Jubbulpuria tenuis, un dinozaur carnivor de talie mică, a trăit acum aproximativ 80 de milioane de ani, în perioada Cretacicului superior, pe teritoriul Indiei de azi.
Descoperirea și clasificarea Jubbulpuria tenuis
Dinozaurul Jubbulpuria a fost un carnivor de talie mica care a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 80 de milioane de ani in urma. Numele de Jubbulpuria vine de la locul unde au fost descoperite ramasitele fosile ale acestei specii, de la Jabalpur, din India Centrala.
Caracteristici anatomice și adaptări ale Jubbulpuria
Pe baza a doua vertebre fosilizate de dimensiuni mici paleontologii Friedrich von Huene si Charles Alfred Matley au descris aceasta specie in anul 1933 si au numit-o Jubbulpuria tenuis. Ei au estimat lungimea unui exemplar adult la 1,2-1,5 m, inaltimea la 0,5 m si greutatea la 18 kg.
Pe baza ramasitelor fosile s-a reconstituit aspectul acestui dinozaur si modul sau de viata. Se pare ca Jubbulpuria a fost un teropod carnivor care traia si vana animale mici in zonele impadurite si savanele de pe teritoriul cretacic al Indiei.
Probabil ca membrele anterioare erau dezvoltate, aveau degete lungi si gheare ascutite cu ajutorul carora prindea cu usurinta prada de dimensiuni mici. Animalul era un alergator biped excelent avea membrele posterioare mai lungi si mai robuste, terminate cu labe puternice, degete mari si gheare ascutite.
Greutatea corporala era diminuata de oasele goale la interior, asemanatoare pasarilor de azi. Coada si gatul erau foarte lungi, aveau rol in mentinerea echilibrului, fiind tinute mai mult in pozitie orizontala astfel incat formau o linie aproape dreapta cu sira spinarii.
Capul era mic, botul lung si rotunjit, maxilarele prevazute cu dinti ingusti si ascutiti, cu ajutorul carora dinozaurul sfasia carnea animalelor mici sau rontaia insectele prinse din zbor.
Specia Jubbulpuria tenuis a fost clasata in ordinul Saurischia, clasa Sauropsida.
Rolul Jubbulpuria în ecosistemul Cretacicului superior din India
Ca prădător mic, Jubbulpuria avea un rol esențial în menținerea echilibrului ecosistemului. Hrănindu-se cu prăzi mici, controla populațiile de insecte și alte animale mici, evitând astfel supraaglomerarea acestor specii.
În același timp, dinozaurul putea fi o pradă pentru prădători mai mari, cum ar fi abelisaurii, contribuind astfel la lanțul trofic al epocii. Această dublă poziție în ecosistem evidențiază importanța sa în reconstituirea mediului preistoric al Indiei.