Home Animale Apatosaurus: dinozaurul cunoscut odată ca Brontosaurus

Apatosaurus: dinozaurul cunoscut odată ca Brontosaurus

0

Printre dinozaurii care au fost descoperiti de paleontologul Othniel Charles Marsh se afla si  dinozaurul Apatosaurus, descoperit in anul 1877. La doi ani de la descoperirea fosilelor acestei creaturi in Statele Unite ale Americii, acesta a fost numit Brontosaurus, denumire pastrata pana in 1978, cand s-a utilizat pentru a numi acest dinozaur numele mentionat mai sus.

Descoperirea și clasificarea Apatosaurusului

În ciuda numelui „Brontosaurus” care s-a păstrat până în anii 1980, analiza ulterioară a fosilelor a demonstrat că Apatosaurusul era o specie distinctă. Denumirea „Brontosaurus” a fost astfel eliminată din taxonomie oficială în 1987, în urma unei decizii științifice ce a clarificat diferențele dintre specii aparent similare.

Caracteristicile fizice ale dinozaurului Apatosaurus

Mediul de viata al dinozaurului era alcatuit din zonele de mal si se hranea cu plante si frunze, fiind un sauropod. A trait in Jurasicul superior, in urma cu 150 de milioane de ani si a fost unul dintre cele mai mari animale care au vietuit pe pamant. In lungime, dinozaurul Apatosaurus masura 21 de metri si cantarea 30 de tone.

La gatul de o lungime foarte mare avea atasat un cap mic, iar coada lunga era formata din 82 de vertebre. Isi mentinea gatul lung orizontal, in fata, datorita faptului ca membrele anterioare erau aproape egale cu cele posterioare. Nu isi tinea doar gatul in pozitie orizontala, ci si coada, pe care nu o tara pe sol.

Desi dinozaurul Apatosaurus avea un corp urias, cavitatile existente in vertebre aveau rolul de a diminua din greutatea corporala, iar toata aceasta greutate era sustinuta de membrele in forma de coloane. Fiecare laba avea cate 5 degete, iar la membrele anterioare aveau cate o gheara puternica, ce se afla pe degetul cel mare.

Dinozaurul Apatosaurus

Mediul de viață și dieta Apatosaurusului

Marea majoritate a timpului o petrecea mancand iarba, avand nevoie de o cantitate mare de hrana. Daca se hranea cu plante acvatice, risca sa fie vanat de pradatorii care isi urmareau victimele in apropierea surselor de apa, mai ales ca era o prada usoara pentru un dinozaur pradator.

Strategii de apărare împotriva prădătorilor

Pentru a se apara in fata posibilelor atacuri, era ideal pentru dinozaurii Apatosaurus sa traiasca in turme, unde se aflau in siguranta, deoarece exemplarele adulte, care aveau mult mai multa experienta cu supravietuirea atacurilor dinozaurilor pradatori stateau de veghe pe rand si ii urmareau pe atacatori.

Daca acest dinozaur era lovit din lateral de pradator, aceasta lovitura ii putea fi fatala. Pentru a se apara se folosea atat de coada, lovindu-si inamicii cu aceasta, cat si de membrele anterioare, sprijinindu-se astfel, de cele posterioare. Cu toate acestea, era cel mai bine pentru acest dinozaur sa se fereasca de atacurile pradatorilor, mai ales ca datorita greutatii foarte mari, nu putea fugi, pentru a scapa din ghearele lor.

Desi este urias, cu un corp masiv, dinozaurul Apatosaurus face parte din categoria giganticelor erbivore, care nu dispuneau de prea multe mijloace de aparare impotriva necrutatorilor carnivori.

Cum folosea Apatosaurusul coada ca armă defensivă

Coada lungă a Apatosaurusului, compusă din 82 de vertebre, nu era doar un mijloc de echilibru, ci și o armă defensivă puternică. Aceasta era mobilă și, datorită musculaturii puternice, putea fi folosită pentru a lovi cu forță un prădător care se apropia prea mult.

Loviturile date cu coada aveau o putere semnificativă și puteau descuraja chiar și dinozauri carnivori de dimensiuni mari. Apatosaurusul putea utiliza coada ca un bici, având suficientă forță pentru a respinge atacurile, mai ales în timpul deplasării lente prin teritoriile sale de hrănire.

Confuzia istorică dintre Apatosaurus și Brontosaurus

În secolul XIX, în plină competiție între paleontologi pentru descoperirea și clasificarea dinozaurilor, Apatosaurusul a fost denumit „Brontosaurus” de Othniel Charles Marsh. În 1903, analizând fosilele similare, cercetătorii au descoperit că Brontosaurusul era de fapt o variantă a Apatosaurusului, dar numele „Brontosaurus” a continuat să fie popular în cultură și media.

Abia în 1987, comunitatea științifică a standardizat denumirea, însă în 2015, o reevaluare a speciei a sugerat că Brontosaurusul ar putea fi totuși o specie distinctă. Această dezbatere științifică reflectă provocările taxonomiei, în special pentru speciile dispărute cu milioane de ani în urmă.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version