Tylocephale este un dinozaur erbivor remarcabil, care a trăit în urmă cu aproximativ 75 de milioane de ani, în Cretacicul superior.

Descoperirea fosilelor Tylocephale în Mongolia

Dinozaurul Tylocephale a trait la sfarsitul perioadei Cretacicului, in era Mezozoica, cu aproximativ 85-75 de milioane de ani in urma. Acest animal preistoric a reprezentat o specie de dinozauri erbivori care apartinea grupului marginocephalia. Particularitatea acestui grup era data de capul fortificat si anume craniul avea un aspect bombat ca o minge osoasa.

Anatomia unică a craniului bombat

Unii cercetatori considera ca aceasta caracteristica importanta si speciala a craniului era folosita de masculi in luptele pentru dobandirea suprematiei in turma, cat si pentru cucerirea femelelor in perioada de rut. Din acest punct de vedere acesti dinozauri semanau cu berbecii de azi in luptele cu rivalii lor.

De asemenea, craniul acestui dinozaur se remarca prin proeminentele osoase ca niste noduri, spini sau mici coarne de marimi diferite, care margineau zona cefei si partile laterale, insa scopul acestora nu a fost inca bine clarificat.

Varful capului rotunjit avea si rol decorativ, probabil ca masculii se intreceau intre ei si prin aspectul boltei craniene, in dorinta lor de a impresiona femelele in perioada de imperechere. Gatul era foarte musculos, prezenta benzi tegumentare puternice ce reuseau sa coordoneze miscarile capului in diferite directii. In zona ochilor si a nasului avea o serie de proeminente osoase mici ca niste umflaturi. Acuitatea vizuala a acestui dinozaur era foarte buna si mirosul fin.

Dinozaurul Tylocephale, Foto: thpt-nguyenhien-danang.edu.vn
Dinozaurul Tylocephale, Foto: thpt-nguyenhien-danang.edu.vn

Ramasitele fosile ale acestei specii au fost descoperite in regiunea Khulsan, provincia Omnogov din Mongolia. Pe baza lor paleontologii polonezi Teresa Maryanska si Halszka Osmolska au descris aceasta specie in anul 1974 si au numit-o Tylocephale gilmorei.

Mediul de viață și adaptările fizice ale dinozaurului

Analizand conformatia oaselor membrelor posterioare cercetatorii au estimat ca acest dinozaur putea sa alerge cu o viteza de maxim 26 km/h. Dinozaurul avea membrele posterioare mult mai lungi si mai robuste decat cele anterioare, ceea ce arata ca mersul sau era biped.

Coapsele erau largi cu oase late si insertii musculare puternice. Labele din fata erau mici si aveau gheare ascutite iar cele din spate mai puternice se terminau cu degete groase si gheare mari, erau perfect adaptate sa sustina greutatea corpului. Coada lunga si subtire era in mare parte rigida si avea rol in mentinerea echilibrului.

In caz de pericol dinozaurul Tylocephale isi folosea podoaba capilara osoasa impotriva atacurilor pradatorilor, insa cel mai adesea isi gasea scaparea prin fuga. Mediul de viata era reprezentat de zonele aride de pe teritoriul unde azi se afla Asia, iar hrana sa era alcatuita din plante. Maxilarele erau inguste si prevazute cu dinti mici, ascutiti, in forma de frunza. Cercetatorii au estimat lungimea acestor dinozauri la 1-2,5 m si greutatea la 54 kg.

Dinozaurul Tylocephale face parte din ordinul Ornithischia, familia Pachycephalosauridae.

Ritualurile de luptă și importanța craniului bombat

Craniul bombat al Tylocephale, împreună cu proeminențele osoase, avea un rol central în comportamentul său social. Masculii foloseau această armă naturală pentru a se confrunta cu rivalii în luptele pentru dominanță. Aceste confruntări, asemănătoare celor dintre berbecii din zilele noastre, erau esențiale pentru stabilirea ierarhiei în grup și pentru atragerea femelelor în timpul sezonului de reproducere.

Compararea cu alte specii din Marginocephalia

Tylocephale este considerat unul dintre cele mai reprezentative exemplare ale grupului Marginocephalia, dar este adesea comparat cu alte specii precum Pachycephalosaurus. Deși împărtășesc trăsături comune, precum craniul fortificat, Tylocephale se distinge prin dimensiunile sale mai mici și prin prezența unor proeminențe osoase mai elaborate. Aceste diferențe reflectă adaptările la mediul arid din Asia, spre deosebire de mediile mai umede din America de Nord.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.