Szechuanosaurus, un teropod carnivor care a trăit acum 155 de milioane de ani în perioada Jurasicului târziu, este considerat unul dintre cei mai eficienți prădători ai vremii sale.

Descoperirea și clasificarea speciei Szechuanosaurus

Dinozaurul Szechuanosaurus a fost unul dintre cele mai periculoase animale de prada din perioada Jurasicului tarziu, din era Mezozoica, de acum 155 de milioane de ani. Acest vanator abil foarte rapid popula zonele semiaride cat si tarmurile jurasice ale Asiei, unde vana animale terestre, semiacvatice, cat si pasari sau dinozauri zburatori.

Ramasitele sale fosile (cativa dinti) au fost descoperite in anul 1915 in China si descrise in anul 1942 de catre paleontologul Chung Chien Young. Specia a fost numita stiintific Szechuanosaurus campi. Multi ani mai tarziu, a fost gasit un schelet partial al acestui dinozaur fapt ce a permis cercetatorilor sa faca o analiza amanuntita asupra unui numar mai mare de fosile si astfel sa aiba posibilitatea de a afla noi date legate de modul de viata si de aspectul acestei specii.

Caracteristici fizice și adaptări pentru vânătoare

Acest schelet insa – prin aspectul morfologic al oaselor – a dus la concluzia ca in acea perioada indepartata a existat inca o specie a acestui gen, care a fost numita Szechuanosaurus yandonensis. Lungimea estimativa a unui Szenchuanosaurus adult era de 3,8 m, inaltimea de 1 m si greutatea de 130 kg.

Capul acestui teropod periculos era sustinut si miscat in toate partile de gatul musculos, foarte flexibil, putin arcuit in sus. Ca majoritatea teropodelor si acest dinozaur avea mirosul fin si acuitatea vizuala buna. Putea sa observe cu usurinta prada chiar si in amurg si reusea sa aprecieze foarte bine distanta pana la ea. Deasupra botului avea mai multe excrescente ascutite care se intindeau pana spre ceafa, iar deasupra ochilor doua proeminente osoase cu rol de protectie.

Dinozaurul Szechuanosaurus

Botul era lung, maxilarele erau puternice si aveau numerosi dinti ascutiti, de marimi diferite si putin curbati spre interior. Articulatiile maxilarelor permiteau deschiderea larga a celor doua maxilare si astfel animalul putea rupe cu ajutorul dintilor puternici bucati mari de carne din corpul victimei.

Membrele anterioare erau slab dezvoltate, se terminau cu labe mici, degete subtiri si gheare ascutite. Membrele posterioare erau de trei ori mai lungi decat cele anterioare, aveau oase mari, insertii musculare puternice, labele se asemanau cu cele ale pasarilor rapitoare de azi, se terminau cu cate trei degete robuste, prevazute cu gheare ascutite si curbate, indreptate inainte si un al patrulea mai mic, pozitionat mai sus si orientat inapoi.

Acest lucru permitea unui Szechuanosaurus sa aiba un mers biped, sa alerge cu pasi mari iar ghearele puternice de la membrele din spate sa fie un pradator periculos. Coada lunga si flexibila era mentinuta deasupra solului, in pozitie aproape orizontala, cu rol in mentinerea echilibrului.

Dinozaurul Szechuanosaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Sinraptoridae.

Curiozități despre Szechuanosaurus

Pe lângă caracteristicile fizice impresionante, Szechuanosaurus prezenta trăsături anatomice care îl diferențiau de alți teropozi. Excrescențele osoase de pe craniu nu aveau doar un rol defensiv, ci ar fi putut fi utilizate și pentru intimidarea prăzii sau a altor prădători. Totodată, analiza dinților săi a arătat un tipar de uzură care sugerează că aceștia erau folosiți pentru a sfâșia carnea, dar și pentru a zdrobi oasele, o adaptare rar întâlnită printre dinozaurii din aceeași familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.