Dinozaurul Tarbosaurus impresiona prin capul extrem de mare prevazut cu proeminente nazale slab dezvoltate si multe excrescente pe frunte, in jurul ochilor. Maxilarele puternice ale acestui pradator erau inzestrate cu dinti ascutiti, lungi de 15 cm, din care cei de pe maxilarul superior in numar de 25 puteau smulge bucati mari de carne si provoca rani mortale victimelor sale.

In anul 1946 s-a facut o expeditie in Mongolia, in Desertul Gobi si s-au descoperit primele ramasite fosile ale acestui teropod – cateva vertebre si un craniu foarte mare, care ajungea la lungimea 1,84 m. Narile de dimensiuni foarte mari arata ca simtul olfactiv era foarte dezvoltat, iar spatiile auditive mari indica un auz foarte fin. De asemenea, craniul se latea la nivelul ochilor, deci campul vizual era foarte larg, vederea era binoculara, dinozaurul reusea sa aprecieze foarte bine distantele la care se afla victima sa.

Pe baza ramasitelor fosile descoperite, paleontologul rus Yevgeni Maleev a descris pentru prima data aceasta specie in anul 1955 si a numit-o stiintific Tarbosaurus baatar.

In urma cercetarilor facute in timp s-au gasit cam 30 de schelete incomplete si respectiv 15 cranii. In urma studiilor realizate paleontologii au estimat lungimea acestui dinozaur la 11-14 m, inaltimea coapselor la 5 m si greutatea la 2 tone.

Citește și:  Castorul american (Castor canadensis), o specie de rozătoare adaptată la viața acvatică

Dinozaurul Tarbosaurus

Acest animal preistoric a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 65 de milioane de ani in urma.

Era un carnivor lacom si nemilos care popula mai ales zonele aride si savanele de pe teritoriul unde azi se afla Mongolia, unde urmarea cu abilitate si vana dinozauri erbivori care traiau in acele vremuri. Cei mai vanati erau uriasii Saurolophus care stateau mai mult in apropierea apelor, unde gaseau protectie daca erau atacati.

Aspectul acestui pradator impresiona si prin membrele posterioare extrem de lungi si robuste, foarte musculoase si flexibile, terminate cu labe puternice si gheare groase, mari si ascutite. Tinand cont de faptul ca membrele anterioare erau foarte scurte si subtiri este evident faptul ca mersul acestui animal era biped, coada lunga si rigida era purtata in pozitie orizontala pentru a ajuta la mentinerea echilibrului. Membrele din fata aveau doar cate doua degete si gheare atat de ascutite incat reuseau sa rupa fara dificultate bucati de carne din prada.

Dinozaurul Tarbosaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Tyrannosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.