Ramasitele fosile ale dinozaurului Euskelosaurus au fost descoperite in Lesotho, Zimbabwe, Africa de Sud, iar pe baza lor in anul 1866 paleontologul Thomas Henry Huxley a facut o descriere a acestei specii si a numit-o Euskelosaurus browni. Se presupune ca acest animal preistoric a trait in era Mezozoica, in perioada Jurasicului superior, cu aproximativ 222 de milioane de ani in urma.

Descoperirea și clasificarea lui Euskelosaurus

Dinozaurul Euskelosaurus era un prosauropod mare, dar oarecum gratios prin caracteristicile sale antomice. Pe baza scheletelor sale partiale, fiecare lipsit de craniu, cercetatorii au incercat o reconstituire incompleta a animalului si au estimat lungimea sa ca fiind de 10-12 m si greutatea de aproximativ 1,5 tone.

Initial specia a fost confundata cu un dinozaur Melanosaurus insa pe baza analizei oaselor din partea posterioara a corpului s-a ajuns la concluzia ca soldul acestuia nu aveau o structura simpla ca la acesta. Se pare ca, in timp, s-au descoperit 16 schelete incomplete de dinozauri adulti Euskelosaurus, care aveau lungimea corpului de cel mult 12 m.

Habitatul și dieta dinozaurului Euskelosaurus

Acest mare erbivor traia in zonele aride de pe teritoriul unde azi se afla Africa de Sud, iar hrana sa era formata in special din plante. Avea obdomenul foarte mare, bine dezvoltat, deci centrul sau de greutate era plasat in fata – astfel se explica ca mersul sau era mereu pe toate cele patru picioare. Membrele din fata erau si ele bine dezvoltate, dar mai scurte decat cele din spate, toate terminate cu degete lungi, groase, acoperite cu piele solzoasa si prevazute cu gheare ascutite si curbate.

Caracteristici fizice și adaptări pentru hrănire

Gatul foarte lung si flexibil ii permitea sa ajunga cu botul la crengile cu frunze fragede situate la inaltimi mai mari, mai ales daca se ridica pe membrele posterioare sprijinindu-se pe coada rigida ca pe un al treilea picior, iar cu cele din fata de trunchiul copacului. Maxilarele erau inzestrate probabil cu numerosi dinti conici, ascutiti, cu margini zimtate, care ii permiteau sa consume si material vegetal mai tare.

Dinozaurul Euskelosaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Plateosauridae.

Importanța Euskelosaurus în studiul evoluției prosauropozilor

Euskelosaurus reprezintă o verigă importantă în înțelegerea evoluției dinozaurilor prosauropozi către formele mai mari și mai complexe de sauropozi. Descoperirile sale fosile, printre care 16 schelete incomplete, au oferit informații valoroase despre adaptările timpurii ale erbivorilor mari la medii diferite.

Studierea acestei specii a contribuit la clarificarea relațiilor filogenetice dintre prosauropozi și sauropozi, arătând cum aceste animale au dezvoltat trăsături anatomice precum membrele robuste și gâturile lungi pentru a exploata mai eficient resursele vegetale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.