Potrivit cercetatorilor britanici este prosibil ca acum sute de milioane de ani in urma dinozaurii giganti sa fi incalzit atmosfera cu gazele lor intestinale, sa fi contribuit la efectul de sera al planetei.

Studiile recente sugerează că gazele intestinale ale acestor creaturi ierbivore au produs cantități uriașe de metan, contribuind la creșterea temperaturilor globale și la intensificarea efectului de seră. Această descoperire oferă o perspectivă nouă asupra modului în care viața preistorică a influențat mediul înconjurător.

Acestia au facut anumite studii prin care au masurat volumul unor astfel de gaze (si in acest sens s-au referit in principal la metan) care au fost emise in lunga perioada in care au trait dinozaurii si mai ales acele imense soparle preistorice patrupede – Sauporode – care aveau capul si creierul mic, gatul foarte lung si corpul voluminos.

Caracteristicile dinozaurilor giganți și metabolismul lor

Se pare ca si formele mici ale acestui grup de dinozauri masurau 5-6 m si se numarau printre gigantii ecosistemului. Cert este ca dinozaurii Sauropozi erau atat de mari incat depaseau si dimensiunea unei balene albastre de azi.

Pentru a masura volumul de gaze oamenii de stiinta au luat in calcul volumul de gaze intestinale pe care il produce un animal din aceste vremuri – o vaca – si astfel au reusit sa faca estimari plauzibile care concluzionau ca dinozaurii ar fi produs 500 milioane de tone de metan doar intr-un an.

Mai mult decat atat este posibil ca acum 150 milioane de ani in urma un factor semnificativ in determinarea climatului cald pe Terra sa fi fost gazele intestinale produse de aceste animale preistorice – dinozaurii.

Intr-un studiu care a fost prezentat de catre un lider al unui grup de cercetatori de la Universitatea Liverpool s-a evidentiat ca astfel de gaze intestinale erau produse mai ales de speciile de dinozauri gigant ierbivori ce au trait cu 200 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului si Jurasicului.

Metanul – Un factor determinant în efectul de seră

De asemenea, cert este ca in perioada erei Mezozoice, Pamantul ar fi avut clima mai calda decat nivelul de azi. In acele vremuri de demult, efectul de sera era intensificat si prelungit tocmai de gazele intestinale ale dinozaurilor, dupa cum se stie metanul este un gaz care are un puternic efect de sera. S-a pus problema si impactului energiei termice care venea din atmosfera solara, dar si influentei microbilor care erau eliminati din sistemul digestiv al dinozaurilor.

Metanul era emis in atmosfera prin surse naturale cum erau eruptiile vulcanice, dar si prin procesul de descompunere a materiei organice atat pe uscat, cat si in apa. Conform oamenilor de stiinta britanici cele mai sigure surse de metan emise cu milioane de ani in urma erau dinozaurii, iar continutul de metan produs era mai mare decat ne-am putea imagina.

Rolul microbilor în producerea metanului

Microbii din sistemul digestiv al dinozaurilor giganți au jucat un rol esențial în producerea metanului. Acest proces, numit metanogeneză, este similar cu cel întâlnit la rumegătoarele moderne. Bacteriile anaerobe din stomacurile acestor dinozauri descompuneau materia vegetală, eliberând metan ca produs secundar. Studiile arată că acest proces contribuia semnificativ la cantitatea totală de metan eliberată în atmosferă.

Curiozități despre dinozauri și clima preistorică

  • Dinozaurii sauropozi aveau nevoie de cantități uriașe de vegetație, consumând până la 150 kg de plante pe zi.
  • În perioada Mezozoică, nivelurile de oxigen atmosferic erau mai mari decât în prezent, facilitând viața unor specii de dimensiuni gigantice.
  • Metanul produs de dinozauri ar fi putut contribui la formarea unui strat de nori, ceea ce ar fi dus la un efect de seră suplimentar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.