Rhoetosaurusul a fost unul dintre cei mai mari dinozauri erbivori care a trait pe teritoriul unde azi se afla Australia, in era Mezozoica, in Jurasicul mediu, cu aproximativ 170 de milioane de ani in urma.
Aceasta specie de dinozauri care apartinea grupului sauropodelor a fost descrisa in anul 1925 de catre paleontologul Heber Longman, pe baza ramasitelor fosile (ale unui singur exemplar) descoperite in anul 1924 in Queensland. Acest schelet partial a fost expus la Muzeul din Queensland, iar specia a fost numita Rhoetosaurus brownei. Numele ei vine de la cuvintele Rhoetos (un gigant din mitologia greaca) si Sauros (care inseamna soparla). Cercetatorii au estimat lungimea acestui dinozaur la 15-18 m, inaltimea de 4 m si greutatea la 10-20 tone.
Pe baza acestui schelet partial expertii au reusit sa reconstituie modul de viata al acestui dinozaur, cat si aspectul sau de atunci. La fel ca toate sauropodele si Rhoetosaurusul se deplasa patruped, avea membrele posterioare si anterioare robuste, labele puternice prevazute cu degete groase si gheare copitate.
Oasele erau foarte mari, spre exemplu numai femurul masura un metru si jumatate. De asemenea, interesant la acest animal erau vertebrele prin faptul ca erau alcatuite mai mult din cartilaje si mai putin din tesut os, ceea ce a facut ca greutatea scheletului sa fie mult diminuata.
O particularitate importanta era data de gatul foarte lung si flexibil, cu ajutorul caruia animalul reusea sa ajunga cu botul la crengile cele mai inalte ale copacilor dar si sa rupa vegetatia frageda de la nivelul solului. Vertebrele gatului, dar si cele ale cozii erau foarte puternice, unii cercetatori considera ca erau chiar mai mari decat vertebrele spatelui.
Coada si gatul puteau fi utilizate atat in mentinerea echilibrului dar si cu scopul de a da lovituri puternice unor dinozauri pradatori care indrazneau sa atace un Rhoetosaurus. La fel ca si gatul, coada era supla, flexibila dar si puternica, deoarece avea insertii musculare masive pe vertebrele de marimi diferite, ce ii creau un aspect mai gros la baza si din ce in ce mai subtire spre varf.
Aceste animale traiau in zonele din apropierea apelor, in care de multe ori se refugiau de atacul pradatorilor sau se racoreau de caldura torida specifica climatului tropical. In perioada de reproducere aceste animale isi cautau locuri adecvate la marginea padurilor, unde vegetatia era abundenta, sapau gropi pentru a-si depune ouale – pe care apoi le acopereau cu plante, pentru a le ascunde de pradatori si a le mentine la temperatura constanta necesara clocirii. Dupa eclozarea oualor puii erau suficient de bine dezvoltati spre a reusi sa iasa la suprafata solului si din instinct se indreptau spre plantele fragede spre a se hrani.
Daca exemplarele adulte se puteau apara suficient de bine de pradatori, puii lor din contra erau o prada usoara pentru acestia. Fiind foarte mici pentru a se alatura turmei si a calatori alaturi de adulti in conditii de siguranta, puii nu aveau alta posibilitatea decat sa se ascunda in vegetatia abundenta si sa se bazeze pe faptul ca prin culoarea pielii apropiata de cea a mediului din jur vor fi bine camuflati si vor trece neobservati de animalele carnivore care traiau in acea vreme.
Dinozaurii Rhoetosaurus adulti nu reuseau sa patrunda in desisul padurii datorita corpului lor masiv si voluminos, de aceea se hraneau la marginea ei sau isi continuau migratia spre alte locuri cu vegetatie abundenta. Puii ramaneau sa se hraneasca in acele locuri o perioada lunga de timp pana cand ajungeau sa aiba macar jumatate din greutatea adultilor si apoi se indreptau spre o turma de dinozauri Rhoetosaurus, spre a se alatura acesteia si a fi in cele din urma si ei in siguranta.
Dinozaurul Rhoetosaurus face parte din ordinul Saurischia, clasa Sauropsida.