Dinozaurul Carcharondontosaurus a disparut ca specie in perioada Cretacicului tarziu, in era Mezozoica, cu 98-93 de milioane de ani in urma. Primul schelet al acestui dinozaur – care facea parte din familia teropodelor – a fost descoperit in Africa de Sud de catre Charles Deperet in anul 1927.

Denumirea stiintifica a acestei specii a fost Megalosaurus saharicus, iar apoi paleontologul Ernst von Reichenbach Stromer a redenumit specia in Carcharondontosaurus saharicus. Scheletul a fost expus la Muzeul din Germania, insa in cel de-al Doilea Razboi Mondial a fost distrus de bombardamente atat el cat si edificiul muzeal unde era depozitat.

Mai tarziu in anul 1996 cercetatorii au descoperit ramasitele fosile ale unui dinozaurur urias in desertul marocan din Africa de Nord care apartinusera unui Carcharondontosaurus carnivor. Acestia l-au asociat initial cu uriasul Tyrannosaurus Rex insa au avut surpriza sa constate ca era mai mare decat acesta. S-a estimat lungimea lui ca fiind de 11-14 m, greutatea de 4 tone si lungimea craniului de 1,6 m.

In acel an paleontologul Paul Sereno a descris in amanunt un craniu incomplet al acestui dinozaur, iar apoi pe baza a noi descoperiri – vertebre, dinti, oase fosilizate – a completat prezentarea acestui mare pradator. In 2005-2007 pe baza descoperirilor facute in Niger, Tunisia si Zimbabwe cercetatorii au ajuns la concluzia ca au existat mai multe specii care se deosebeau intre ele prin aspectul maxilarelor si dimensiunile craniilor.

Dinozaurul Carcharondontosaurus

In anul 2007 a fost numita specia Carcharondontosaurus iguidensis care avea craniul mai lung decat Carcharondontosaurus saharicus, masura 1,75 m.

Acest nemilos pradator traia in zonele desertice si in apropierea vadurilor de ape, iar hrana sa era alcatuita exclusiv din carne. Era un vanator periculos, isi spinteca victima cu dintii ascutiti, lungi de 15 cm fiecare, in forma de ferastrau. Sarea brusc cu picioarele din spate, se ancora puternic de carnea ei cu ghearele ascutite, apoi musca cu o forta de impact devastatoare, rupand bucati mari de carne.

Desi avea capul mare creierul sau era relativ mic comparativ cu dimensiunea acestuia. Membrele anterioare erau exagerat de scurte, dar aveau degete si gheare ascutite. Membrele posterioare erau musculoase, lungi, robuste, labele erau puternice, degetele mari se terminau cu gheare groase si ascutite specializate pentru vanatoare. Mersul sau era intotdeauna biped, isi echilibra corpul cu ajutorul cozii lungi, groase si puternice, ascutita la varf ca un bici, iar capul era sustinut de un gat musculos si tinut putin aplecat in fata.

Dinozaurul Carcharondontosaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Carcharondontosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.