Dinozaurul Nodosaurus – cunoscut sub denumirea de ,,Soparla cu noduri” datorita armurii sale interesante – a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 95 de milioane de ani in urma.

Acest animal preistoric impresioneaza prin corpul sau acoperit de la ceafa pana la coada cu un adevarat blindaj format din sute de butoni ososi, care sunt sudati intre ei prin diferite placi de forme dreptunghiulare, care sunt distribuite in siruri succesive, perfect aranjate.

Dinozaurul Nodosaurus a fost descris prima oara in anul 1889, de catre paleontologul american Othniel Charles Marsh, pe baza unui schelet partial al unui exemplar descoperit in Wyoming (SUA). In tinutul Kansas de astazi a fost descoperit un adevarat cimitir de Nodosauri – scos la lumina din sedimentele marine din perioada Cretacicului superior.

Datorita faptului ca toti dinozaurii erau asezati cu burta in sus, paleontologii au ajuns la concluzia ca o turma de astfel de animale preistorice a fost inecata de un torent si dusa in mare. Cadavrele acestora au plutit o vreme la suprafata apei, avand abdomenele umflate asemenea unor baloane din cauza descompunerii, apoi au plesnit si au cazut pe fundul apei, cu armura in jos.

Dinozaurul Nodosaurus

Nodosaurusul era un animal erbivor, care traia in regiunile impadurite, in apropierea apelor si se hranea cu plantele care cresteau la nivelul solului. Capul sau era mic in comparatie cu dimensiunea corpului, iar botul era foarte ingust fapt ce arata ca putea sa consume doar anumite plante.

S-a estimat ca lungimea unui exemplar adult era de 5,5 m, inaltimea de 1,7 m, iar greutatea de aproximativ 1,5-3 tone. Avea dintii foarte mici, acoperiti cu smalt – care ii proteja impotriva uzurii. Faptul ca avea corpul foarte robust, coada lunga si puternica, membrele posterioare, dar si cele anterioare scurte si musculoase, cu cate patru degete prevazute cu gheare groase si tari, demonstreaza ca se deplasa ca orice patruped, pe toate cele patru membre.

Cand erau atacati de dinozaurii pradatori isi foloseau blindajul de pe spate ca sa se apere, lasandu-se cu intregul corp la pamant. Cand atacatorii incercau sa-i loveasca dadeau de ghimpii si proeminentele de pe placile dreptunghiulare si astfel se raneau singuri, iar in cele din urma renuntau.

Dinozaurul Nodosaurus face parte din ordinul Ornithischia si familia Nodosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.