisa si taia carnea ca niste cutite. Deschiderea gurii era foarte larga astfel incat animalul provoca rani mari doar dintr-o singura muscatura. Un exemplar adult putea ajunge la lungimea corpului de 7-12 m si greutatea de 1,1-4 tone.
O alta particularitate a acestui animal este prezenta in zona de deasupra ochilor a doua coarne mici, contondente, de forma tringhiulara si a altor creste osoase, care s-ar parea ca erau folosite in scop de reproducere. Probabil ca acestea isi schimbau coloritul in perioada de imperechere. Scheletele descoperite au demonstrat ca acest dinozaur vana singur sau in haita.
Habitatul și răspândirea Allosaurusului
Allosaurusul statea in asteptare sau observa cu atentie zona, apoi cand vedea prada se apropia de ea cu capul aplecat inainte, coada il ajuta sa-si mentina corpul in echilibru, iar cand era la distanta potrivita se napustea brusc, insfaca victima cu ghearele ascutite ale degetelor de la membrele anterioare sprijinindu-se pe membrele posterioare si isi infingea dintii ascutiti in gatul ei vulnerabil. Acesti dinozauri puteau sa vaneze orice tip de prada deoarece muscatura lor uriasa putea rani de moarte orice animal de talie mare.
Comportamentul de vânătoare și dieta prădătorului
In perioada de imperechere, femela depunea un numar mare de oua in gropi si le lasa acolo pana la eclozare. Puii aveau aspectul unui adult in miniatura, puteau merge inca din primele zile, aveau dinti mici si se hraneau cu mici animale nevertebrate si insecte. La inceput erau protejati de femela, insa s-ar parea ca se dezvoltau destul de repede, ei ajungeau la dimensiunea adultilor in numai 7 ani.
Allosaurusul face parte din ordinul Saurichia si familia Allosauridae. Sunt cunoscute mai multe specii care apartin acestei familii: Allosaurus atrox, Allosaurus tendagurensis, Allosaurus europaeus si Allosaurus trihedrodon.
Evoluția și adaptările speciale ale Allosaurusului
Allosaurusul face parte din familia Allosauridae, un grup de dinozauri carnivori mari, recunoscuți pentru adaptările lor impresionante la vânătoare. Craniul mare și maxilarele cu dinți zimțați, ce atingeau lungimi de 8 cm, îi ofereau capacitatea de a smulge bucăți mari de carne din prăzi.
Un alt aspect fascinant este prezența a două coarne osoase deasupra ochilor, care, se crede, erau folosite în lupte teritoriale sau în ritualuri de împerechere. Cercetările arată că Allosaurusul era un prădător extrem de adaptabil, capabil să supraviețuiască schimbărilor de mediu și să vâneze o gamă largă de specii de pradă, ceea ce l-a ajutat să devină unul dintre cei mai longevivi prădători ai epocii sale.