Home Animale Carnotaurus (Carnotaurus sastrei), prădătorul feroce din Cretacicul mediu

Carnotaurus (Carnotaurus sastrei), prădătorul feroce din Cretacicul mediu

0

Carnotaurusul este unul dintre cei mai neobișnuiți dinozauri carnivori descoperiți până în prezent, făcând parte din grupul Theropoda.

Descoperirea și denumirea dinozaurului Carnotaurus

Carnotaurusul era un dinozaur carnivor care a apartinut grupului Therapoda alcatuit in esenta din mari pradatori terestri. Acest animal preistoric a trait in era Mezozoica, in Cretacicul mediu, cu aproximativ 71-65 milioane de ani in urma si este cunoscut sub denumirea de ,,Mancatorul de carne”.

Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Argentina, in anul 1985, de catre paleontologul Jose Fernando Bonaparte.

Caracteristicile fizice unice ale lui Carnotaurus

Particularitatea acestei specii (numita stiintific Carnotaurus sastrei) consta in faptul ca avea pe cap doua coarne asemanatoare celor care apar la tauri, pozitionate deasupra ochilor. De asemenea, o alta caracteristica a dinozaurului Carnotaurus era faptul ca avea corpul acoperit cu piele groasa, aspra si solzi ososi, cu aspect de crocodil. S-a estimat lungimea acestui dinozaur ca fiind de 8 m, inaltimea de 3 m si greutatea corporala in jur de 2 tone.

Dinozaurul Carnotaurus

Craniul era imens, dar avea spatii goale pe parti pentru a-i reduce greutatea. Ochii erau mici, botul masiv, iar narile mari indica faptul ca dinozaurul avea simtul olfactiv dezvoltat. Maxilarul inferior era prevazut cu numerosi dinti ascutiti si curbati, caracteristici carnivorelor. Faptul ca muschii maxilarelor erau puternici, forta de a musca, mesteca si inghiti bucati mari de carne era impresionanta.

Membrele superioare erau extrem de scurte, subtiri, ghearele erau mici si aproape inutile pentru acest animal. Membrele posterioare erau foarte lungi si robuste, aveau coapsele musculoase, cu degete puternice si gheare groase. Mersul acestui dinozaur era biped, isi tinea capul sus ridicat, sustinut de gatul gros si puternic si isi echilibra corpul cu ajutorul cozii – care era mereu purtata deasupra solului si miscata de la stanga la dreapta si invers.

Aceste animale preistorice traiau in regiuni de campie, in apropierea apelor, unde erau zonele lor preferate pentru vanatoare, deoarece animalele erbivore se adunau deseori sa bea apa.

Dinozaurul Carnotaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Abelisauridae.

Curiozități despre Carnotaurus și adaptările sale unice

Un aspect interesant al lui Carnotaurus este pielea sa unică, acoperită cu solzi mari și plăci osoase, care îi ofereau o protecție naturală împotriva atacurilor. În 2015, cercetătorii au reușit să reconstituie modelul pielii acestui dinozaur pe baza fosilelor descoperite, arătând că textura sa era similară cu cea a unui crocodil modern.

În plus, analiza urmelor fosile indică faptul că, spre deosebire de majoritatea theropozilor, Carnotaurusul avea o vedere binoculară, ceea ce îi oferea un câmp vizual mai mare și o mai bună percepție a distanței în timpul vânătorii. Această adaptare, împreună cu simțul olfactiv dezvoltat, îl făcea unul dintre cei mai eficienți prădători din Cretacicul mediu.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version