Home Animale Dinozaurul Coloradisaurus, un prosauropod erbivor din Triasic

Dinozaurul Coloradisaurus, un prosauropod erbivor din Triasic

0
Coloradisaurus, Foto: smashable.in

Coloradisaurus este un dinozaur erbivor din familia prosauropodelor, care a trăit în perioada Triasicului superior, acum aproximativ 210 milioane de ani.

Descoperirea și denumirea Coloradisaurusului

Din familia sauropodelor face parte grupul prosauropodelor – dinozauri care aveau corpul relativ mic si greutatea redusa. In perioada Triasicului superior aceste animale preistorice au trait pe toate continentele care in acele vremuri erau inca unite intre ele. Dinozaurul Coloradisaurus apartinea acestui grup de prosauropode, avea lungimea de 4 m, inaltimea de 1,5 m si greutatea de 100 kg.

Ramasitele fosile ale acestui animal preistoric au fost descoperite in anul 1978, in Argentina, in provincia La Rioja, de catre paleontologul Joseph F. Bonaparte, iar specia a fost numita Coloradisaurus brevis. In urma studiilor facute asupra lor s-a ajuns la concluzia ca aceasta specie a trait in era Mezozoica, in perioada Triasicului superior, cu aproximativ 221-210 de milioane de ani in urma.

Anatomia și adaptările sale pentru viața erbivoră

Membrele posterioare erau foarte lungi si musculoase perfect adaptate pentru mersul biped, iar membrele anterioare suficient de dezvoltate arata ca animalul putea sa se deplaseze la fel de bine si ca un patruped.

Dinozaurul Coloradisaurus, Foto: eljovepaleontoleg.blogspot.ro
Dinozaurul Coloradisaurus brevis, Foto: eljovepaleontoleg.blogspot.ro

Gatul lung, subtire si flexibil sustinea cu usurinta capul mic si putin latit posterior, astfel incat sa ajunga usor pana la frunzisul si mugurii de pe ramurile mai inalte ale copacilor. Maxilarele erau inzestrate cu dinti ascutiti, cu margini neregulate folosite pentru ruperea si taierea plantelor, care apoi ajungeau in stomac unde cu ajutorul unor pietre stomacale numite gastroliti erau macinate si astfel digestia usurata.

Coada lunga si musculoasa era utilizata atat pentru mentinerea echilibrului corpului in momentele in care dinozaurul se deplasa pe cele doua picioare din spate, cat si pentru sprijin ca un al treilea picior atunci cand dorea sa fie mai inalt, sa ajunga la coroanele copacilor sau sa observe mai bine imprejurimile.

Dieta și mediul de viață al Coloradisaurusului

Labele mari erau prevazute cu gheare lungi, tari si ascutite, utilizate de animal pentru a apuca plantele si a le aduce in apropierea botului. Fiind un animal erbivor, hrana sa era formata exclusiv din plante, iar mediul de viata era cel cu zone impadurite, din apropierea cursurilor de ape.

Dinozaurul Coloradisaurus face pate din ordinul Saurischia, familia Massospondylidae.

Curiozități despre viața Coloradisaurusului

Fiind un erbivor, Coloradisaurus se hrănea cu vegetație abundentă, cum ar fi ferigi primitive și conifere. Gastrolitele descoperite în asociere cu rămășițele sale sugerează că folosea pietrele pentru a-și măcina hrana, un proces comun printre dinozaurii erbivori. De asemenea, studiile au arătat că acest dinozaur avea un ritm de creștere moderat, ajungând la dimensiunile adulte în câțiva ani. Mediul său de viață includea regiuni împădurite și zone de câmpie, bogate în resurse vegetale.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version