Dinozaurul Geranosaurus a fost un animal erbivor care a trait in era Mezozoica, in Jurasicul inferior, cu aproximativ 200 de milioane de ani in urma. Acest dinozaur extrem de abil a fost primul specimen descoperit din grupul ornitopodelor. Ramasitele sale fosile – alcatuite doar din cateva oase si parti ale maxilarelor – au fost gasite in Africa de Sud, in provincia Cape, de catre paleontologul Dr. Robert Broom, in anul 1911. Acesta a facut o prima descriere a acestei specii si a numit-o Geranosaurus atavus.

In urma studiilor facute asupra fosilelor s-a estimat lungimea unui Geranosaurus adult ca fiind de 1,5 m si greutatea de aproximativ 30 kg. Se pare ca acest animal preistoric popula savanele de pe teritoriul unde azi se afla Africa de Sud, iar hrana sa era alcatuita exclusiv din plantele de la nivelul solului.

Maxilarele aveau in partea din fata dinti ascutiti, folositi pentru ruperea plantelor, iar pe partile laterale din spate prezentau molari care aveau rolul de maruntire a bucatilor vegetale. Ramasitele fosile arata ca unele exemplare aveau dinti lungi atat pe maxilarul inferior cat si pe cel superior care probabil apartineau unor masculi, iar altele aveau dinti mai mici, de dimensiuni diferite, care este posibil sa fi fost ai unor femele, care faceau parte din aceeasi specie.

Geranosaurus atavus

Interesant la acest erbivor era faptul ca isi tinea gatul in forma literei U, mersul sau era biped, iar coada lunga si flexibila era utilizata pentru mentinerea echilibrului. Deseori cand dorea sa stea vertical se sprijinea pe coada ca pe un al treilea picior din spate si cu membrele anterioare (lungi si terminate cu degete cu gheare ascutite si curbate) prindea crengutele cu frunze si le aducea in apropierea gurii, apoi le rupea cu dintii ascutiti de diferite forme si le mesteca cu miscari specifice de rotatie a maxilarelor.

Dintii acestui dinozauri nu aveau rolul de a ataca si de a ucide ca la animalele de prada, ci doar de a rupe plantele si eventual de a musca pentru a se apara. Cand era in pericol singura metoda de scapare era sa alerge cu viteza mare, ceea ce reusea tinand cont de aspectul si lungimea oaselor membrelor din spate.

Dinozaurul Geranosaurus se asemana foarte mult cu alte doua ornitopode – Lycorhinus si Heterodontosaurus. Lycorhinusul era putin mai mic, avea lungimea de 1 m si greutatea de 10 kg, iar Heterodontosaurusul masura 1 m si cantarea 20-25 kg. Ambele au trait in aceeasi perioada a Jurasicului inferior, aveau acelasi stil si mediu de viata, erau erbivore si se hraneau cu plante.

Dinozaurul Geranosaurus face parte din ordinul Ornithischia, familia Heterodontosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.