Studierea fosilelor dinozaurilor nu este o sarcina usoara, motiv pentru care paleontologii strabat un drum dificil pana pot stabili originile si caracteristicile unei creaturi preistorice. Spre exemplu, pana a se ajunge la concluzia ca preistoricul Cetiosaurus a fost un dinozaur, se credea ca era un animal marin, mai exact un crocodil de mari dimensiuni.
In anul 1942, paleontologul Richard Owen descopera fosilele acestui dinozaur, ele fiind gasite atat in Anglia, cat si in Maroc. A trait acum 181- 169 de milioane de ani, in Jurasicul mediu, in zonele intinse de campie si in cele impadurite, de langa lacuri.
Fiind un sauropod, dinozaurul Cetiosaurus era un erbivor cu un corp masiv, a carui lungime atingea 18 metri si cantarea in jur de 27 de tone. Aceasta greutate era sprijinita de patru picioare groase, bine dezvoltate, fiind un animal patruped.
Femurul acestui dinozaur atingea lungimea de doi metri si se putea deplasa cu o viteza de 15 kilometri pe ora. Daca la unele sauropode intalnim vertebre cu cavitati goale, ce aveau un rol important in diminuarea greutatii, la acest dinozaur nu sunt prezente. Printre alte caracterstici ale acestei creaturi preistorice, intalnim ceafa scurta si coada lunga, insa mai scurta fata de marea majoritate a sauropodelor.
Coada dinozaurului Cetiosaurus juca un rol foarte important in apararea acestuia, atunci cand era amenintat de dinozaurii pradatori. Astfel, aceasta era in forma de bici si ii putea rani grav pe pradatori, oricat de puternici ar fi fost acestia. De asemenea, se crede ca traia in turme, aceasta reprezentand o alta modalitate prin care se putea apara de atacatori.
Dintii, in forma de grebla, ii permiteau sa culeaga plantele acvatice, motiv pentru care nu era nevoie sa isi ridice gatul la inaltimi mari pentru a se hrani, deoarece acestea se aflau la inaltimi mai joase. Pentru o digestie eficienta, acesta inghitea pietre gastrice, preferand pietrele foarte tari, precum cuartul.
Pentru a gasi aceste pietre, acest dinozaur era nevoit sa parcurga distante foarte mari, ramanand dovada printre scheletele descoperite si pietre fosilizate, care apartineau unor zone mult mai indepartate.