Descoperit în Mongolia, Segnosaurus galbinensis este unul dintre cei mai intriganti dinozauri ai perioadei Cretacicului superior. Numele său, derivat de la locul descoperirii, evidențiază un profil paleontologic unic, marcând acest dinozaur ca o veritabilă enigmă a lumii preistorice.
Contextul paleontologic al descoperirii Segnosaurusului
In Mongolia au fost descoperite o serie de ramasite fosile – trei schelete si cranii incomplete – ale unor reptile ciudate care au fost numite de catre paleontologul mongol Altangerel Perle, in anul 1979, ca apartinand speciei Segnosaurus galbinensis.
Aceste schelete datau din perioada Cretacicului superior, din era Mezozoica si erau alcatuite din amestecuri de oase fosilizate si parti ale altor dinozauri, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa creada ca hrana acestor animale era specifica. Astfel s-a ajuns la concluzia ca dinozaurii Segnosaurus traiau in zone de mal al apelor si se hraneau cu plante, dar si carne. Tot ei au estimat lungimea exemplarelor adulte ca fiind de aproximativ 7 m si greutatea de o tona.
In apropierea acelor schelete descoperite s-au gasit cateva amprente petrificate, care demonstrau existenta a patru degete unite prin membrane. Acest lucru arata clar faptul ca acesti dinozauri aveau cele patru membre terminate cu labe puternice, cu degete prevazute cu membrane interdigitale. De asemenea, oasele acestor animale aratau clar ca aveau calitati de buni inotatori.
Conform cercetatorilor era destul de dificil pe baza scheletelor de stabilit ce stil de viata aveau aceste creaturi preistorice, unii spuneau ca ele erau capabile sa inoate si sa pescuiasca pesti din rauri, altii le prezentau in maniera unor furnicari care isi foloseau ghearele si botul pentru prinderea termitelor. Exista de asemenea si ipoteza ca acesti dinozauri ar fi fost mari erbivori.
Anatomia unică a lui Segnosaurus
Dinozaurul Segnosaurus facea parte din grupul saurienilor, avea bazinul carcateristic ornitozaurilor, pubisul si ischionul coborau paralel in jos. Acest lucru lasa spatiu unui tract digestiv mare necesar animalelor care se hraneau cu plante.
Membrele anterioare aveau labele cu oase concrescute la fel ca si la ornitopode – cele cu picioarele asemanatoare pasarilor rapitoare. Botul era alungit, prevazut in partea anterioara cu muchii cornoase si lipsit de dinti, iar in partea posterioara din contra era inzestrat cu masele taioase, puternice si ascutite.
Dinozaurul Segnosaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Therizinosauridae.
Interacțiuni și competiția cu alte specii din habitatul său
Studiile recente de paleoecologie sugerează că Segnosaurus se confrunta cu o concurență intensă pentru resurse cu alte specii de dinozauri și reptile acvatice. Fosilele găsite în proximitate indică o biodiversitate ridicată în regiunea sa, cu numeroase specii adaptate atât la viața în apă cât și pe uscat.
Această dinamică complexă a habitatului lui Segnosaurus arată cum competiția și predarea influențau evoluția și adaptările speciilor din Cretacicul Mongoliei.