Dinozaurul Melanosaurus a fost unul dintre cele mai mari animale preistorice care a trait in perioada Jurasicului superior, in era Mezozoica, cu aproximativ 210 milioane de ani in urma. Se pare ca un exemplar adult ajungea la lungimea de 12 m sau chiar mai mult pana la 15 m si cantarea aproximativ 2 tone.
Acest animal preistoric traia in zonele impadurite, cu arbusti, de pe teritoriul unde azi se afla Africa de Sud, iar hrana lui era formata din frunzele copacilor. Avea corpul robust si greoi, de aceea mersul sau era intotdeauna pe toate cele patru membre – foarte puternice si musculoase – la fel ca la elefanti. Membrele posterioare erau mai lungi decat cele anterioare, toate terminate cu labe puternice si gheare copitate.
Coada lunga si groasa se subtia treptat spre varf, era folosita ca un bici impotriva atacurilor dinozaurilor pradatori. Gatul foarte lung si subtire permitea animalului sa ajunga pana la ramurile inalte ale copacilor si sa rupa frunzele fragede cu ajutorul botului si a dintilor mici si ascutiti. Fiind un animal erbivor foarte masiv avea nevoie de o cantitate mare de frunze pentru a-si asigura elementele nutritive necesare corpului.
Plantele erau rupte cu dintii ascutiti insa fiind prea mici nu permiteau si maruntirea acestora, de aceea hrana era trimisa direct in stomac, unde era depozitata intr-o zona numita pipota in care materialul vegetal era macinat mai departe cu ajutorul unor pietre stomacale numite gastroliti. Asa se explica de ce acest dinozauri a crescut foarte mult in dimensiuni, corpul sau era foarte mare, perfect adaptat pentru a cara un stomac foarte larg, in care hrana sa fie digerata printr-un proces destul de lent.
Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1924 de catre paleontologul Sidney Henry Haughton, la Muntele Negru, in partea de sud a Africii. Specia a primit denumirea stiintifica de Melanosaurus readi. In anul 1993 a fost descrisa o noua specie Melanosaurus thabanensis, pe baza ramasitelor fosile descoperite in Lesotho (Africa).
Dinozaurul Melanosaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Melanorosauridae.