Cercetatorii au descoperit intr-un loc in Montana un schelet de Tenontosaurus impreuna cu alte cinci schelete complete de Deinonychus – postura ce a pus multe semne de intrebare, care de care mai interesante. Desigur ca majoritatea am putea deduce ca aceasta situatie se datoreaza apelor care au adus cateva schelete laolalta si au ramas depuse intr-un bazin fluvial, si deci ca a fost doar o simpla intamplare.

Unii dintre noi insa am putea crede ca acum 140 de milioane de ani, in era Mezozoica, in perioada Cretacicului inferior, un grup de dinozauri pradatori – format din cei cinci Deinonychus – au atacat fara frica un dinozaur urias erbivor care se hranea pasnic cu plantele de la nivelul solului.

O astfel de haita de Deinonychus ar fi putut avea succesul garantat in fata unui astfel de animal mult mai mare daca exista o strategie de vanatoare sincronizata intre ei. Astfel cativa ar fi putut sa atace rapid pe una din partile laterale neprotejate ale victimei, unul s-ar fi putut catara pe spatele acesteia, altul ar fi muscat de gat si astfel toti infingandu-si ghearele ascutite si incovoiate si agatadu-se de pielea animalului, i-ar fi produs rani repetate asemenea unor taieturi de cutit, incat la scurt timp i-ar fi slabit puterile.

La randul sau acest urias Tenontosaurus ar fi putut sa-i striveasca calcandu-i in picioare pe acesti mici pradatori, sau sa-i loveasca mortal cu coada mare si puternica.

Dinozaurul Tenontosaurus

Dinozaurul Tenontosaurus a fost descris de catre paleontologul John Ostrom in anul 1970, pe baza mai multor schelete fosilizate descoperite in Montana, Oklahoma si Texas. Acesta i-a dat si denumirea stiintifica de Tenontosaurus tilletti si a estimat lungimea unui exemplar adult ca fiind de 5-7 m, iar greutatea de 1-2 tone. Primul schelet al acestui animal preistoric a fost insa descoperit in Montana, de catre cercetatorul Barnum Brown, care a facut o expeditie in anul 1940 in acea zona. Acest schelet a fost expus la Muzeul American de Istorie Naturala din New York.

Conform paleontologilor, acest dinozaur erbivor traia in zonele impadurite si se hranea in special cu plante si frunze. Principalele aspecte prin care iesea in evidenta erau coada lunga care masura aproximativ un sfert din lungimea corpului, cat si faptul ca avea un mers pe toate cele patru picioare. Coada parea rigida prin faptul ca era alcatuita din vertebre intarite prin prelungiri ale tendoanelor si astfel era tinuta mereu deasupra solului. Atat membrele anterioare, cat si cele posterioare erau lungi, musculoase, puternice, terminate cu degete groase si gheare copitate.

In momentul cand era atacat, un astfel de dinozaur incerca sa loveasca pradatorii cu coada sa puternica, musca cu botul, sau se ridica pe membrele din spate si para atacurile lovind cu membrele din fata.

Dinozaurul Tenontosaurus face parte din ordinul Ornithischia, familia Tenontosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.