Dinozaurul Mussaurus, cunoscut si sub denumirea de ,,Soparla cu figura de soarece”, a fost descris de paleontologi pe baza scheletelor fosilizate ale unor pui care nu masurau mai mult de 30 cm lungime, cantareau 1 kg si aveau lungimea capului de 3 cm. Acestea au fost descoperite intr-un cuib de dinozauri, in provincia Santa Cruz din Argentina.
Acest animal preistoric a trait in era Mezozoica, in Triasicul superior, cu aproximativ 220-210 milioane de ani in urma. Se pare ca era un dinozaur erbivor care popula regiunile cu paduri, traia in turme si migra in erele stravechi pana in indepartata Patagonie. Hrana sa preferata era formata atat din plante suculente,dar si din conifere si ferigi.
Ramasitele fosilizate ale puilor de Mussaurus si ouale de 2,5 cm au fost descoperite in anul 1976 in Argentina de catre paleontologul Jose Fernando Bonaparte si au fost descrise mai tarziu, in anul 1979, impreuna cu paleontologul M. Vince.
Acestia au intampinat dificultati in reconstituirea acestei specii – pe care au numit-o Mussaurus patagonicus – deoarece au fost nevoiti sa porneasca de la acele schelete de dimensiuni mici si sa tina cont de schimbarea proportiilor oaselor (de la exemplarele adulte).
In cele din urma au estimat lungimea unui dinozaur adult ca fiind de cca. 3 m si greutatea de 70 kg. Estimarea s-a facut pe baza unui schelet complet, intact, care reprezenta in opinia paleontologilor unul dintre cele mai mici schelete de dinozauri cunoscute pana atunci.
Se banuieste ca acest animal preistoric avea un corp masiv, gatul si coada relativ lungi, iar modul sau de deplasare era mai mult pe toate cele patru picioare.
Cand dorea sa rupa frunzele fragede de pe ramurile copacilor, obisnuia sa se ridice pe cele doua picioare din spate – care erau mai musculoase si mai mari – iar cu cele din fata se sprijinea de trunchiurile acestora.
Capul era destul de mic, iar maxilarele erau prevazute cu o serie de dinti cu ajutorul caruia mesteca hrana vegetala, iar apoi pentru usurarea digestiei inghitea pietre stomacale (gastroliti) care cu marginile lor taioase marunteau si mai mult materia vegetala. Coada lunga il ajuta in echilibrarea corpului dar si in sprijinirea acestuia atunci cand tragea cu bratele sale de arborii mici, pentru a ajunge cu botul si a smulge cu dintii ramurile subtiri cu tot cu frunze.
Dinozaurul Mussaurus face parte din ordinul Saurischia, genul Mussaurus.