In sudul Germaniei au fost descoperite ramasitele fosile ale unui teropod mic – dinozaurul Juravenator starki – dupa cum a fost numit in anul 2006 de catre paleontologii Ursula Gohlich si Luis Chiappe. Acest schelet data de acum 151 de milioane de ani, din era Mezozoica, din perioada Jurasicului superior, era foarte bine pastrat de-a lungul timpului incepand de la cap si pana la coada, incat era in topul celor mai bine conservate schelete de dinozauri pradatori, din Europa.
Acest animal preistoric avea corpul ingust si alungit, nu depasea lungimea de 80 cm si greutatea de 2-3 kg. Traia in zonele din apropierea apelor, pe teritoriul unde astazi se afla Germania, si se hranea cu animale mici.
Membrele anterioare erau mici si inguste, aveau cate trei degete prevazute cu gheare ascutite si lungi. Membrele posterioare erau de trei ori mai lungi, subtiri si atletice, ceea ce demonstreaza ca mersul acestui dinozaur era biped, iar faptul ca avea tibia mai lunga decat coapsa arata clar ca alerga cu viteza mare. Labele din spate erau robuste, aveau gheare ascutite si curbate, la fel ca la pasarile de astazi, trei orietate inainte si unul mai mic, pozitionat mai sus si orientat inapoi.
Capul era lung si ingust, botul era mare avea numerosi dinti ascutiti, ce rontaiau rapid insectele sau animalele de mici dimensiuni. Deseori era in stare sa atace si puii de dinozauri care erau mai mici. Cand alerga avea o pozitie specifica de echilibru, isi tinea coada, corpul si gatul in linie dreapta, orizontala.
De multe ori vana insectele din zbor, sarea asupra lor facandu-si vant cu ajutorul picioarelor din spate si le prindea direct in gura larg deschisa. Pentru a reusi sa prinda astfel de animale agile, trebuia cu siguranta sa aiba reflexe bine dezvoltate si o acuitate vizuala foarte buna.
Unii cercetatori considera acest dinozaur ca fiind stramosul unui alt animal preistoric numit Campsognathus, care avea dimensiunea unei gaini fara a pune la socoteala si coada foarte lunga, era carnivor si avea acelasi stil de viata.
Dinozaurul Juravenator face parte din ordinul Saurischia, familia Campsognathidae.