Intr-o perioada istorica a celor mai terifiante creaturi, dinozaurul Gallimimus a reusit sa se adapteze perfect mediului inconjurator, a fost capabil sa scape de cele mai multe ori de animalele de prada care vanau in acea vreme. Acest dinozaur cu aspect de strut african a trait in zonele desertice de pe teritoriul cretacic tarziu al Mongoliei, in era Mezozoica, cu aproximativ 80-70 de milioane de ani in urma.

Dintre toate speciile de teropode Gallimimusul avea conformatia corpului asemanatoare strutilor de azi sau pasarilor nandu – era zvelt, avea membrele posterioare subtiri si lungi, ajungea la lungimea de 6 m si greutatea de 250-500 kg.

O alta particularitate a speciei era data de oasele goale la interior, la fel ca la pasarile din zilele noastre. Membrele posterioare lungi si musculoase sustineau greutatea corporala, il ajutau sa se deplaseze biped si sa alerge cu viteza mare, iar membrele anterioare erau suficient de dezvoltate, aveau degete lungi prevazute cu gheare ascutite, perfect adaptate sa apuce si sa sape dupa viermi si insecte, sa prinda soparlele mici si sa fure ouale din cuiburile altor specii de dinozauri.

Dinozaurul Gallimimus

Gallimimusul era un animal omnivor care prefera sa consume tot felul de plante fragede de la sol, dar si sa prinda libelule din zbor, prin salturi ample, cu o viteza excelenta de reactie.

Acest dinozaur impresiona prin corpul scurt, gatul lung si subtire, tinut in forma literei S si coada relativ mare si ingusta, utilizata pentru mentinerea echilibrului. Capul mic si suplu prezenta un cioc lipsit de dinti, la capatul caruia se aflau cele doua nari alungite, iar pe partile laterale erau dispusi ochii mari care sugerau o acuitate vizuala buna.

Pe baza ramasitelor fosile descoperite in anul 1965 in Desertul Gobi din Mongolia, paleontologii Halszka Osmolska, Rinchen Barsbold si Ewa Roniewicz au descris aceasta specie in anul 1972 si au numit-o Gallimimus bullatus.

Dinozaurul Gallimimus a fost clasat in ordinul Saurischia, familia Ornithomimidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.