Dryptosaurus este unul dintre cei mai interesanți dinozauri carnivori descoperiți în America de Nord, fiind un prădător formidabil al erei Mezozoice.

Descoperirea fosilelor de Dryptosaurus și contribuția lui Joseph Leidy

Dinozaurul Dryptosaurus era un carnivor feroce care a trait cu aproximativ 80 de milioane de ani in urma in perioada Cretacicului superior, in era Mezozoica, pe teritoriul unde astazi se afla America de Nord.

Pe baza unor ramasite fosile descoperite in New Jersey – parti ale coloanei vertebrale, bucati de maxilare, oase ale membrelor posterioare, dar mai ales o gheara ascutita si curbata ce masura cca. 20 cm – paleontologii Joseph Leidy si Edward D. Cope au descris un dinozaur pe care l-au asociat cu un animal mitologic si l-au numit Laelaps aquilunguis. Totusi acest nume nu parea potrivit pentru un dinozaur, de aceea specia a fost redenumita Dryptosaurus aquilunguis.

Comportamentul de vânătoare și dieta carnivoră

Aceasta creatura era un carnivor nemilos care traia in zonele impadurite in apropierea malurilor de ape si se hranea cu dinozauri erbivori. In acele vremuri constituia un adevarat pericol pentru uriasii dinozauri cu cioc de rata care traiau pasnic si care desi erau de dimensiuni impresionante nu puteau face fata vitezei si agresivitatii acestui pradator.

Anatomia impresionantă a dinozaurului Dryptosaurus

Cercetatorii au estimat lungimea unui Dryptosaurus adult ca fiind de 6 m, inaltimea de 2 m si greutatea de 1,5 tone. Dupa aprecierile lor era de marimea unui elefant, insa avea corpul mai suplu, sustinut cu usurinta de cele doua membre posterioare robuste si musculoase, terminate cu labe puternice, cu degete lungi si gheare puternice. Mersul acestui dinozaur era intotdeauna biped, gratios, asemanator unui cangur, tibia care depasea lungimea coapsei arata clar ca era si un alergator foarte rapid.

Coada era lunga si subtire, era tinuta intotdeauna deasupra solului, in pozitie orizontala pentru a-si echilibra perfect corpul. Membrele anterioare erau extrem de mici si inguste, nu reusea sa ajunga cu ele nici macar la nivelul botului.

Gatul era foarte lung si musculos, adaptat perfect sa sustina capul imens al acestui pradator. Botul era alungit, falcile puternice impresionau prin dintii mari si ascutiti, iar deschiderea larga a gurii ii permitea sa inghita bucati mari de carne nemestecate.

 

Ghearele lungi si curbate de la membrele din spate erau folosite ca arme pentru a provoca rani grave pe corpul victimelor, iar dintii puternici spintecau cu ferocitate gatul sau alte parti vulnerabile ale corpului acestora.

Dinozaurul Dryptosaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Dryptosauridae – de care apartine si Tyrannosaurus Rex, considerat de paleontologi ca fiind o ruda apropiata a acestuia.

Rolul lui Dryptosaurus în ecosistemul din Cretacic

Dryptosaurus a jucat un rol important în echilibrul ecosistemului din Cretacicul superior. Fiind un carnivor specializat, acesta vâna în principal dinozauri erbivori mai mici sau slăbiți, contribuind la reglarea populațiilor de ierbivore. Deși trăia în zone împădurite și mlăștinoase, se presupune că putea naviga cu ușurință și pe terenuri mai deschise, grație vitezei și agilității sale.

În relație cu alți prădători ai vremii, Dryptosaurus era considerat un vânător solitar, ceea ce înseamnă că nu depindea de cooperarea în grup pentru a prinde prada. Această independență îi oferea un avantaj competitiv în regiuni unde hrana era limitată. Mai mult, dieta sa carnivoră variată, care includea atât prăzi proaspete, cât și carcase, sugerează o adaptabilitate remarcabilă la schimbările de mediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.