Home Animale Noasaurus, prădătorul agil descoperit în Argentina

Noasaurus, prădătorul agil descoperit în Argentina

0

Noasaurus este un dinozaur carnivor fascinant care a trăit acum 70 de milioane de ani, în perioada Cretacicului superior, pe teritoriul Americii de Sud.

Descoperirea fosilelor de Noasaurus în Argentina

In urma cu 70 de milioane de ani, in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior traiau dinozaurii Noasaurus – vanatori periculosi in ciuda dimensiunilor lor reduse. Acestia populau zonele de campie cu paduri si regiunile cu savane din America de Sud. Ramasitele fosile ale dinozaurului Noasaurus au fost descoperite in Argentina, in anul 1980. Pe baza acestor fragmente de fosile paleontologii Jaime Powell si Jose Bonaparte au descris aceasta specie si au numit-o Noasaurus leali.

Caracteristicile anatomice ale dinozaurului Noasaurus

O caracteristica inconfundabila a acestui dinozaur o constituia gheara mare si incovoiata care aparea la al doilea deget de la membrele posterioare. Cel mai interesant lucru la aceasta arma de succes era tocmai faptul ca putea fi contractata de muschi puternici, putea fi retrasa atunci cand animalul alerga si deschisa ca o lama de briceag atunci cand ataca. Membrele acestui animal erau relativ scurte fapt ce nu-i permitea sa sara la inaltimi prea mari pe victime, de aceea el isi folosea aceste gheare pentru a ataca si a provoca rani adanci in carnea acestora.

Craniul sau era mic, avea o forma alungita, iar oasele sale erau conectate intr-un mod foarte special prin articulatii perfect imbinate, astfel incat avea un aspect general foarte robust si rezista foarte bine atunci cand isi ataca prada. Falcile erau puternice, in special maxilarul superior era prevazut cu dinti mari si ascutiti, cu ajutorul caruia musca cu ferocitate.

Strategiile de vânătoare ale unui prădător feroce

Aceste creaturi preistorice traiau in turme si obisnuiau sa atace in grupuri de cateva exemplare, foloseau strategii bine puse la punct pentru a avea succes si in fata unor dinozauri erbivori mari. In cazul in care atacau in turma cu siguranta isi ucideau prada doar in cateva minute. Dinozaurii erbivori trebuiau sa fie foarte atenti la acesti pradatori nemilosi, sa stea mereu in turme compacte pentru a avea sanse de supravietuire si evident sa-si protejeze puii si animalele mai slabe sau bolnave.

Interesant era gatul acestui dinozaur – ingust si foarte musculos – care reusea sa sustina foarte bine capul mare si greu. Coada era subtire si lunga, foarte flexibila, putea fi miscata in toate directiile astfel incat ajuta la echilibrarea corpului, dar si la schimbarea rapida a directiei de mers, atunci cand isi urmarea prada. Vederea acestui dinozaur se pare ca era buna, el isi aprecia foarte bine distantele si ataca prin surprindere, se catara pe corpul victimei, musca cu dintii si in acelasi timp spinteca puternic carnea cu ghearele membrelor din spate.

Paleontologii au estimat lungimea acestui dinozaur ca fiind de 2,4 m si greutatea de 15 kg. Specia a fost clasata in ordinul Saurischia, familia Noasauridae.

Adaptări evolutive ale familiei Noasauridae

Noasaurus face parte din familia Noasauridae, un grup de dinozauri carnivori care s-au adaptat pentru a supraviețui în diferite medii, de la savane uscate până la păduri tropicale. Caracteristicile lor comune includ corpuri mici, dar musculoase, gheare specializate și capete cu o structură craniană adaptată pentru mușcături rapide și eficiente.

Familia Noasauridae este considerată una dintre cele mai diversificate în ceea ce privește strategiile de vânătoare, fiecare specie dezvoltând caracteristici unice pentru a face față prăzilor și prădătorilor din mediu. Noasaurus, de exemplu, se remarcă prin gheara retractabilă și viteza de atac, trăsături care l-au transformat într-un prădător de succes al Cretacicului superior. Analiza fosilelor acestui grup continuă să dezvăluie noi informații despre modul lor de viață și despre adaptările remarcabile la condițiile mediului preistoric.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version