Home Animale Therizinosaurus: dinozaurul cu gheare de 70 cm din Cretacic

Therizinosaurus: dinozaurul cu gheare de 70 cm din Cretacic

0

Therizinosaurus este unul dintre cei mai neobișnuiți dinozauri descoperiți vreodată, remarcându-se prin ghearele sale gigantice de până la 70 cm, cele mai mari din lumea animală.

Descoperirea fosilelor și semnificația lor

Dinozaurul Therizinosaurus era un urias omnivor de 2 tone care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 75 de milioane de ani in urma. Se pare ca popula deserturile si savanele de pe teritoriul unde azi se gaseste Mongolia, iar hrana sa era mai mult formata din plante, radacini, dar si din insecte si mici animale.

In anul 1948 au fost descoperite primele sale ramasite fosile – care constau in special dintr-o laba, niste gheare mari osoase si un os humerus gigant – in Desertul Gobi, din partea centrala a Mongoliei. Numarul limitat de fosile a facut dificil procesul de reconstructie a vietii sale pentru cercetatori.

Cativa ani mai tarziu au fost gasite alte ramasite fosile – cateva oase ale membrelor anterioare si posterioare, o gheara foarte mare, de forma curbata si alte fragmente de oase fosilizate. Specia a fost descrisa pentru prima data in anul 1954 de catre paleontologul rus Yevgeny Maleev si numita stiintific Therizinosaurus cheloniformis.

Dinozaurul Therizinosaurus

Caracteristici fizice și adaptări unice

Principala caracteristica a acestui Therizinosaurus, care il facea unic in felul sau, erau membrele anterioare lungi de peste 2 m, care se terminau cu gheare mari de 70 cm.

Craniul avea margini neregulate, indica faptul ca dieta sa era predominant alcatuita din plante, dar si din soparle si mici mamifere. Un lucru era clar – nu era un vanator periculos – deoarece falcile sale nu erau inzestrate cu dinti adecvati care apareau la animalele de prada. Mersul sau era atat biped cat si patruped, avea toate mambrele musculoase si lungi.

Daca dorea sa ajunga la frunzele fragede ale copacilor se ridica pe cele doua picioare din spate, sprijinindu-se si pe coada lunga si puternica. Faptul ca avea ghearele din fata atat de lungi i-a facut pe cercetatori sa creada ca avea obiceiul sa sape in musuroaiele termitelor, hrana sa fiind alcatuita in mare parte si din insecte. De asemenea, ghearele din fata constituiau si arme de aparare impotriva dinozaurilor pradatori sau carlige de colectare a plantelor si aducerea lor in apropierea gurii.

Dinozaurul Therizinosaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Therizinosauridae.

Relația Therizinosaurus cu alți dinozauri

Therizinosaurus face parte din familia Therizinosauridae, un grup de dinozauri care a evoluat din prădători pentru a deveni omnivori sau erbivori. Deși era un dinozaur teropod, caracteristicile sale neobișnuite îl diferențiau de ceilalți membri ai acestui ordin. Spre deosebire de carnivorii clasici, cum ar fi Tyrannosaurus, Therizinosaurus era mai lent și avea un stil de viață diferit, bazat pe colectarea hranei și apărarea teritoriului.

Studiile sugerează că putea coexista cu alți dinozauri, cum ar fi Velociraptorii sau Protoceratopșii, care populau același mediu, însă fiecare specie ocupa o nișă ecologică diferită. Această diversitate ecologică reflectă complexitatea ecosistemelor din Cretacicul superior.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version