In peisajul african s-au descoperit doua schelete ale unui animal preistoric numit Abrictosaurus – care a trait in era Mezozoica, in Jurasicul inferior, cu aproximativ 200-190 de milioane de ani in urma. Acest dinozaur a trait pe meleagurile unde in prezent se afla Africa de Sud si conform cercetatorilor era un erbivor biped, care masura doar 1-1,2 m lungime si cantarea 45 kg.

Pe baza celor doua schelete descoperite s-a facut prima descriere a acestui dinozaur in anul 1974 de catre paleontologul Richard A. Thulborn, care l-a numit stiintific Lycorhinus consors, in ideea ca ar fi fost o specie al acestui gen.

Putin mai tarziu, in anul 1975, paleontologul James Hopson a descoperit un craniu complet si a redenumit specia ca fiind Lycorhinus augustidens. In final, paleontologii au emis ideea ca ar exista trei specii: Abrictosaurus consors, Lycorhinus augustidens si Lycorhinus consors.

Craniul avea un profil triunghiular, putin comprimat pe laterale, in fata cu cele doua orbite circulare si mari, maxilarele robuste, prevazute cu doar doi dinti mici in fata si numerosi dinti conici in spate.

Citește și:  Șoimul Eleonorei (Falco eleonorae), o pasăre de pradă ce trăiește până la 16 ani

Abrictosaurus

Maxilarul superior avea 24 de dinti, iar cel inferior 26-28 de dinti. Membrele anterioare erau subtiri si mici, terminate cu patru degete prevazute cu gheare, iar cele posterioare erau mult mai mari si musculoase, terminate cu labe puternice ce reuseau sa sustina intreaga greutate a corpului.

La fel precum cele din fata, degetele membrelor din spate aveau gheare tari, curbate, dar mult mai mari si mai puternice. Mersul acestui dinozaur era biped, coada lunga era tinuta mereu in pozitie orizontala, pentru a contrabalansa greutatea corpului. Avea acuitatea vizuala foarte buna, iar simtul olfactiv bine dezvoltat.

Acesti dinozauri traiau in turme, in zonele impadurite, iar hrana lor era formata din plantele de la nivelul solului si frunzele fragede ale copacilor.

Dinozaurul Abrictosaurus face parte din ordinul Ornithischia, familia Heterodontosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.