Orodromeus makelai este un dinozaur mic, erbivor, care a trăit acum aproximativ 90 de milioane de ani, în perioada Cretacicului superior.
Descoperirea și clasificarea lui Orodromeus
Dinozaurul Orodromeus era un animal preistoric mic care nu depasea lungimea de 2 m si greutatea de 50 kg. Traia in turme mari, in zonele stancoase ale muntilor si pe insule, mai ales in locuri cu pietre si stanci abrupte, iar hrana sa era formata in special din plante, fructe, iar uneori completata si de insecte. Acest mediu de viata ajuta oarecum un dinozaur mic, erbivor si lipsit de aparare sa-si protejeze puii.
Comportamentul social și grija față de pui
In perioada de imperechere femelele isi construiau cuiburile in grupuri mari, le pozitionau cam la 2 m unul de altul, apoi isi depuneau ouale in forma de spirala si le acopereau cu plante si nisip, pentru a fi mentinute la temperatura constanta necesara clocirii.
Dupa eclozarea oualor puii ramaneau doar foarte putin in cuib, corpul lor era destul de bine dezvoltat astfel incat sa inceapa repede sa se deplaseze singuri in cautarea hranei. La inceput parintii aveau grija de puii lor, ii protejau cu mare atentie de pericole, apoi ii lasau impreuna in cadrul turmei unde erau aparati de toate exemplarele adulte.
Caracteristici fizice și adaptări la mediul stâncos
Acesti dinozauri se remarcau prin trupul zvelt si mic, dar si prin coada lunga si rigida utilizata in mentinerea echilibrului. Gatul era foarte flexibil si musculos, sustinea cu usurinta capul animalului si il misca in toate partile. Botul era alungit se termina cu un cioc ca de papagal, cu margini taioase ce reuseau sa taie chiar si plantele mai tari, iar ochii mari pozitionati lateral si in partea de sus arata clar ca acuitatea vizuala era foarte buna.
Mersul acestor animale era pe cele doua membre posterioare neobisnuit de robuste, aveau oase lungi si tendoane puternice, fapt ce le permitea sa sara la inaltimi destul de mari si sa alerge foarte rapid. Membrele anterioare erau mai mici si mai subtiri dar si ele suficient de lungi, se terminau cu cate trei degete prevazute cu gheare ascutite, iar cele posterioare aveau cate patru degete lungi, mai groase, inzestrate de asemenea cu gheare curbate si ascutite.
Primele ramasite fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in anul 1978, in Montana (SUA), mai exact in valea Muntilor Stancosi, de catre cercetatorul Robert Makela. Pe baza lor paleontologii J. Horner si David B. Weishampel au descris aceasta specie in anul 1988 si au numit-o Orodromeus makelai. Cercetatorii au descoperit un cuib de dinozauri Orodromeus – mama si puii ei – ale caror fosile se aflau situate in apropierea unor roci.
Dinozaurul Orodromeus se presupune ca a trait cu aproximativ 90 de milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului superior, in era Mezozoica si a fost clasat in ordinul Ornithischia, familia Hypsilophodontidae.
Rolul lui Orodromeus în ecosistemul Cretacicului superior
Fiind un erbivor mic, Orodromeus avea un rol important în lanțul trofic al Cretacicului superior. Consumul său de plante și fructe ajuta la reglarea vegetației din zonele stâncoase, în timp ce prădătorii mari, precum dromaeosaurii, se bazau pe turmele de Orodromeus ca sursă principală de hrană. Turmele sale mari asigurau o dinamică ecologică esențială, contribuind la menținerea echilibrului între speciile carnivore și erbivore din acea perioadă.