Homalocephale calathocercos este un dinozaur pachycephalozaur unic, cunoscut pentru craniul său aplatizat și bazinul lat.
Dinozaurul Homalocephale face parte din categoria pachycephalozaurilor, a dinozaurilor cu capul gros, si se remarca prin articulatia slaba a oaselor coapselor si forma lata a bazinului. Aceste particularitati i-au determinat pe cercetatori sa emita ipoteza ca femelele Homalocephale nu depuneau oua in perioada de reproducere, ci nasteau pui vii.
Caracteristicile fizice ale Homalocephale
Acest animal preistoric popula zonele aride, semidesertice, de pe teritoiul unde azi se afla China si Mongolia, iar hrana sa era formata din plante. Avea dimensiuni medii, ajungea la lungimea de 3 m si greutatea de 70 kg. Spre deosebire de alti dinozauri pachycephalozauri care aveau craniul bombat – cum sunt Prenocephale sau Stegoceras – la Homalocephale craniul era aplatizat, ingrosat doar foarte putin, iar marginile prezentau numeroase proeminente, pozitionate la distante egale una de alta, cu aspect de noduri osoase.
Podoaba capilara indeplinea rolul de recunoastere a speciei, de diferentiere a exemplarelor intre ele si de impresionare a femelelor in perioada de imperechere. In perioada de rut masculii se luptau intre ei, indreptau capul in jos la fel cum fac berbecii de azi cand vor sa loveasca un rival.
Ochii mari pozitionati pe partile laterale ale capului si un pic mai sus arata ca acuitatea vizuala a acestui dinozaur era foarte buna, el reusea sa observe bine imprejurimile si sa depisteze un eventual pericol, astfel incat sa aiba timp sa fuga de atacul dinozaurilor pradatori. Intotdeauna se deplasa doar pe membrele din spate care erau mai robuste si mai lungi, se terminau cu labe puternice, degete groase prevazute cu gheare tari, mari si curbate.
Coada lunga si rigida, groasa la baza si din ce in ce mai subtire spre varf, era tinuta in pozitie orizontala si avea rol in mentinerea echilibrului. Membrele anterioare erau mai scurte si mai subtiri, aveau degete mici cu gheare ascutite, care serveau la prinderea manunchiurilor de plante si aducerea lor mai aproape de bot. Plantele erau maruntite cu ajutorul dintilor mici de pe maxilarul superior si apoi inghitite.
Descoperirea și clasificarea speciei
Aceasta specie a fost descrisa in anul 1974 de catre paleontologii Teresa Maryanska si Halszka Osmolska pe baza studiilor facute asupra ramasitelor fosile descoperite in Mongolia. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca fosilele dateaza din era Mezozoica, din perioada Cretacicului superior, de acum 76-69 de milioane de ani. Specia a fost numita Homalocephale calathocercos.
Dinozaurul Homalocephale a fost clasat in ordinul Ornithischia, familia Pachycephalosauridae.
Relațiile cu alte specii de pachycephalozauri
Comparativ cu alți pachycephalozauri precum Prenocephale și Stegoceras, Homalocephale prezintă diferențe semnificative în structura craniului și a bazinului. În timp ce majoritatea pachycephalozaurilor au craniul bombat și gros, Homalocephale are un craniu plat, ceea ce a condus la speculații privind comportamentul său social și reproductiv. Aceste diferențe sugerează o posibilă diversificare ecologică în cadrul familiei Pachycephalosauridae, cu specii adaptate la nișe ecologice specifice.