Dinozaurul Quaesitosaurus era o reptila erbivora cu un aspect neobisnuit, care a trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 80-70 de milioane de ani in urma. Acest animal preistoric traia in zonele impadurite din apropierea malurilor de ape, iar hrana lui era alcatuita exclusiv din plante.

In anul 1983 a fost descoperit un craniu al acestui dinozaur in Desertul Gobi, din Mongolia, pe baza caruia paleontologii Kurzanov si Bannikov au facut o descriere amanuntita si au numit aceasta specie drept Quaesitosaurus orientalis.

In urma studiilor facute ei au ajuns la concluzia ca acest dinozaur se aseamana foarte mult cu un alt animal preistoric numit Diplodocus descoperit de paleontologul Marsh in anul 1978. Cercetatorii au estimat lungimea unui Quaesitosaurus adult ca fiind de 12-15 m si greutatea de aproximativ 20 tone.

Quaesitosaurus orientalis 1

Craniul acestui dinozaur era inalt avea o forma arcuita se termina cu un bot lat si alungit, cu maxilare prevazute in partea anterioara cu dinti conici si ascutiti. Partea inferioara a maxilarelor era lipsita de dinti prin urmare plantele erau inghitite si cu ajutorul pietrelor stomacale (gastroliti) erau macinate mai departe si astfel digestia mult usurata. Forma dintilor arata clar ca hrana acestor animale era formata atat din plante fragede, dar si din vegetatia mai rigida.

Citește și:  Speciile diferite de dinozauri erbivori din Cretacic nu aveau aceeași dietă

Particularitatile unui Quaesitosaurus erau gatul foarte lung si coada in forma de bici – ambele sustinute de muschi foarte puternici si tije osoase care reuseau sa le tina intr-o pozitie suspendata. Coada era folosita atat pentru mentinerea echilibrului cat si pe post de arma, cu ea erau loviti eventualii dinozauri pradatori care incercau un atac asupra acestor erbivore uriase. Gatul flexibil sustinea cu usurinta capul foarte mic si extrem de simplu construit.

Membrele anterioare cat si cele posterioare erau foarte groase, se aseamanau cu niste piloni rezistenti sau cu picioarele de elefanti, aveau labele robuste si ghearele copitate, perfect adaptate sa sustina intreaga greutate a corpului.

Dinozaurul Quaesitosaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Diplodocidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.