Home Animale Anchiceratops ornatus: uriașul erbivor cu scut și coarne

Anchiceratops ornatus: uriașul erbivor cu scut și coarne

0

Anchiceratops ornatus, cunoscut pentru impresionantul său scut cranian și coarnele distincte, a fost unul dintre dinozaurii erbivori emblematici ai Cretacicului superior.

Fosilele lui Anchiceratops și ce dezvăluie ele

Dinozaurul Anchiceratops impresiona nu atat prin coarnele sale foarte ascutite de deasupra capului cat mai ales prin scutul imens, care aparea si la dinozaurul Chasmosaurus care a trait in aceeasi perioada la sfarsitul Creatacicului, in era Mezozoica. Acest patruped urias popula zonele impadurite, iar hrana sa era formata din plante, ca la orice animal erbivor.

Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Alberta (Canada) de catre paleontologul american Barnum Brawn in anul 1914. Acesta a facut o descriere a specie si a numit-o Anchiceratops ornatus. De asemenea, a estimat lungimea unui exemplar adult ca fiind de aproximativ 5-6 m, inaltimea de 2 m si greutatea de 1,8 tone.

Caracteristicile distinctive ale lui Anchiceratops

Acest animal preistoric avea trei coarne foarte ascutite, doua mai mari, curbate spre inainte, pozitionate deasupra ochilor si unul mic, orientat in sus, situat chiar deasupra nasului. Pe partea din spate a capului purta o podoaba mare – un scut prevazut pe margini cu o serie de ghimpi ascutiti, din care doi erau indreptati inainte si situati la mijlocul laturii posterioare. Greutatea scutului era semnificativ diminuata de orificiile mari acoperite cu piele groasa si solzoasa.

Acesti dinozauri erbivori traiau in turme, iar coarnele lor reprezentau un semn de recunoastere a speciei.

Dinozaurul Anchiceratops ornatus

Botul lung si puternic se termina cu un cioc cu margini taioase, care era folosit la smulgerea manunchiurilor de plante de pe sol, care apoi erau mestecate cu maselele celor doua maxilare, care se inchideau ca doua lame de foarfeca.

Corpul unui Anchiceratops adult era greoi si compact, sustinut de cele patru membre puternice, terminate cu labe robuste si gheare copitate. Membrele din spate erau mai mari decat cele din fata, iar coada ajuta la mentinerea echilibrului in timpul mersului patruped. Acest dinozaur se hranea cu plantele de la nivelul solului, deoarece capul sau era mentinut aplecat din cauza scutului imens ce se sprijinea pe gatul lung si gros.

Habitatul și dieta lui Anchiceratops

Faptul ca ramasitele fosile au fost descoperite in sedimente de delta, acoperite cu straturi de carbune, sugereaza ca aceasta creatura preistorica a trait in mediu umed, in zone cu mlastini, iar hrana sa era formata din vegetatie abundenta.

Dinozaurul Anchiceratops face parte din ordinul Ornithischia, familia Ceratopsidae.

Evoluția și diversitatea speciei Anchiceratops în Cretacicul superior

Analiza comparativă a fosilelor din diferite regiuni ale Americii de Nord arată o variație considerabilă în dimensiunile și formele scuturilor craniene ale lui Anchiceratops, sugerând o posibilă divergență evolutivă în răspuns la diferite presiuni ecologice. Aceste descoperiri subliniază complexitatea ecologică a Cretacicului târziu și modul în care Anchiceratops s-a adaptat pentru a supraviețui într-un peisaj în continuă schimbare.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version