Protoavis texensis, descoperit în 1991 în Texas, SUA, este unul dintre cei mai controversați dinozauri din Triasicul superior.

Descoperirea și clasificarea Protoavisului

In anul 1991 paleontologul indian Sankar Chatterjee a descris o creatura uimitoare pe care a numit-o stiintific Protoavis texensis. Aceasta prezentare a dinozaurului s-a bazat pe analiza facuta asupra ramasitelor sale fosile descoperite in Texas, in Statele Unite ale Americii, in anul respectiv. Se banuieste ca fosilele dateaza de acum 210 milioane de ani, din era Mezozoica, perioada Triasicului superior.

Numele ,,texensis” face referire la locul unde au fost gasite fosilele, iar ,,pratoavis” inseamna ,,prima pasare”. Desi numele dinozaurului lasa de banuit ca ar fi un stramos direct al pasarilor, totusi in realitate acest lucru nu este adevarat, insa am putea spune ca are o structura a scheletului putin avansata si intr-o mica masura asemanatoare cu a pasarilor.

Majoritatea cercetatorilor nu considera ca ar fi vreo legatura intre acest dinozaur si pasari si mai mult decat atat, ei nu cred in posibilitatea ca acest animal ar fi fost capabil sa zboare.

Caracteristicile fizice ale Protoavis texensis

Dinozaurul Protoavis avea scheletul destul de puternic, conformatia corpului ii crea un aspect de gazela. Cercetatorii au estimat lungimea unui exemplar adult la 70 cm si greutatea la 450 g. Se pare ca era un animal zvelt care traia in savanele din America de Nord si se hranea cu animale mici, soparle, libelule, insecte.

Craniul sau era ingust, avea oasele lungi si subtiri, era sustinut de gatul lung in forma literei S. Marimea orbitelor si pozitia lor arata ca vederea era binoculara, probabil animalul reusea sa vada si la asfintit sau la intuneric la fel ca bufnitele de azi. Osul frontal era mult aplatizat spre partea anterioara, botul era lung, iar maxilarele prevazute cu dinti mici si ascutiti, perfect adaptati sa zdrobeasca mici animale, insecte sau chiar pesti.

Membrele posterioare erau lungi si subtiri, terminate cu cate patru degete lungi si gheare ascutite. Probabil ca membrele anterioare erau acoperite cu pene, iar faptul ca degetele aveau gheare tari si ascutite i-a facut pe paleontologi sa presupuna ca acest animal era capabil sa se catere in copaci. Coada lunga, subtire si flexibila il ajuta in mentinerea echilibrului.

Dinozaurul Protoavis a fost clasat in ordinul Saurischia, familia Protoavidae.

Habitatul și viața Protoavisului în Triasic

Protoavis trăia în savanele din America de Nord, un mediu cald și uscat, presărat cu vegetație joasă și copaci izolați. Acest mediu ar fi favorizat dezvoltarea unui stil de viață arboricol, combinat cu alergatul rapid pe sol. În plus, dieta sa variată, care includea insecte, șopârle și chiar pești, reflectă adaptabilitatea Protoavisului la diferite surse de hrană, ceea ce i-ar fi permis să prospere într-un ecosistem competitiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.