Dinozaurul Avaceratops a trait cu aproximativ 80 de milioane de ani in urma, in Cretacicul superior, in era Mezozoica. Acest mic dinozaur erbivor nu depasea lungimea de 2 m si greutatea de 200 kg. Mediul sau de viata era format din zonele impadurite din apropierea malurilor de ape de pe teritoriul cretacic al Americii de Nord.
Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Montana (SUA) in anul 1981 de catre cercetatorii Eddie Cole si Ava Cole si descrise prima data in anul 1986 de catre paleontologul Peter Dodson. Specia a fost numita Avaceratops lammersi.
Dinozaurul Avaceratops apartinea grupului ceratopsidelor prin faptul ca avea pe nas un corn osos, ascutit si vertical, iar deasupra orbitelor proeminente (care la anumite exemplare erau mai mari la altele mai mici). Unii cercetatori au facut speculatii ca acest animal ar avea un corn mare pe nas si doua mai mici in dreptul ochilor. In zona cefei purta un scut rotund, mult ingrosat, relativ scurt, a carui greutate era diminuata de cateva deschizaturi acoperite cu piele groasa si solzoasa.
Fiind animale erbivore hrana lor era formata din plante si frunze, pin si ferigi primitive, pe care le ciugulea cu ajutorul ciocului taios ca de papagal si le rontaia cu dintii mici si ascutiti de pe maxilarul inferior. Ochii erau pozitionati pe partile laterale ale capului si ii permiteau o vedere panoramica asupra imprejurimilor.
Mersul era patruped, corpul era sustinut pe toate cele patru membre puternice. Membrele posterioare erau mai lungi si mai musculoase decat cele anterioare, aveau coapsele late si oasele puternice.
Labele erau robuste si se terminau cu gheare in forma de copita. Coada lunga si groasa era utilizata pentru aparare impotriva dinozaurilor pradatori, pentru a da lovituri puternice, dar si pentru a-si echilibra greutatea corpului.
In perioada de imperechere masculii se luptau intre ei pentru suprematia in turma si cucerirea femelelor, iar de multe ori scutul acestora putea fi usor distrus de loviturile cornului ascutit al adversarului.
Dinozaurul Avaceratops face parte din ordinul Ornithischia, familia Ceratopsidae.