Dinozaurul Lycorhinus se remarca prin maxilarele prevazute cu trei tipuri de dinti, fapt pentru care a fost numit ,,Soparla cu dinti diferiti”.

Pe maxilarul inferior avea dinti in forma de dalta cu ajutorul carora rupea chiar si plantele mai dure, pe laterale avea molari pentru mestecat hrana vegetala iar in fata pe ambele maxilare apareau caninii mari si ascutiti cu rol de aparare – specifici masculilor.

Caninii reprezentau un element de diferentire intre cele doua sexe – mascul si femela – si erau folositi in luptele ce se dadeau intre rivalii aceluiasi grup, pentru dobandirea suprematiei si cucerirea femelelor in perioada de imperechere.

Membrele anterioare erau mai mici decat cele posterioare insa suficient de puternice pentru a permite dinozaurului sa se deplaseze patruped, dar si pentru a apuca si rupe manunchiurile de plante preferate de pe sol. Labele se terminau cu degete lungi cu gheare ascutite si curbate.

Lycorhinus angustidens

Conformatia deosebita a membrelor posterioare cu oase lungi si insertii musculare puternice arata posibilitatea animalului de a se deplasa si pe doua picioare, cat si capacitatea de a alerga cu viteza mare. Coada lunga si rigida era tinuta mereu deasupra solului si avea rol in mentinerea echilibrului.

Citește și:  Antilopa lira Botebok (Damaliscus dorcas) este cea mai rară antilopă din Africa de Sud

Se banuieste ca acest dinozaur erbivor era de talie mica, avea lungimea craniului de 10 cm, lungimea corpului de 1 m, inaltimea de 50 cm si greutatea de 10 kg. Traia in zonele desertice si in savanele de pe teritoriul unde azi se afla Africa de Sud si se hranea cu plantele de pe sol. Ramasitele sale fosile – cateva fragmente de cranii – au fost descoperite in provincia Cape din Africa de Sud si au fost descrise in anul 1924 de paleontologul Henry Sidney Haughton.

Acestea datau din era Mezozoica, din perioada Jurasicului inferior, de acum 190 de milioane de ani. Desi erau in numar mic, fosilele au oferit suficiente date cercetatorilor, astfel incat sa reuseasca reconstituirea aspectului acestui animal preistoric, cat si a modului sau de viata. Specia a primit denumirea stiintifica de Lycorhinus angustidens.

Dinozaurul Lycorhinus face parte din ordinul Ornithischia, familia Heterodontosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.