Telmatosaurus transsylvanicus este un dinozaur unic, descoperit pe teritoriul actual al României, în Bazinul Hațeg.
Descoperirea Telmatosaurusului în Hațeg
Cu mai mult de 100 de ani in urma palentologul Franz Nopcsa a studiat si descris ramasitele fosile ale unei specii de dinozaur decoperita in tara noastra, in anul 1895, in Bazinul Hateg, in judetul Hunedoara. Se pare ca aceasta specie – numita Telmatosaurus transsylvanicus – era mult diferita de alte specii gasite pana atunci si nu a mai trait in alt loc de pe Glob, decat aici.
Conform paleontologului in perioada Cretacicului superior a erei Mezozoice pe teritoriul unde azi se afla Romania a existat una dintre cele mai mari insule (Europa fiind inundata de mare) – un loc izolat unde dinozaurii s-au refugiat, treptat s-au adaptat, si-au continuat evolutia scazand in dimensiune. Astfel, acest petec de uscat a primit denumirea de Insula Hateg.
Acest fenomen de reducere similara in marime si de aparitie a dinozaurilor pitici se pare ca s-a produs si la animalele preistorice de pe insulele din Marea Mediterana si de pe teritoriul sud-estic al Asiei. Initial cercetatorii au fost destul de retinuti in a crede in existenta acestor specii pitice, ei au afirmat ca ar putea fi pui ai unor exemplare adulte care traiau in acea vreme.
In dorinta de a elucida aceasta problema paleontologul M. J. Benton de la Universitatea din Bristol a facut un studiu amanuntit asupra fosilelor descoperite in Hateg si a incercat prin metode moderne sa faca o clasificare a acestora pe grupe de varste. In cele din urma a ajuns la concluzia ca paleontologul Franz Nopcsa avea dreptate, dinozaurii pitici au existat la sfarsitul perioadei Cretacicului.
Caracteristicile fizice ale Telmatosaurusului
Ramasitele fosile descoperite in Hateg au aratat ca era vorba despre un exemplar adult de dinozaur pitic Telmatosaurus, care avea lungimea corpului de aproximativ 5 m. Corpul sau compact si greoi era sustinut de cele patru membre groase si puternice ca niste piroane, ce se terminau cu labe mari si gheare copitate.
Membrele posterioare erau colosale, mai dezvoltate decat cele anterioare, coapsele mai lungi decat gambele ii permiteau sa alerge cu viteza mare mai ales atunci cand era urmarit de pradatori. Singura scapare era sa se refugieze in ape sau sa se deplaseze in turme mari, deoarece astfel, in acele vremuri, cresteau sansele de supravietuire a speciei.
Pentru a-si cauta hrana preferata formata din plantele tari, popula zonele impadurite cu vegetatie abundenta. Botul sau nu se asemana cu cel al ,,dinozaurilor cu cioc de rata” din familia carora facea parte, el avea o forma alungita si prezenta un cioc cu margini taioase, lipsit de dinti.
Dinozaurul Telmatosaurus a fost clasat in ordinul Ornithischia, familia Hadrosauridae.
Importanța descoperirii lui Telmatosaurus pentru știință
Telmatosaurus nu este doar un dinozaur unic prin adaptările sale, ci și un punct de referință pentru paleontologia europeană. Descoperit la sfârșitul secolului al XIX-lea, el a fost primul dinozaur pitic studiat în detaliu, marcând o etapă importantă în înțelegerea evoluției speciilor izolate.
Contribuția paleontologului Franz Nopcsa a fost crucială, deoarece acesta nu doar că a descris specia, dar a și introdus conceptul de „nanism insular”, revoluționând modul în care este percepută adaptarea faunei preistorice. Studiile ulterioare continuă să aducă noi informații despre modul de viață al acestui dinozaur, consolidându-i poziția ca simbol al patrimoniului paleontologic al României.