Dinozaurul Acrocanthosaurus a fost un carnivor gigantic care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 115-105 milioane de ani in urma. Numeroase ramasite fosile ale acestei specii de dinozauri au fost descoperite in America de Nord, in Arizona, Utah, Texas, Maryland si Oklahoma. Initial o parte din aceste schelete au fost clasificate ca apartinand familiei Allosauridae, iar apoi drept exemplare de Acrocanthosaurus.

Pe baza a peste 12 schelete complete descoperite paleontologii au estimat lungimea acestui animal preistoric ca fiind de 11-12,5 m, din care doar 1,2-1,3 m era numai lungimea craniului, iar greutatea corpului era de 5-7 tone. Numele acestui dinozaur a fost dat de paleontologii J. Willis Stoval si Wann Langston, care i-au facut si o descriere amanuntita in anul 1950.

Prin conformatia corpului si dimensiunea sa impresionanta dinozaurul Acrocanthosaurus era unul dintre cei mai mari pradatori, sau chiar cel mai mare teropod din America de Nord, care reusea sa doboare orice specie de dinozaur erbivor care traia in acea perioada. O particularitate a acestui dinozaur o reprezenta randul de spini ce se intindea de-a lungul coloanei vertebrale si care ajungeau la lungimi de 30-43 cm.

Dinozaurul Acrocanthosaurus

Acesti spini in numar mare ii dadeau un aspect de animal cu creasta si ii servea in timpul luptelor la indepartarea rivalilor, in perioada de imperechere cand isi disputa suprematia in turma si isi alegea femela. De asemenea, ii oferea si un semn distinctiv de recunoastere in randul animalelor care apartineau de aceeasi specie sau faceau parte din aceeasi turma. Unii cercetatori au emis ipoteza ca spinii serveau si in controlul temperaturii corporale.

Citește și:  Chitcanul-vidră uriaș (Potamogale velox), un înotător foarte bun

Membrele anterioare erau relativ scurte si groase, terminate cu gheare mari, in special unul dintre degete avea o gheara care se putea asemana cu o secera. Comparativ cu acestea, membrele posterioare erau foarte dezvoltate si puternice, perfect adaptate astfel incat sa-i permita acestui pradator sa faca pasi uriasi atunci cand isi urmarea victima. Mersul sau era biped, cand alerga putea atinge si viteaza de 40 km/ h.

Acest carnivor fioros avea tendinta sa-si atace prada prin surprindere, sa sara asupra ei pe neasteptate si sa rupa bucati mari de carne din partile sale vulnerabile, cu ajutorul dintilor puternici si ascutiti.

Dinozaurul Acrocanthosaurus face parte din ordinul Saurischia, Familia Carcharodontosauridae. Numele acestui dinozaur inseamna ,,Reptila cu tepi mari”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.