Chilantaisaurusul era un dinozaur carnivor care a trait cu aproximativ 115-95 milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in Cretacicul superior. Popula teritoriul unde acum se gaseste Asia, in special zonele aride cu vegetatie saraca si vana in special animalele erbivore mari care traiau in acele vremuri.
Ramasitele sale fosile au fost descoperite in China, iar specia a fost descrisa pentru prima data in anul 1964 de catre paleontologul chinez Hu Chengzhi si a fost numita Chilantaisaurus tashuikouensis. Cercetatorii au facut mai multe estimari ale dimensiunilor unui Chilantaisaurus adult, unii au spus ca ar fi masurat 12 m in lungime si cantarit 4 tone, iar altii au apreciat ca ar fi avut o greutate de 6 tone.
In cele din urma s-a ajuns la concluzia ca acest animal ar putea fi cel mai mare teropod care a trait in perioada Cretacicului pe teritoriul unde azi se gaseste Asia.
In dreptul ochilor avea niste creste osoase cu rol de protectie, de o parte si de alta a botului inalt erau pozitionate narile mari fapt ce arata ca simtul olfactiv era bine dezvoltat. Animalul reusea sa simta prada de la distanta foarte mare. De asemenea, acuitatea vizuala era foarte buna, ii permitea sa aprecieze cu exactitate distantele pana la prada si sa observe orice miscare chiar si in amurg.
Membrele anterioare ale acestui dinozaur era lungi si dezvoltate, se terminau cu degete mari si gheare ascutite, tari si incovoiate. Acest lucru il ajuta in timp ce vana sa tina bine prada pentru a o musca cu dintii ascutiti ca niste pumnale. Membrele posterioare erau foarte lungi si robuste, aveau insertii musculare puternice, se terminau cu degete lungi si gheare ascutite ca la pasarile de prada de azi.
Acest lucru il ajuta sa se deplaseze biped, cu pasi foarte mari si cu viteza considerabila. Coada lunga si rigida avea rol in mentinerea echilibrului.
Chilantaisaurusul a fost un pradator feroce care avea capul masiv, gatul lung si puternic, falcile inzestrate cu numerosi dinti zimtati si ascutiti, lungi si curbati spre interior, perfecti pentru a rupe bucati mari de carne din corpul victimelor. Se pare ca acest animal inspira groaza doar prin aspectul sau masiv, corpul sau putea depasi in greutate doi rinoceri din zilele noastre. De multe ori se multumea sa se hraneasca doar cu animalele deja moarte fara a se obosi sa mai vaneze altele vii.
Dinozaurul Chilantaisaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Neovenatoridae.