Home Animale Masiakasaurus, dinozaurul cu dinți unici din Cretacicul Madagascarului

Masiakasaurus, dinozaurul cu dinți unici din Cretacicul Madagascarului

0

Masiakasaurus knopfleri este unul dintre cei mai interesanți dinozauri descoperiți pe teritoriul Insulei Madagascar.

Dinozaurul Masiakasaurus a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 70 de milioane de ani in urma. Acest animal preistoric traia in turme in zonele cu savane din apropierea malurilor de ape de pe teritoriul unde azi se afla Insula Madagascar, iar hrana sa era formata din vietuitoare mici – soparle, insecte, pesti, mamifere de talie redusa.

Caracteristici fizice și adaptări ale lui Masiakasaurus

Particularitatea dinozaurului Masiakasaurus consta in dantura unica a celor doua maxilare. In fata pe maxilarul inferior avea primul dinte dispus perfect orizontal, apoi urmatorii 5-6 erau indreptati cate putin in sus, iar restul erau verticali.

Dintii din fata erau mai lungi si aveau o forma ovala, iar cei din spate erau zimtati, turtiti lateral, ascutiti si incovoiati spre interior. Craniul era lung si ingust, botul puternic, ochii mari pozitionati mai sus si lateral arata ca avea o acuitate vizuala buna. Gatul lung si musculos sustinea si misca foarte usor capul in toate directiile si era inserat perfect de trunchiul lung si ingust al animalului.

Membrele anterioare erau scurte si slab dezvoltate, se terminau cu cate trei degete prevazute cu gheare ascutite. Membrele posterioare foarte lungi si musculoase sustineau cu usurinta intreaga greutate a animalului, iar coada flexibila si subtire ajuta in mentinerea echilibrului.

Masiakasaurus craniu

Mersul acestui dinozaur era intotdeauna biped, iar tibia foarte lunga arata ca era un alergator excelent. Intregul corp era acoperit cu piele groasa si solzoasa, mult diferita de cea a elefantilor din ziua de azi.

Descoperirea fosilelor și importanța lor paleontologică

Ramasitele sale fosile – fragmente de craniu, oase ale bazinului, oase ale membrelor posterioare si anterioare, cateva vertebre sacrale, caudale, dorsale, cervicale, o serie de dinti de diferite marimi – au fost descoperite in nord-vestul Insulei Madagascar, iar in urma studiilor facute asupra lor paleontologii Scott Sampson, C. Foster si Matei Carrano au facut in anul 2001 o descriere a acestei specii si au numit-o Masiakasaurus knopfleri.

Se pare ca numele a fost ales ca un tribut adus solistului si chitaristului Mark Knopfler de la trupa Dire Straits. Cercetatorii au estimat lungimea unui Masiakasaurus adult ca fiind de 1,6-2 m si greutatea de 30-35 kg.

Dinozaurul Masiakasaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Noasauridae.

Importanța paleontologică a lui Masiakasaurus

Descoperirea lui Masiakasaurus a schimbat perspectivele asupra biodiversității din Cretacicul superior. Fiind un prădător de talie mică, acest dinozaur completează imaginea ecosistemelor din Gondwana, oferind indicii despre interacțiunile dintre speciile carnivore și erbivore.

Analiza fosilelor sale a demonstrat o adaptare unică la mediile de coastă, consolidând ideea că Madagascarul preistoric era o zonă cu biodiversitate ridicată și condiții ecologice diverse.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version