Cu aproximativ 76 de milioane de ani in urma, pe teritoriul unde azi se afla America de Nord a trait dinozaurul Parksosaurus – un erbivor ce nu depasea lungimea de 2,4 m si greutatea de 68 kg. Acest animal preistoric a aparut in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, in zonele impadurite cu vegetatie abundenta, unde avea posibilitatea sa fuga pe cele doua picioare din spate sau daca era nevoie pe toate cele patru picioare pentru a se se ascunde de pradatori.

Parksosaurusul era practic lipsit de protectie si aparare, singura sa scapare din fata fiorosilor dinozauri carnivori era fuga. Hrana sa preferata era formata din ecvizetacee (aveau crengile verticale si frunzele mici, solzoase) pe care le mesteca cu usurinta cu ajutorul maselelor puternice de pe cele doua maxilare.

Ramasitele sale fosile – un schelet incomplet si cateva fragmente de oase craniene – au fost descoperite in Alberta (Canada) in anul 1922, de cercetatorul W. Arthur Parks si pe baza lor, in anul 1937, paleontologul Charles Sternberg Mortram a descris aceasta specie si a numit-o Parksosaurus warreni. Numele de Parksosaurus deriva de la numele cunoscutului om de stiinta american William Arthur Parks.

Dinozaurul Parksosaurus

Dinozaurul Parksosaurus apartine categoriei ornithopodelor, a dinozaurilor cu picioare de pasare, principala sa particularitate fiind data de membrele din spate foarte lungi si perfect adaptate sa alerge cu viteza de aproximativ 40 km/ h. Acestea se terminau cu degete lungi prevazute cu gheare subtiri si ascutite ce facilitau mersul biped, iar coada lunga si destul de rigida, alcatuita din vertebre si tendoane osificate ajuta in mentinerea echilibrului.

Membrele anterioare slab dezvoltate si subtiri erau inzestrate cu degete mici si gheare ascutite si aveau rol in catarat si mersul patruped.

Dinozaurul Parksosaurus face parte din ordinul Ornithischia, familia Hypsilophodontidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.