Dinozaurul Othnielia a trait pe teritoriul jurasic al Americii de Nord, in locurile impadurite unde gasea hrana sa preferata formata din tot felul de plante, frunze si ace de conifere. Avea un aspect firav, corpul suplu, ajungea la lungimea de 1,5-3 m si greutatea de 80 kg.

Capul era mic, falcile prevazute cu dinti mici acoperiti in intregime de smalt ce il ajutau sa rupa si plantele mai tari si sa le adune in pungile bucale din zona obrajilor, la fel cum fac hamsterii de azi. Orbitele foarte mari sugereaza ca avea o acuitate vizuala bine dezvoltata, simtea si observa imediat dinozaurii pradatori de la mare distanta.

Membrele posterioare erau foarte lungi, reusea intotdeauna sa alerge rapid descurajand mereu urmaritorii care aveau initial impresia ca ar putea tine pasul cu el. Avea capacitatea de a rula cu viteza mare, de a se deplasa cu pasi mari si de a face salturi ample peste vegetatia padurii. Unii cercetatori au ajuns la concluzia ca ar fi fost capabil sa se catare cu usurinta si in copaci.

Citește și:  Specii de pesti - Stiuca

Dinozaurul Othnielia rex

Membrele anterioare erau mai scurte si mai subtiri, se terminau cu degete lungi si gheare ascutite cu rol de apucare. Coada lunga si subtire era utilizata in mentinerea echilibrului, dar si ca un al treilea picior cand dinozaurul se spijinea pe ea si pe membrele posterioare pentru a observa imprejurimile sau in dorinta de a ajunge la crengile mai inalte ale copacilor.

Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Colorado de catre fermierul Marshall P. Felch in anul 1875. Acestea au fost studiate de paleontologul Othniel Charles Marsh si atribuite unui noi specii de Nanosaurus. Mai tarziu, in anul 1977, paleontologul P. Malcolm Galton a crezut in unicitatea speciei si a redenumit-o Othnielia rex dupa celebrul paleontolog Othniel Charles Marsh.

Dinozaurul Othnielia face parte din ordinul Ornithischia, familia Hypsilophodontidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.