Incepand cu anul 1924 cand au fost descoperite in Mongolia ramasitele fosile ale primului dinozaur Oviraptor – acesta a fost numit ,,Hotul de oua” deoarece scheletul sau se afla langa un cuib plin de oua. Astfel primul gand al celui care a avut norocul sa dea peste un asemenea tezaur paleontologic a fost sa-l acuze pe imensul animal preistoric ca se ocupa cu furtul de oua, din cuiburile altor dinozauri.

In timp, aceasta imagine ridicola s-a schimbat datorita altor descoperiri si s-a transformat intr-una opusa, pozitiva – acest Oviraptor a devenit dintr-un distrugator de oua de dinozauri, un mare erou, care era capabil sa moara langa ouale propiului cuib.

Astazi paleontolgii au ajuns la concluzia ca Oviraptorul era un dinozaur omnivor, care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu 70 de milioane de ani in urma. Traia in regiuni cu deserturi si savane, se hranea cu soparle si isi dadea viata pentru a-si salva urmasii. Faptul ca s-a gasit in zona cavitatii abdominale a unui schelet de Oviraptor ramasitele fosile ale unei soparle arata ca acest dinozaur era probabil doar partial carnivor.

Paleontologii au crezut ca initial era un hot de oua deoarece langa acel cuib s-a gasit si un schelet al unui dinozaur Protoceraptos – care era un animal preistoric pasnic si erbivor – si initial s-a crezut ca ouale apartinusera lui.

Citește și:  Iepurele de vizuină din Amami (Pentalagus furnessi), trăiește în regiunile împădurite

Greseala a fost confirmata in momentul cand au descoperit un embrion de Oviraptor – deci cuibul cu oua nu era de Protoceraptos. Astazi, desi misterul a fost elucidat definitiv, denumirea de ,,Hotul de oua” nu s-a schimbat in ,,Sacrificat pentru oua”, desi era de asteptat.

Oviraptor

Analizand scheletul unui exemplar adult paleontologii au estimat lungimea acestui dinozaur ca fiind de aproximativ 1,8-2,5 m, inaltimea de 0,7 m, iar greutatea de cca. 33 kg. Craniile descoperite arata ca avea un corn deasupra nasului, respectiv o creasta mare pe frunte – semne particulare masculilor si femelelor.

Capul sau prevazut cu acea creasta se asemana cu cel al unui papagal, iar botul sau ascutit era lipsit de dinti, doar pe cerul gurii avea colti grosi ce probabil ca il ajutau sa sparga ouale celorlalti dinozauri cu care se hranea. Acest dinozaur biped avea corpul zvelt si gatul lung, iar coada lata la baza si subtire la varf il ajuta in mentinerea echilibrului cand se deplasa.

Avea membrele posterioare foarte lungi, puternice si musculoase, perfect adaptate sa alerge cu viteza mare mai ales cand era atacat de pradatori. Membrele anterioare erau mai mici, dar aveau degete prevazute cu ghere ascutite, lungi de 8 cm. Cand era atacat probabil isi folosea ghearele pentru a-si lovi inamicul.

Dinozaurul Oviraptor face parte din ordinul Saurischia si familia Oviraptoridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.