Dinozaurul Jubbulpuria a fost un carnivor de talie mica care a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 80 de milioane de ani in urma. Numele de Jubbulpuria vine de la locul unde au fost descoperite ramasitele fosile ale acestei specii, de la Jabalpur, din India Centrala.

Pe baza a doua vertebre fosilizate de dimensiuni mici paleontologii Friedrich von Huene si Charles Alfred Matley au descris aceasta specie in anul 1933 si au numit-o Jubbulpuria tenuis. Ei au estimat lungimea unui exemplar adult la 1,2-1,5 m, inaltimea la 0,5 m si greutatea la 18 kg.

Pe baza ramasitelor fosile s-a reconstituit aspectul acestui dinozaur si modul sau de viata. Se pare ca Jubbulpuria a fost un teropod carnivor care traia si vana animale mici in zonele impadurite si savanele de pe teritoriul cretacic al Indiei.

Probabil ca membrele anterioare erau dezvoltate, aveau degete lungi si gheare ascutite cu ajutorul carora prindea cu usurinta prada de dimensiuni mici. Animalul era un alergator biped excelent avea membrele posterioare mai lungi si mai robuste, terminate cu labe puternice, degete mari si gheare ascutite.

Citește și:  Ceratopside, dinozauri cu scut si coarne

Greutatea corporala era diminuata de oasele goale la interior, asemanatoare pasarilor de azi. Coada si gatul erau foarte lungi, aveau rol in mentinerea echilibrului, fiind tinute mai mult in pozitie orizontala astfel incat formau o linie aproape dreapta cu sira spinarii.

Capul era mic, botul lung si rotunjit, maxilarele prevazute cu dinti ingusti si ascutiti, cu ajutorul carora dinozaurul sfasia carnea animalelor mici sau rontaia insectele prinse din zbor.

Specia Jubbulpuria tenuis a fost clasata in ordinul Saurischia, clasa Sauropsida.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.