Dinozaurul Liliensternus a fost un teropod zvelt care a trait in era Mezozoica, in perioada Triasicului superior, cu aproximativ 215-200 milioane de ani in urma. Pe baza ramasitelor sale fosile – doua schelete partiale – descoperite in Germania, in anul 1934 paleontologul Friedrich von Huene a descris aceasta specie si a numit-o Liliensternus liliensterni. Numele a fost ales in onoarea paleontologului german Hugo von Ruhle Lilienstern care a gasit respectivele fosile.

Descoperirea și clasificarea Liliensternus liliensterni

Acest carnivor feroce popula regiunile cu paduri din apropierea cursurilor de ape de pe teritoriul unde azi se gaseste Europa. Un exemplar adult ajungea la lungimea de 5 m, inaltimea de 2,5 m si greutatea de 100-400 kg. Era un vanator abil, un alergator excelent care de multe ori ataca in haita, asemanator hienelor de azi, astfel incat reusea sa doboare si un dinozaur mai mare.

Comparativ cu alte teropode Liliensternusul avea cate cinci degete in loc de trei, dintre acestea primele trei erau mai lungi si ultimele doua mai mici si mai subtiri. Toate aveau gheare ascutite si curbate, folosite ca niste pumnale cand isi ataca prada.

Dinozaurul Liliensternus din Germania, un teropod zvelt din era Mezozoică

Caracteristici anatomice și adaptări pentru vânătoare

Membrele posterioare erau mai mici decat cele anterioare, aveau oasele mai lungi si insertiile musculare puternice. Acest lucru arata ca dinozaurul se deplasa biped, coada lunga, flexibila si subtire il ajuta in mentinerea echilibrului.

Corpul era zvelt, iar miscarile capului erau coordonate de gatul lung, robust si musculos. Craniul era relativ mare, masura aproximativ 40 cm, in dreptul fruntii avea o creasta de forma alungita specifica masculilor care avea rol de atragere a femelelor in perioada de imperechere.

Liliensternusul avea acuitatea vizuala foarte buna, ochii mari pozitionati frontal ii ofereau o vedere ampla asupra imprejurimilor, campurile sale vizuale se intersectau si il ajutau sa aprecieze cu exactitate distanta pana la prada.

Botul era lung, falcile robuste, articulatiile si muschii faciali ii permiteau deschiderea ampla a gurii, astfel incat sa poata smulge cu dintii ascutiti bucati mari de carne din corpul victimei.

Dinozaurul Liliensternus face parte din ordinul Saurischia, familia Coelophysidae.

Evoluția Liliensternus și locul său în arborele genealogic al teropodelor

Liliensternus este considerat un reprezentant timpuriu al teropodelor, fiind strâns înrudit cu alți dinozauri carnivori care au apărut ulterior în Jurasic și Cretacic. Structura sa corporală sugerează o tranziție evolutivă către forme mai mari și mai specializate de prădători, precum Allosaurus sau Tyrannosaurus. Această poziție în evoluția teropodelor îl face un subiect de interes major pentru paleontologi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.