In Europa Jurasicului superior, cu aproximativ 150 de milioane de ani in urma a trait o creatura bipeda – dinozaurul Compsognathus. Ramasitele sale fosile au fost descoperite prima data in Germania si au fost studiate de paleontologul Johann Andreas Wagner in anul 1859, care a facut o mica descriere a lor in anul 1861.

Mai tarziu in anul 1971 pe baza unui schelet fosilizat descoperit in partea de sud-est a Frantei, in apropiere de Nisa, care este pastrat la Muzeul National de Istorie Naturala din Paris, Alain Bidar a facut o analiza si o descriere in detaliu a acestui dinozaur in anul 1972.

Acest animal preistoric carnivor ajungea ca talie cat o gaina din curtile noastre, fara a se lua in considerare si coada foarte lunga, care avea jumatate din lungimea corpului. S-a estimat ca lungimea sa era de 0,8-1,4 m iar greutatea de 2,5-3,6 kg. Avea oase foarte usoare, goale pe dinauntru, gatul foarte lung pozitionat in cumpana, putea alerga cu viteza mare, mai ales cand isi urmarea prada la vanatoare. Capul sau era alungit, foarte simplu construit, destul de rezistent, avand craniul format din placi osoase mari, conectate intre ele prin suturi.

Membrele anterioare erau subtiri si scurte, terminate cu cate doua degete, prevazute cu gheare ascutite. Membrele posterioare erau mult mai lungi decat cele anterioare, musculoase, terminate cu cate patru degete (trei indreptate inainte si unul inapoi) si de asemenea prevazute cu gheare tari si ascutite. Deoarece tibia era aproape de doua ori mai lunga decat coapsa, se pare ca acest dinozaur putea sa atinga si o viteza de alergare mai mare de 20 km/ h.

Dinozaurul Compsognathus

Acest lucru este confirmat si prin faptul ca in Germania s-au descoperit ramasitele fosile ale unui dinozaur in a carui burta erau oasele unei reptile foarte rapide, care probabil a fost capturata de acesta. Pentru a putea prinde o asemenea reptila Compsognathusul trebuie sa fie fost un vanator foarte iscusit, cu o acuitate vizuala foarte buna si reflexe bine dezvoltate.

Traia in zonele impadurite in apropierea apelor, iar hrana sa consta in special din mici animale, insecte si reptile. Unii paleontologi cred ca acest animal preistoric avea intre degetele celor patru membre membrane inotatoare – lucru care nu poate fi dovedit cu exactitate doar pe baza ramasitelor fosile osoase descoperite.

Prin trasaturile sale acest animal preistoric se asemana foarte bine cu o pasare cunoscuta sub numele de Archaeopteryx, al carui schelet a fost descoperit in sec. al XIX-lea in Solnhofen (Bavaria). S-a ajuns la concluzia ca ambele specii au trait in lagunele si zonele impadurite din sudul Germaniei si se hraneau cu animale mici.

Dinozaurul Compsognathus face parte din ordinul Saurischia, familia Compsognathidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.